Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

50.000 demonstranter foran Christiansborg? Bwalya Sørensen overdriver fremmøde med adskillige tusinde

Faktatjek 15. jun 2020  -  8 min læsetid
Tjekdet
Foto: Michael Barrett Boesen/Ritzau Scanpix
  • "Der er 50.000 mennesker, da vi når til Christiansborg. Minimum," siger Bwalya Sørensen, talsperson for Black Lives Matter Denmark til Radio4

  • Eksperter, der arbejder med at tælle store folkemængder, vurderer, at der har været op mod 16.000 personer samlet til demonstrationen 

  • Københavns Politi har tidligere estimeret, at der var omkring 15.000 på Christiansborg Slotsplads

  • Der kan dog have været flere end 15.000 mennesker ved demonstrationens begyndelse foran den amerikanske ambassade på Østerbro

Søndag den 7. juni stimlede demonstranter i tusindfold sammen i midten af København for at protestere mod racisme og den voldelige anholdelse i den amerikanske by Minneapolis, hvor den 46-årige afroamerikanske mand George Floyd mistede livet.

Men buddene på, hvor mange tusinde der egentlig var samlet i København i antiracismens navn den søndag, spænder vidt.

Københavns Politi står bag det laveste skøn ved at mene, at lidt flere end 15.000 deltog i demonstrationen.

Men en stribe debattører på venstrefløjen mener at have fået øje på langt flere demonstranter, end politiet var i stand til.

Tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted mener, at 20.000 personer var samlet til demonstrationen.

Den topper tidligere folketingsmedlem for Alternativet Roger Courage Matthisen lige nøjagtig med et skøn på 21.000. En anden eks-alternativist og tidligere kulturborgmester i Københavns Kommune, Niko Grünfeld, fik tilsyneladende øje på 30.000.

Tidligere radiovært og deltager ved demonstrationen Jens Philip Yazdani er i sit skøn helt oppe på 40.000 demonstranter.

Men fra sin position i forreste geled af demonstrationen var arrangør og talskvinden for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, den, der har fået øje på allermest opbakning.

Onsdag i sidste uge sagde hun til P1, at der var mindst 50.000 til stede foran Christiansborg til Black Lives Matter-demonstrationen i København. Og den påstand gentog hun i Radio4's morgenprogram samme dag.

"Der er 50.000 mennesker, da vi når til Christiansborg. Minimum," sagde Bwalya Sørensen til Radio4.

Artiklen fortsætter under billedet

Søndag den 7. juni afholdtes demonstration i København mod racisme i samfundet. Politiet vurderer, at 15.000 mennesker deltog, mens talskvinden for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, mener, at 50.000 var til stede på Christiansborg Slotsplads. I videoen her er langt hovedparten nået frem til pladsen, mens optogets bagtrop ankommer. (Foto: Med tilladelse fra DR).



Så hvor mange var mon egentlig samlet til demonstrationen foran Christianborg søndag den 7. juni i København?

TjekDet har fra DR’s arkiv fået videooptagelser fra en drone, der viser menneskemængden foran Christiansborg Slotsplads og området omkring, hvor demonstration sluttede.

En række eksperter, der arbejder med at tælle store menneskemængder, har analyseret videoen for TjekDet. Og deres analyser peger på, at Bwalya Sørensens skøn er skudt langt over målet, mens politiet formentlig har ramt tæt på plet.

"Vi var faktisk 50.000"

Bwalya Sørensen mener ellers at have en forklaring på, hvorfor politiets skøn på 15.000 skulle være i den lave ende. På både Facebook og til Radio 4 og P1 siger hun, at politiet skønner antallet af demonstranter ved begivenhedens spæde start og derfor ikke får det fulde antal personer med i estimatet.

"Vi var faktisk 50.000. Politiet kommer altid helt i starten, sådan lige fem minutter inden, og så giver de et tal på 15.000," sagde hun i P1 Morgen 10. juni.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere Bwalya Sørensens kritik af politiets metode til at tælle personer i menneskemængder. De ønsker heller ikke at uddybe, hvordan de mere specifikt er nået frem til, at der var lidt flere end 15.000 mennesker samlet til demonstrationen foran Christiansborg.

"Der var mange mennesker med til søndagens demonstration, og vores estimat er, at der var omkring 15.000 til stede. Det er et skøn, og det kommer fra vores indsatsleder, som har god erfaring med, hvor mange personer der eksempelvis kan være på Christiansborg Slotsplads," skriver Københavns Politi i en mail til TjekDet.

Thomas B. Moeslund, professor ved Sektion for Medieteknologi på Aalborg Universitet, har tidligere talt deltagerantallet ved karneval i Aalborg, og der erfarede han, hvor politisk sådan en optælling kan være.

Han påpeger, at det ikke er ualmindeligt, at folkene bag en begivenhed overdriver deltagerantallet.

"De, der står bag sådan nogle arrangementer, har naturligvis en interesse i, at tallet bliver pustet op. Det er klart. Hvad politiet skulle have af interesser i at nedtone tallet, det ved jeg simpelthen ikke," siger han.

Politiet rammer plet

På forespørgsel fra TjekDet har professor Keith Still, der forsker i menneskemængders dynamikker ved Manchester Metropolitan University, fået to andre eksperter i optælling af menneskemængder, belgiske Bert Bruyninckx og østrigske Alexander Kollaritsch, til at granske dronevideoen fra Christiansborg Slotsplads.

Ved hjælp af et redskab til at analysere, hvor tæt folk står på hinanden, vurderer de, at der foran Christiansborg var samlet højest 16.000 demonstranter.

Artiklen fortsætter under billedet

Fra venstre: Keith Still, professor ved Manchester Metropolitan Universitet, PhD i menneskemængders dynamikker; Bert Bruyninckx, postgraduate diplom i risici og sikkerhedsløsninger i forhold til blandt andet menneskemængder ved events; Alexander Kollaritsch , cand.scient. og direktør for det østrigske event- og sikkerhedsfirma "4mation". (Foto: Private fotos)



De påpeger også, at skønnet af antallet af demonstranter ikke dækker over hele demonstrationen fra start til slut. Det skyldes, at der ikke er videomateriale til at vurdere menneskemængden foran den amerikanske ambassade, hvor demonstrationen lagde fra land, eller under marchen mod Christiansborg.

Så antallet af demonstranter kunne for så vidt godt have været højere tidligere på dagen.

Men tallet på højest 16.000 står dog i kontrast til Bwalya Sørensens udtalelse om, at menneskemængden voksede i takt med, at optoget nåede frem til Christiansborg Slotsplads, hvor der skulle være 50.000 demonstranter samlet.

Artiklen fortsætter under billederne

Forskerne har taget udgangspunkt i dette billede af optoget, hvor langt hovedparten er nået frem til Christiansborg Slotsplads. Desuden er indregnet optogets bagtrop, som ikke ses på dette billede:


(Foto: DR)

Ud fra et særligt redskab udviklet af professor Keith Still til at vurdere antallet af mennesker i et område, farvelægger eksperterne følgende zoner, der er opdelt efter antal personer på mindre områder:


(Foto: Google Maps, Bert Bruyninckx og Alexandar Kollaritsch)

Kortet er opdelt i fem af seks mulige zoner. Den sjette zone defineres som personer, der står så tæt, at de er i konstant kropsberøring. Det har ikke været tilfældet ved demonstrationen den 7. juni 2020, hvor zonen ikke er med på kortet. De øvrige fem zoner defineres således:

Bert Bruyninckx og Alexandar Kollaritsch har regnet sig frem til, at der i folkemængden foran Christianborg var et sted mellem 9.513 og 15.088 personer. I den røde zone, som er den mest tætpakkede, er der ifølge deres analyse 2-2½ personer pr. kvadratmeter. I den blå zone med fri bevægelighed er der mellem 0-0,5 personer i gennemsnit pr. kvadratmeter. Tabellen herover er en redigeret og oversat udgave af Bert Bruyninckx og Alexandar Kollaritschs tabel på side 7 i rapporten.



Anders Bjorholm Dahl, der som professor mso på DTU selv arbejder med at estimere folkemængder, finder rapporten fra Keith Stills hold pålidelig.

"Estimatet er baseret på areal og en vurdering af tæthed som markeret i billedet. De har helt bestemt erfaring med denne slags, så jeg synes, det er en rigtig fin rapport. Det er interessant at se, at politiets erfarne indsatsledere er gode til at vurdere antallet af mennesker i en demonstration," siger han.

Også Marcos Cruz, statistiklektor ved det spanske Cantabria Universitet, har analyseret droneoptagelserne for TjekDet.

Hans skøn er en tand lavere end Keith Stills hold og lyder på op mod 12.000 mennesker på slotspladsen. Tallet har også en usikkerhed på ti procent, bemærker Marcos Cruz.

Til forskel fra Keith Stills hold har den spanske forsker ikke regnet med i analysen, hvor mange mennesker der befinder sig uden for kameravinklen. Han vurderer dog, at forsamlingen kunne tælle op mod 15.000 mennesker – men formentlig færre – hvis de blev regnet med.

Demonstranter kan være faldet fra

Eksperterne bemærker alle sammen, at de udelukkende forholder sig til antallet af demonstranter på Christiansborg Slotsplads.

Derfor kan det samlede antal af demonstranter godt have være højere end 15.000 tidligere på dagen. For eksempel foran den amerikanske ambassade på Østerbro eller undervejs mod Christiansborg.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstranter knæler i Store Kongensgade. Hvor mange der er samlet her, kan eksperterne dog ikke komme med et bud på, da menneskemængden ikke kan overskues på samme måde som fra dronen over Christiansborg Slotsplads. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix)



Men det har ikke været muligt for eksperterne at vurdere det samlede antal deltagere under hele demonstrationen, fordi der ikke findes tilstrækkelig video- eller billeddokumentation af demonstrationen fra start til slut.

Det er eksempelvis ikke lykkedes TjekDet at komme i besiddelse af dronebilleder, der overskuer hele folkemængden, fra andre steder end Christiansborg Slotsplads.

Bwalya Sørensen holder fast

Bwalya Sørensen giver ikke meget for, at eksperterne når frem til, at hendes bud på 50.000 demonstranter foran Christiansborg er overdrevet. Hun mener nemlig at kende til demonstrationer i Hamborg, hvor eksperter har vurderet deltagerantallet markant højere end politiets oprindelige estimat, og forestiller sig, at det samme er sket i København.

Og hun stoler ikke på politiets skøn, for hun har flere gange oplevet, at de ikke tæller ordentligt til demonstrationer.

"Politiet har det med at komme 5-10 minutter før start og lige spørge arrangørerne, om de skal hjælpe med noget. Så tæller de dér, hvor mange mennesker der er, og så er det et eller andet latterligt tal. Men så kommer folk væltende til, og derfor kan demonstranter ikke genkende politiets tal," siger Bwalya Sørensen til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Analyserne tyder på, at Bwalya Sørensen skyder langt over i sit bud på, hvor mange der demonstrerede for Black Lives Matter i København. Ifølge eksperter på området var der nemlig omtrent 35.000 færre demonstranter foran Christiansborg, end Bwalya Sørensen har hævdet ved en række lejligheder. (Foto: Gonzales Photo Helena Lundquist/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)



Fra sin plads på demonstrationens scene mener hun at have set langt flere end 15.000 til stede på Christiansborg Slotsplads. Bwalya Sørensen sammenligner nemlig størrelsen på Black Lives Matter-demonstrationen med Folkets Klimamarch i maj sidste år, der ifølge arrangørerne rundede 40.000 deltagere.

"Hvis de var 40.000, så undrer jeg mig over, hvordan vi kan være 15.000. Så der er nogen, der lyver," siger hun og fortsætter:

"Jeg skal høre, at klimafolkene tager fejl. For hvis de tager fejl, tager jeg fejl. Så hvis de nedjusterer tallet til deres demonstration, vil jeg også justere ned. For det er det (deres tal, red.), jeg bruger som referencepunkt."

Til Folkets Klimamarch sidste år, skønnede Københavns Politi, at mellem 25.000 og 30.000 deltog.

Selvom flere eksperter vurderer, at politiets skøn på 15.000 er nogenlunde retvisende, fastholder Bwalya Sørensen sit bud.

"Jeg holder fast i 50.000, og det er et konservativt skøn. Mit referencepunkt er, at vi var flere end til klimamarchen, hvor de (arrangørerne, red.) siger, der var 40.000."

Sådan tæller eksperterne store folkemængder

Der er mange forskellige metoder til at anslå antallet af mennesker i en folkemængde, men den mest traditionelle metode kaldes Jacobs’ Method.

Her kortlægger man først arealet, som demonstrationen finder sted på. Så måler man tætheden –altså hvor mange mennesker der er – i et afgrænset område. Det tal ganges så op, til det passer med det samlede areal.

Tætheden er dermed det antal personer, der befinder sig i et afgrænset område på eksempelvis 100 kvadratmeter. Spredt ud på det samlede areal for hele demonstrationen giver det så et estimat for det samlede antal personer til demonstrationen.

Tætheden kan fastslås ved hjælp af dronebilleder eller andre former for kameraer med et vist overblik, eksempelvis højtsiddende gadekameraer.

Usikkerheden med Jacobs’ Method er, at der ikke nødvendigvis er den samme tæthed overalt i en folkemængde. Det problem kan man delvist komme i møde ved at inddele folkemængden i flere kategorier alt efter tætheden, så forskellene på den måde opvejes.

I dag bruger man ofte kunstig intelligens, som ud fra en algoritme anslår folkemængder. Programmet får mere eller mindre de samme oplysninger stillet til rådighed som i Jacobs’ Method, men kan ud fra dem anslå mængdens antal mere præcist.

Uanset metoden er der dog væsentlig forskel på, om en folkemængde bevæger sig eller ej. En demonstration i bevægelse er eksempelvis noget sværere at estimere end en stor gruppe stillestående koncertgæster, fordi deltagerne kan strømme til og fra ved en demonstration.

Samtidig kan demonstrationens form ændre sig i takt med, at gadebilledet gør, og det besværliggør også optællingen.

Kilder: Anders Bjorholm Dahl, Thomas B. Moeslund og Keith Still

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023