Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Efter 1.000 sigtelser i videosexsag: Nu skal børn lære om faren ved de sociale medier

Indsigt 22. jan 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Mange børn finder dagligt sammen i fællesskaber på de sociale medier og andre digitale platforme. Det resulterer ind i mellem i digitale krænkelser. Et samarbejde mellem blandt andet Digitaliseringsstyrelsen, Undervisningsministeriet og DR konfronterer børnene med de konsekvenser, det kan have at skrive negative udsagn om andre på de digitale medier.

Initiativet kommer meget belejligt i kølvandet på sagen, hvor mere end 1.000 fortrinsvis unge er blevet sigtet for at dele en sexvideo med mindreårige. Det kan derfor være en overtrædelse af straffelovens §235 om distribution af børneporno.

Det nye samarbejde, der skal være med til at sætte digital dannelse i centrum, indebærer undervisningsmateriale og en programserie på DR Ultra, hvor en række børn bliver konfronteret med de konsekvenser, det kan få, hvis man skriver eller deler opslag med krænkende indhold om andre.

De første tv-programmer kan ses fra i dag og frem til slutningen af næste uge på DR Ultra og på dr.dk.

Og fra denne uge kan skolelærere hente undervisningsmateriale på portalen www.emu.dk.

Flere og flere børn i klemme på sociale medier

Ulovlig billeddeling på internettet er et stigende problem, og derfor er det afgørende med en indsats, der forebygger digitale krænkelser og som hjælper børnene, når skaden er sket. Det konkluderer Børns Vilkår, der blandt andet driver rådgivningstjenesten BørneTelefonen, hvor flere og flere børn og unge henvender sig, fordi de er udsat for digitale krænkelser.

Mere end hvert 4. barn, der har henvendt sig til BørneTelefonen, har oplevet at føle sig holdt udenfor online, knap halvdelen har oplevet grimme kommentarer, og knap hvert 3. barn har fået delt billeder uden at have givet lov, viser en undersøgelse som Børns Vilkår har lavet.

Undersøgelsen viser også, at knap halvdelen af danske børn ikke taler med nogen, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet - hellere ikke med deres forældre.


"Vores indsats fokuserer på at skabe dialog med danske børn om tre vigtige ting, som mange børn støder på i deres digitale liv hver eneste dag, men ikke nødvendigvis ved, hvordan de skal håndtere: At alle har et ansvar for det, man skriver, modtager og deler. At der er regler for, hvad man må videresende af materialer uden at have fået lov, og at der er rigtige mennesker med ægte følelser bag skærmen, når tonen bliver hård på de sociale medier," siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør for DR Ultra.

DRs tv-programmer retter sig især mod de 7-12-årige børn.

En tretrinsraket om digital dannelse

Selv om det nye initiativet lanceres få dage efter, at 1.000 unge er blevet sigtet for at dele sexvideoer med mindreårige, er det faktisk det tredje i rækken, der skal lære børn og unge at gebærde sig på digitale platforme.

Inspirationsmaterialet til undervisere, pædagogisk materiale og samarbejdet med DR er en del af et initiativ i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der handler om digital dannelse af børn og unge.

Første del af initiativet var målrettet dagtilbud og blev lanceret i februar 2017.

I oktober 2017 blev der i regi af initiativet lanceret en kampagne med det formål at få flere unge til at interagere digitalt med det offentlige.

LÆS OGSÅ: Kan de 1.000 sigtede i sexvideo-sagen aldrig komme til at arbejde med børn?

LÆS OGSÅ: FORÆLDREGUIDE: Børn bør lære om kildekritik fra en tidlig alder

LÆS OGSÅ: 60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023