Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Covid-vaccine sættes fejlagtigt i forbindelse med kræftrisiko

Faktatjek 7. aug 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
De to vacciner i det danske covid-19-program har primært været fra Pfizer og Moderna. Nu løber påstand på sociale medier, at Moderna skulle have indrømmet, at deres vaccine kan udløse kræftsygdom. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
  • “Moderna indrømmer sammenhæng mellem mRNA-injektion og cancer”

  • Sådan skriver flere danske brugere i opslag, som lige nu spreder sig på sociale medier

  • Påstanden har før floreret i USA og opstod efter en høring i kongressen om skader som følge af covid-vaccinerne

  • Her blev der refereret til en patentbeskrivelse fra Moderna, hvor der efter sigende skulle stå, at vaccinen kunne forårsage kræft

  • Men forskere afviser, at man ud fra passagen kan konkludere, at Modernas  vaccine forårsager kræft

På Facebook florerer lige nu talrige opslag med en påstand om, at der skulle være en sammenhæng mellem Moderna-vaccinerne og udvikling af kræft. Det skulle Moderna nu selv have indrømmet. 

De fleste danske opslag henviser til en artikel fra mediet The Exposé, som er et britisk nyhedsmedie, der under corona-pandemien blev berygtet for at sprede misinformation om vaccinerne. 

I artiklen er vedhæftet et opslag fra X (arkiveret her) med et videoklip fra en høring i november 2023 i den amerikanske kongres, hvor de angivelige skader fra covid-vaccinerne blev drøftet.  

Her præsenterer et af vidnerne, Robert W. Malone, der er virolog og immunolog og flere gange kritiseret for at dele misinformation, et uddrag af Modernas patentbeskrivelse (arkiveret version her) af mRNA covid-vaccinen fra 2019, hvor der står, at DNA kan forårsage mutationer i cellerne, hvilket er årsagen til, at man har valgt en RNA-teknologi.

Men nogle lækkede dokumenter skulle efter sigende vise, at der er fundet DNA-spor i Modernas vacciner. Det ser Robert W. Malone som et udtryk for, at man kan udvikle cancer, hvis man har modtaget vaccinen.

Og det er Robert W. Malones konklusion, som har ført til, at påstanden er begyndt at florere på sociale medier - nu også i Danmark. 


Eksperter er ikke bekymret for vaccinerne

Spørger man forskere på området, er der intet hverken kontroversielt eller bekymrende i patentbeskrivelsen fra Moderna. 

“De specificerer bare, at der er en teoretisk – højest sandsynligt mikroskopisk lille – risiko for, at vaccinen kan skabe celleforandringer, som i alleryderste konsekvens kan føre til cancer. Det samme gælder for mange typer behandling og forebyggelse.”

Det forklarer Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet. 

“Hvis man kun vil tage imod forebyggelse og behandling, som er forbundet med 0.00000% risiko, så har de (vaccineskeptikerne, red.) en pointe. Men i så fald kan man lige så godt afvikle hele sundhedssystemet, for der vil altid være en risiko ved benyttelse af lægemidler”, siger Søren Riis Paludan.

Der er endnu ikke fundet beviser for, at man skulle have øget risiko for udvikling af kræft, hvis man er vaccineret med Moderna. Tværtimod opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at alle kræftpatienter bliver vaccineret, fordi de har nedsat immunforsvar og derfor er mere udsat. 

Lægemiddelstyrelsen skriver således til TjekDet at “på baggrund af al den viden, vi har fra de kontrollerede kliniske forsøg, der blev udført forud for COVID-19-vaccinernes godkendelse, og på baggrund af den globale overvågning af indberettede bivirkninger verden over, er der ikke konstateret nogen risiko for cancer ved mRNA-vaccinerne”.

DNA-rester i vaccinen

Passagen fra patentbeskrivelsen (arkiveret version her) beskriver, at DNA-spor kan forårsage celleforandringer, hvorfor man har valgt en RNA-teknologi i vaccinen. 

Lægemiddelstyrelsen forklarer, at der rigtignok kan være små sporrester af plasmid-DNA i mRNA-vacciner, som stammer fra produktionen af vaccinen. Firmaerne bag vaccinerne skal i fremstillingsprocessen dokumentere, at deres fremstillingsproces udrenser sådanne DNA-rester til under en fastsat grænse. 

“Grænsen for DNA-rester er sat så lavt, at en biologisk og skadelig effekt er umuliggjort – selv for biologiske lægemidler, som gives gentagne gange med korte mellemrum, modsat vacciner, som kun gives få gange og med længere mellemrum”, skriver Lægemiddelstyrelsen i en mail til TjekDet. 

“Det er således yderst usandsynligt, at de sporrester af plasmid-DNA, der kan findes i COVID-19 mRNA-vaccinerne, skulle udgøre en cancerrisiko eller på anden måde udgøre en sundhedsrisiko for mennesker”, afslutter de deres mail. 

Martin Tolstrup, som forsker i vacciner og infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, er heller ikke bekymret for, at der er DNA-rester i vaccinerne.

“Du kan ikke lave et biologisk lægemiddel, uden at der kommer rester af DNA fra det biologiske system, man benytter”, siger han.

Martin Tolstrup fortæller, at der er DNA i alt, hvad vi spiser og drikker. Et argument om, at det DNA, der findes i Moderna-vaccinen, skulle have mutagene egenskaber, er han derfor ikke bekymret for.

“Vi optager væsentlige større mængder DNA hver dag, end der er i en vaccine. Så DNA i sig selv er ikke en farlig størrelse.”

Spredning af misinformation under pandemien 

TjekDet har tidligere skrevet om misinformation vedrørende covid-vaccinerne. Vi har blandt andet faktatjekket et studie fra Statens Serum Institut, der i den vaccineskeptiske debat flere gange er fremhævet som belæg for, at corona-vaccinerne skulle have alvorlige bivirkninger. Vi har også undersøgt, hvorvidt Moderna-chefen har afsløret sig selv i et vaccinekomplot, der skulle gå ud på, at Moderna udviklede deres vaccine før, covid-19-virussen overhovedet blev offentlig kendt.

Kendte menneskers sygdomme er adskillige gange også blev brugt som bevis for, at covid-vaccinerne udvikler forskellige alvorlige bivirkninger. Senest er sangerinden Celine Dions sygdom, som hun kan spore 15 år tilbage i tiden, skulle være udløst af vaccinerne.

Der er typisk tale om meget tekniske forklaringer med begreber, som kan være svære at forstå for den brede befolkning, og derfor får argumenterne lov til at stå uimodsagt. Det siger Martin Tolstrup, som vurderer, at det er en bevidst fremgangsmåde fra vaccine-skeptikerne. 

Fælles for mange af påstandene er ligeledes, at de hviler på kilder, som ikke er verificeret, eller at rapporter er blevet misforstået eller fejltolket. 

Det samme gælder for den misvisende påstand om Moderna-vaccinen. De fleste danske opslag med påstanden henviser til samme kilde, nemlig artiklen fra nyhedsmediet The Exposé. 

Mediet har en historik, som gør, at man bør forholde sig kritisk til det. Mediet blev oprettet i 2020 under covid-pandemien af britiske Jonathan Allen-Walker. Både han og mediet er flere gange blevet faktatjekket af blandt andet den britiske tv- og radiostation BBC, det franske nyhedsbureau AFP og  de britiske faktatjekmedie Full Fact netop i forbindelse med covid. 

Påstandene er alle blevet stemplet som falske. 

The Exposé skriver selv på deres side, at regeringen og de store techplatforme modarbejder mediets arbejde og censurerer mediets indhold. Derfor opfordrer de til, at man abonnerer på mediet for at få adgang til deres indhold.

TjekDet har forelagt Moderna kritikken i en mail til deres presseafdeling. Vi har ikke modtaget svar på vores henvendelse. 

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 8. aug 2024