Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er hvepsen virkelig farligere end ulven?

Faktatjek 22. maj 2018  -  5 min læsetid
This describes the image
  • "Chancen for at blive dræbt af en hveps er 100 gange større end en ulv, siger tv-vært og forfatter Sebastian Klein

  • Men der findes ikke entydige tal, der kan underbygge den påstand

  • Data fra det danske Dødsårsagsregister dækker flere dyrearter end blot hvepsen, som for eksempel bien og andre ugiftige insekter

  • Derfor er det ikke er muligt at sige præcist, hvor mange dødsfald hvepsen er skyld i

Debatten om ulve i Danmark er blusset op igen, efter at en 66-årig mand er sigtet for at skyde en ulv ved Ulfborg i Vestjylland. Og det er ulovligt, da ulve, der er vendt tilbage til den danske natur efter 200 års fravær, nemlig er en fredet dyreart.

Organisation Ulvefrit Danmark vil dog have ulven forvist fra den danske natur, og flere borgere og politikere har udtrykt samme ønske. Ulven skaber nemlig utryghed, lyder argumentet.

I kølvandet på debatten har forfatter og tv-vært Sebastian Klein forsøgt at mane til besindighed i forhold til Danmarks nyeste medlem af naturen, ulven. Den er nemlig ikke nær så farlig som mange af Danmarks andre dyr, som for eksempel hvepsen, skovflåten eller kronhjorten, siger han i et interview til TV2.

"Chancen for at man bliver dræbt af en hugorm ude i naturen, er mere end 10 gange højere end chancen for at blive dræbt af en ulv. Og tager man en hveps, er chancen 100 gange større," siger Sebastian Klein.

Men er det virkelig sandt, at den lille hveps er så meget farligere end den store ulv?

Det korte svar er, at det er ikke til at sige, fordi der ikke findes præcise tal for, hvor mange mennesker de to dyrearter slår ihjel i Danmark.

Mangelfulde tal

De bedste statistikker over, hvad danskerne dør af, findes i Dødsårsagsregistret. Men registret, som ligger under Sundhedsdatastyrelsen, indeholder ikke oplysninger helt ned på de enkelte dyrearter.

Det tætteste, man kan komme, er en samlet opgørelse over, hvor mange mennesker, der er døde af at have været i ‘kontakt med gedehams, hveps og bi eller af bid og stik af ugiftige insekter og leddyr.’

Dødsårsagsregistret oplyser til TjekDet, at fra 2008 til 2016 døde under fem mennesker om året, som følge af ‘nærkontakt' med netop de dyr.

Ifølge Anders Kofoed, der er biolog og forfatter, er der dog ingen grund til at være bange for hvepsen.

"Hvepse kan slå mennesker ihjel, og det skyldes typisk en allergisk reaktion," siger han.

Men hvor mange danskere er så blevet ‘dræbt’ af en ulv?

Fire dødsfald på 60 år

Anders Kofoed slår fast, at ulven ikke er den store dræber.

"Ulven har jo i sagens natur ikke dræbt nogen i 200 år, eftersom den ikke har været her. Men hvis de danske ulve opfører sig nogenlunde som resten af Europas ulve, så vil vi statistisk set få ét dødsfald per 15.000 år. Der har været fire dødsfald i Europa på grund af ulve i de sidste 60 år," siger han.

 


Biolog og forfatter. Foto: Pressefoto.

 

Og Anders Kofoeds tal bakkes op af en rapport om ulves angreb på mennesker fra 2002. Ifølge rapporten har der siden 1950 været i alt 9 fatale ulveangreb på mennesker i Europa.

I 5 af de 9 tilfælde var ulvene ramt af sygdommen hundegalskab, der gør ulven særlig aggressiv.

Ulveekspert: Lad være med at fodre dem

Ifølge hovedforfatteren bag rapporten, seniorforsker ved Norsk Institut for Naturforskning, John Linnell, er hundegalskab dog stort set udryddet i hele Europa.

"Der er ingen hundegalskab tilbage i EU, og sygdommen er også næsten udryddet på Balkan. Så hundegalskab er stort set ikke længere en risiko i Europa," siger den norske ekspert.

De fire andre angreb fandt alle sted i Spanien, og det seneste skete i 1974. Og der er ifølge John Linnell gode grunde til, at alle angrebene fandt sted i lige netop Spanien.

"De angreb, der ikke har med rabies at gøre, sker oftest de steder, hvor der er få byttedyr, mange mennesker og meget lidt skov. Og det var netop tilfældet i det nordvestlige Spanien i 1950'erne, 1960'erne og 1970'erne, hvor de fire angreb skete."

Ifølge John Linnell er tallene så små, at man ikke kan sige, hvor farlige ulve er. Og i forhold til den danske ulvesituation maner John Linnell til besindighed.

"Der er ingen grund til være bange for dem, men de skal omgås med respekt. Bare lad være med at gøre noget dumt, såsom at fodre dem," siger han.

Siden ulverapporten fra 2002, har der i Nordamerika været to ulveangreb med dødelig udgang. I 2005 blev en 22-årig mandlig studerende angrebet af ulve på en gåtur i naturen, og i 2010 døde en 32-årig kvindelig lærer på en tur i Alaska.

Heste står for flest ulykker

Vælger man at kigge på ulykker i stedet for dødsfald, er det ifølge Anders Kofoed hverken ulven eller hvepsen, der er farligst.

"Det er hesten. Hesten sender flest personer på skadestuen om året. Den har længe ligget efter hunden, men har overhalet den i de seneste år," siger Anders Kofoed.

"Det er i omegnen af 8.000 til 10.000 personer, der årligt bliver sendt på skadestuen på grund af ulykker med heste," siger han.

Og det er der en god grund til.

"Det er store dyr, som vi som mennesker er meget i kontakt med, og som vi sætter os op på og falder ned fra," forklarer Anders Kofoed.

Der er ikke aktuelle tal for antallet af dyrerelaterede ulykker, da de ikke opgøres løbende. De ‘bedste’ tal findes i rapporten Ulykker i Danmark fra Statens Institut for Sundhed ved Syddansk Universitet fra 2012.

I rapporten er opgjort, hvilke dyr, der sender flest mennesker på skadestuen, og her er det rigtignok hesten, der indtager førstepladsen.

På listen findes også klassikeren skovflåt, der sender syv gange så mange på skadestuen som hugormen og fjæsingen. Lidt overraskende er måske kaninen, der årligt sender 120 på skadestuen.

 


Forfatter og tv-vært. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix.

 

Sebastian Klein: Man skal ikke være bange for hvepse

Ifølge Sebastian Klein handler sammenligningen om at sætte tingene i perspektiv.

"Der dør mellem 100 og 200 personer af hvepse- og insektstik om året i Europa uden for de gamle sovjetstater. Og det sidste ulvedrab var i 1974," siger han til TjekDet.

Men ifølge Sebastian Klein bør man alligevel ikke være bange for hvepse.

"Når jeg lavede sammenligningen skyldtes det, at folk jo ikke er bange for hvepse, men til gengæld er de rigtig bange for ulve."

Og ifølge Sebastian er det fjollet at komme med overlevelsestips til, når man møder ulven eller hvepsen.

"Hvis du ser en ulv, skal du stoppe op og nyde synet. Eventuelt tage et billede. Hvis du gerne vil have den til at løbe væk, kan du sige ‘bøh’ til den. Ulven er et krysterdyr uden lige."

Ifølge Sebastian Klein er der i øjeblikket én ulv i Nordjylland, og ni ulve spredt ud fra området omkring Holstebro. Men man ved ikke, hvor de præcis befinder sig.

Med hensyn til hvepsen, er der ikke én rigtig metode til at undgå at blive stukket.

"Jeg har både prøvet at blive stukket af en hveps ved at være helt cool og ved at slå den væk. Så der er ikke nogen sikker metode til at undgå det. Men for tiden er de rimelig rolige. Når vi kommer frem til juli og august bliver de mere irritable."

Ifølge Sebastian Klein skal man holde øje med, om stikket hæver.

"Hvis stikket hæver voldsomt meget, kan man få en allergisk reaktion. Og det kan man faktisk dø af."

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023