Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Facebook under angreb: Har lukket tre milliarder falske konti

Indsigt 24. maj 2019  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Facebook oversvømmes i øjeblikket af falske brugerkonti, der typisk er oprettet og styres af computere. Alene i første kvartal i år blokerede det sociale medie 2,2 milliarder falske profiler, hvilket er ny rekord for et kvartal, oplyser selskabet i ny rapport, som flere amerikanske medier omtaler.

Dermed var der i årets første tre måneder næsten lige så mange falske som 'ægte' brugere bag tastaturet. Facebook skønner, at der på verdensplan var 2,38 milliarder månedlige 'aktive' brugere i første kvartal i år.

I fjerde kvartal 2018 slettede selskabet 1,2 milliarder falske facebookkonti. Dermed har selskabet lukket over tre milliarder konti i løbet af de seks måneder fra oktober 2018 til marts 2019.

De nye tal offentliggjorde Facebook torsdag i selskabets tredje rapport om håndhævelse af det sociale medies fællesskabsregler.

Automatikken bomber Facebook

Ifølge rapporten bliver langt de fleste falske konti oprettet af robotter. Det vil sige computere, der er programmeret til at oprette facebookprofiler på stribe.

Og selv om hovedparten er blevet fanget og lukket af et filter inden for få minutter, så er der også en hel del, der er sluppet igennem den digitale blokade. Derfor vurderer Facebook, at omkring fem procent af de knap 2,4 milliarder månedligt aktive brugere er falske, hvilket svarer til noget nær 120 millioner. Tidligere lød vurderingen på omkring 3 til 4 procent.

Stigningen er et udtryk for de udfordringer, som Facebook står overfor, når det kommer til at fjerne konti, der er oprettet af computere med det formål at sprede for eksempel falske nyheder, fup, spam, hadtale og tilskyndelser til vold.

Selv om Facebooks systemer hele tiden bliver bedre til at opdage de falske konti hurtigt, så bliver robotterne tilsvarende også bedre til at snyde det sociale medies filter.

Hadtale udløser massivt indgreb

Over 1000 medarbejdere overvåger løbende, hvad der bliver delt. I perioden oktober 2018 til marts 2019 er for eksempel over syv millioner opslag, fotos og andet materiale blevet fjernet, fordi det formodedes at overtræde mediets regler om forbud mod hadtale.

I nogle tilfælde er det kunstig intelligens, der blokerer for brugernes indhold, i andre tilfælde er det medarbejderne, der griber ind. Begge kan lave fejl. Og for første gang fremlægger Facebook netop også tal for, hvor stor en mængde indhold, som brugerne har klaget over er blevet fjernet, samt tal for hvor meget indhold, der er blev genskabt, fordi det var blevet taget ned ved en fejl. Brugerne kan nemlig appellere afgørelserne.

I perioden januar til marts i år har Facebook grebet ind overfor 19,4 millioner typer af indhold. I sin rapport oplyser det sociale medie, at selskabet modtog appeller, der vedrørte 2,1 millioner blokeret indhold. Heraf blev 453.000 typer af indhold lukket ud af Facebooks digitale fangehul igen.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023