Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Deltagere i Go’ morgen Danmark misbrugt i bitcoin-svindelnummer

Faktatjek 8. apr 2019  -  2 min læsetid
This describes the image

Eddie brugte sin mors kreditkort til at betale det første indskud til at få adgang til en investeringsplatform ved navn Bitcoinkoden. Det skulle vise sig at være en god beslutning, for kort tid efter var han millionær og kunne købe et hus til sin mor.

Sådan lyder den utrolige historie, som for tiden florerer på Facebook. Og historien er da også fup fra ende til anden. Den er designet til at lokke penge ud af internetbrugere ved at få dem til at kaste penge efter den angivelige digitale investeringsplatform, Bitcoinkoden.

 

 

 

 

Og for at gøre hele historien troværdig præsenteres den falske nyhed som en artikel på Ekstra-Bladet.dk. Derudover misbruger artiklen altså billeder af deltagere fra Go’ morgen Danmark og programmets værter, Ida Wohlert og Steen Langeberg.

Men de har intet med det at gøre, bekræfter Kamilla Walsøe, som er chef for Go’ morgen Danmark, der produceres af Nordisk Film TV.

"Jeg kan bekræfte, at det er rent fake, og at hverken de pågældende værter i artiklen, Ida Wohlert og Steen Langeberg, eller de to pågældende gæster, er involveret i salg af bitcoins," skriver hun i en mail til TjekDet.dk.

Nederst i den falske artikel er der et link til en guide om, hvordan man opretter sig. Men skulle du gå hen og blive fristet, får du højest sandsynlig ikke din investering igen.

Sidste år florerede flere reklamer for Bitcoinkoden også på internettet og TjekDet besluttede sig for at afprøve løftet om hurtig rigdom. I den artikel kan du læse, hvad der skete, da TjekDets medarbejder faktisk tilmeldte sig "platformen".

Ikke første gang – og nok heller ikke sidste

Det er ikke første gang, at kendte danskere bliver misbrugt for at få folk til at smide penge efter svindelnumre på internettet. Både Chili Klaus, Mascha Vang, Sofie Linde, Lise Rønne, Anders Matthesen, Viggo Mortensen og mange flere har ifølge falske artikler haft fantastisk succes med at sælge med bitcoins.

Og bitcoin-svindlerne bag artiklerne har også lånt troværdighed fra DR-programmet Løvens Hule og erhverssektionen Berlingske Business for at fuppe danske internetbrugere.

 

 

Der er heldigvis flere måder at spotte, om en artikel er svindel. Den nemmeste er at tjekke om www-adressen (URL’en) hedder det samme som det, hjemmesiden giver sig ud for at være. I dette tilfælde hedder adressen for eksempel www.top-topic.co, mens hjemmesiden prøver at ligne Ekstra-Bladet, der rettelig hedder ekstrabladet.dk. Derudover vil alle links på den falske hjemmeside typisk tage dig samme sted hen, nemlig der hvor man tilmelder sig og lokkes til at slippe sine kontooplysninger.

Generelt gælder reglen, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok ikke.

Er du allerede faldet i fælden, og har du oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023