Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Astrofysiker og bror til tidligere Labour-leder vrøvler om klimaforandringer på russisk stats-tv

Faktatjek 22. sep 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
I en video på Facebook hævder den britiske astrofysiker Piers Corbyn, at klimaforandringerne skyldes naturlige forhold såsom solens aktiviteter. Mennesket har altså ikke noget med de varmere forhold på jorden at gøre, udtaler han på den russiske statskanal RT. Men FN's klimapanel (IPCC) peger entydigt i retning af, at klimaforandringerne er menneskabt. Foto: Skærmbillede af facebookopslag
  • Klimaforandringerne er ikke menneskeskabte, men helt naturlige

  • Sådan siger den britiske astrofysiker Piers Corbyn direkte på russisk stats-tv

  • Men klimaforskningen peger utvetydigt på, at de varmere forhold er menneskeskabte

  • Dansk astrofysiker ser ikke astrofysikere som eksperter, når det handler om klimaforandringer

  • Men russisk statskanal vælger eksperter, der er uenige i den gængse opfattelse

Klimaet har altid forandret sig. Og det er ikke menneskers skyld, men i stedet et resultat af påvirkninger fra solen og månen. 

Sådan kan man høre den britiske astrofysiker Piers Corbyn sige i en video, der for tiden deles i stor stil på sociale medier. Hvis navnet lyder bekendt, kan det skyldes, at Piers Corbyn er storebror til den tidligere partileder af Labour, Jeremy Corbyn.

Videoen stammer fra et indslag i 2010 på det russiske statsmedie RT’s engelsksprogede tv-kanal. Nyhedsværten i indslaget virker noget forbløffet over Piers Corbyns forklaring om, at mennesket ikke har noget med klimaforandringer at gøre.

Og med god grund. FN's klimapanel (IPCC) peger utvetydigt på, at mennesker har skabt de varmere temperaturer de seneste godt 170 år, siger en klimaforsker.

Urokkelig viden

Ifølge Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer ved Syddansk Universitet og leder af SDU Climate Cluster, er det helt forkert at sige, at klimaforandringerne ikke er menneskabte.

“I forhold til den globale middeltemperaturstigning er det utvetydigt os mennesker, der har påvirket klimasystemet mod varmere forhold,” siger han.

This describes the image
Sebastian Mernild er professor ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i klimaforandringer, og desuden leder af SDU Climate Cluster. Han afviser Piers Corbyns forklaring om, at mennesker ikke har noget med klimaforandringer at gøre. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Og selvom Sebastian Mernild anerkender, at naturlige forhold, såsom solens aktivitet, påvirker klodens klima, er det ingenting i forhold til den menneskeskabte udledning af drivhusgasser.

“Når vi kigger på temperaturstigningen siden industrialiseringen fra år 1850-1900 og frem til 2011-2020, så er den globale middeltemperatur steget med 1,09 grader. Af dem kan de menneskabte forandringer forklare 1,07 grader.”

Det er altså 0,02 af stigningen på 1,09 grader, der kan tilskrives naturlige klimaforandringer.

Astrofysikere er ikke klimaeksperter

Da russisk stats-tv bruger en astrofysiker som ekspertkilde til at forklare klimaforandringer, har TjekDet spurgt Jes Kristian Jørgensen, der er professor i astrofysik ved Københavns Universitet, om det er den gængse opfattelse i astrofysikken, at klimaforandringerne er naturlige og ikke menneskeskabte.

“Det er ikke noget, jeg har hørt,” siger han og påpeger det samme som Sebastian Mernild.

“Kigger man bredt hen over videnskaben, er mit indtryk meget klart, at forskere er enige om, at solaktiviteten står for en meget lille del af klimaforandringerne i forhold til de menneskeskabte.”

Og for en god ordens skyld vil Jes Kristian Jørgensen modsat Piers Corbyn helst ikke ringes op af medier på jagt efter udtalelser om klimaforandringer.

“Vi astrofysikere kan komme med input om astrofysiske effekter, men jeg vil nok hellere stole på klimaforskerne, for de kan se de større sammenhænge,” understreger han.

RT skaber mistro

Det er ikke så mærkeligt, at den russiske statskanal RT har valgt Piers Corbyn som ekspertkilde. Den britiske astrofysiker passer lige ind i den russiske fortælling, forklarer Yevgeniy Golovchenko, der forsker i desinformation og propaganda som postdoc ved Københavns Universitet.

“Den røde tråd i RT’s dækning er at sprede mistillid til Vesten og deres forskningsinstitutioner og medier. Og hvis du kigger på deres RT's indslag gennem de sidste mange år, tyder det stærkt på, at det er en bevidst strategi at vælge eksperter, der kan understøtte mistilliden,” siger han.

På RT’s engelsksprogede kanal bringer de særligt mange alternative historier om udrulningen af 5G, covid-19-vacciner og klima, påpeger Yevgeniy Golovchenko.

“De er mistroiske over for de narrativer, som dominerer i massemedierne i Vesten. Derfor prøver de at fremstille Vestens nyhedsdækning og forskning som noget råddent,” siger han.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Piers Corbyn, men han er ikke vendt retur på vores henvendelse.

Opdateret 14. dec 2022