Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er det ulovligt at være Uber-passager?

Faktatjek 9. jan 2017  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Siden den taxalignende tjeneste Uber blev rullet ud på de danske veje i 2014, har den været hyppig genstand for debat. Flere gange er personer, der er blevet beskæftiget som chauffører via Uber-app’en, blevet trukket i retten, og i nogle tilfælde er de endda blevet dømt for ulovlig taxakørsel. Senest har 44 Uber-chauffører fået besked om, at de snart skal for en dommer.

Men betyder det, at det for dig som privatperson er ulovligt at bestille, køre med og betale for en køretur ved hjælp af Uber-app’en? Det har dagbladet Politiken undersøgt, og det utvetydige svar er nej. Det er ikke ulovligt at "tage en Uber", som det populært kaldes, når man benytter sig af tjenesten.

Politiken har spurgt viceinspektør ved Københavns Politi, Henrik Møller Jakobsen, og senioranklager Elisabeth Boserup, der har været anklager i bl.a. sagerne mod Uber-chaufførerne. De er begge klare i spyttet om, at man ikke gør noget ulovligt, hvis man sætter sig på passagersædet i en Uber. Det er alene personen på førersædet, der bevæger sig på kant med - eller måske endda overtræder - loven.

Selv om Uber ikke kræver en erhvervsmæssig kørselsforsikring, som ellers er et krav i taxabranchen, skal man, i hvert fald økonomisk set, heller ikke være bekymret som Uber-passager. Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos brancheorganisationen Forsikring og Pension, som Politiken også har talt med. Hvis bilen forulykker eller gør skade på andre, er det chaufføren der står med problemet.

Læs hele Politikens gennemgang af reglerne her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023