Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Indsigt 13. sep 2019  -  5 min læsetid
This describes the image

Tjek om du tester den hensynsfulde stavekontrol - vejledning findes nederst i artiklen.

Når nærværende faktatjek-journalist sætter sig til tasterne for at skrive artikler om politikere, interesseorganisationer og andre, der blander sig i den offentlige debat i Danmark, holder Microsoft øje med stave- og grammatikfejl i dokumentet.

Sådan har det været i adskillige år. Og tak for det.

Men i denne uge skete noget nyt. Den amerikanske tech-gigant gik nemlig et skridt videre. Kristeligt Dagblad berettede tirsdag aften, at Microsoft barslede med en ny tilføjelse til deres stavekontrol, som kan hjælpe brugeren til at skrive mere ‘inkluderende’.

Artiklen fortsætter under billedet

"Overvej at vise hensyn over for etnicitet" skriver Microsoft, når vi skriver "Negerkonge" i Word.

"Politimand, formand, dement. Glem det. Fra nu af skal det hedde politibetjent, forperson og person med demens," skrev avisen som eksempler på ord, hvor den nye identitetspolitiske stavekontrol fremover slår ned.

Nyheden fik straks Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti til at forfatte et facebookopslag.

"Det her er grotesk! Microsoft vil tilpasse vores sprog ind i amerikansk identitetspolitik. Jeg har længe næret mistillid til disse US-tech-giganter. Og bliver dette virkelighed, må sagen være klar: Så må staten opsige sin aftale med Microsoft," skrev han til sine mere end 61.000 følgere på Facebook.

Men faktum er, at den nye stavekontrol, der hjælper Word-brugere til at skrive mere "inkluderende" allerede findes i Danmark. Blandt andet på den computer, som denne artikel er skrevet fra.

‘Negerkonge’ bliver til ‘sort konge’

Ingen på TjekDets redaktion havde opdaget, at den amerikanske tech-gigant havde sneget en ny – og mere omfattende – type af sproglig assistance ind i hverdagen.

Drister jeg mig til - for nedrullede gardiner og bort fra redaktørens skarpe blik - at taste den moralsk angribelige bogstavskombination "n-e-g-e-r-k-o-n-g-e" ind i Word, slår den politisk korrekte stiplede linje straks til.

Og når jeg søger forklaringen på min brøde, meddeler Microsoft, at det er programmets indbyggede funktion ‘Inkluderende sprog’, der griber ind.

Anbefalingen er ikke til at tage fejl af: "Overvej at vise hensyn over for etnicitet" skriver Microsoft og foreslår at erstatte det tilsyneladende hensynsløse ‘negerkonge’ med det hensynsfulde ‘sort konge’.

Hullet som en si

Identitetspolitiske hensyn er altså allerede virkeligheden for udvalgte danske Word-brugere. Fremtiden, som Kristeligt Dagblad og Morten Messerschmidt beskriver, er nutid.

Til TjekDet forklarer Microsoft, at den nye funktion endnu ikke er rullet ud, men at den i øjeblikket testes i en dansk version hos enkelte brugere.

At der er tale om en test af en ufuldstændig funktion, bliver da også tydeligt, da TjekDet tryktester kontrollens grænser.

Tech-gigantens årvågne øje fanger for eksempel ikke følgende ‘ekskluderende’ formuleringer:

"Politimanden var stærk"

"Du er da helt dement"

"Formanden var en arisk gud"

"Flaskedrengen er en bøsserøv"

"Ingen jødesvin i vores gader"

Da vi tester flere computere på redaktionen, viser det sig, at forklaringen - eller i hvert fald en del af forklaringen - er, at den hensynsfulde stavekontrol er delt op i en række underområder.

Vi tester et par computere på redaktionen med varierende held. På computer 1 lykkes vi ikke med at få hjælp til at skrive inkluderende. Det gør vi på computer 2, hvor brugeren får hjælp til at tage hensyn til diskrimination på baggrund af 'fysisk helbred' og 'mentalt helbred'. På computer 3, hvor denne artikel er udført, hjælper Word som nævnt med at tage hensyn til 'etnicitet'.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er langt fra alle brugere af Word, der lige nu kan bruge den nye funktion "Inkluderende sprog". Vi har tjekket tre computere på redaktionen. PC nummer 1 har slet ikke valgmuligheden. PC nummer 2 kan vælge mellem "diskrimination på baggrund af fysisk helbred" og "diskrimination på baggrund af mentalt helbred". PC nummer tre kan 'kun' bede Word tjekke vores tekst for "diskrimination på baggrund af etnicitet".

Mangfoldighed og inklusion er grundlæggende værdier

Den amerikanske tech-gigant forklarer, at den nye funktion afspejler firmaets værdier. Om man vil benytte sig af muligheden eller ej, er frivilligt, understreger Anders Thomsen, der er direktør for politik i Microsoft Danmark.

"I Microsoft er mangfoldighed og inklusion grundlæggende værdier, som vi arbejder med både internt og i vores produkter. Der er en ny funktion i Word på vej, der giver brugerne mulighed for at benytte sig af inkluderende begreber. Som andre funktioner i vores programmer som for eksempel synonymordbogen og stavekontrol, er det en hjælp, som brugerne kan vælge at anvende eller ej. På mange måder, er det en videreudvikling af netop synonymordbogen, der giver forslag til, hvilke andre begreber man kan vælge at bruge."

Test om du er ‘ramt’ af den hensynsfulde stavekontrol

Det kræver kun få klik at tjekke, om du selv er en af dem, der i øjeblikket tester Microsofts danske version af hjælp til at skrive mere hensynsfuldt og inkluderende.

Start med at åbne Word. Det virker kun i desktop-versionen.

Klik på fanebladet ‘Filer’ i øverste venstre hjørne. Klik på indstillinger i nederste venstre hjørne.

Her vælger du ‘Korrektur’.

Under ’Sproglig stil’ klikker du på ’Indstillinger’.

Når du er nået hertil, kan du frit til- og fravælge anglicismer og diskrimination på baggrund af etnicitet - hvis du altså er en af dem, der agerer testperson.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 12. aug 2020