Elon Musk i flere udokumenterede angreb på den britiske premierminister

Faktatjek 10. jan 2025  -  6 min læsetid
Tjekdet
Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP
  • Siden nytår har Elon Musk delt adskillige påstande om voldtægtssager i England

  • Påstandene har skabt stor debat og er set af millioner af brugere på det sociale medie X

  • Men flere af påstandene holder ikke til et faktatjek

Elon Musk er gået til angreb på Englands premierminister Keir Starmer på det sociale medie X. 

Multi-milliardæren har i flere opslag beskyldt Keir Starmer for, at han ikke retsforfulgte de bander, som systematisk groomede og voldtog unge kvinder i mere end et årti, mens Keir Starmer var leder af den engelske anklagemyndighed “Crown Prosecution Service” (CPS), som står for at retsforfølge personer i England og Wales.

Elon Musks angreb på Keir Starmer har stået på siden nytår og har nået millioner af brugere X, der som bekendt også ejes af Elon Musk. 

“Starmer var dybt medskyldig i massevoldtægterne i bytte for stemmer,” lyder det i et af Elon Musks opslag.

På platformen har Elon Musk også lavet en afstemning om, hvorvidt “USA bør befrie det britiske folk fra deres tyranniske regering”.

De mange opslag har fået Keir Starmer til at tage til genmæle. Dog uden at nævne Elon Musk ved navn.

“Dem, som spreder løgne og misinformation, så vidt og bredt som muligt, er ikke interesseret i ofrene, de er interesseret i sig selv”, lød det blandt andet fra Keir Starmer om aftenen den 6. januar, da han talte med flere reportere i London.

Men hvad drejer grooming-skandalen sig egentlig om? Og kan Elon Musks opslag klare et faktatjek? 

Vi ser på et par af Elon Musks opslag, som har opnået stor udbredelse blandt brugerne på X.

Grooming-skandalerne 

Først mere om baggrunden for de voldtægtssager, som har udløst konflikten mellem Elon Musk og Keir Starmer.

Kort fortalt handler sagerne om grupper af mænd - hovedsageligt bestående af pakistanere - som systematisk misbrugte britiske piger i en længere årrække, mens det britiske politi og retssystem tilsyneladende vendte det blinde øje til for ikke at skabe uro eller fremstå racistiske.

Der er også beskrevet flere eksempler på, at det britiske politi ikke troede på voldtægtsofrenes historier. 

Flere af sagerne stod på, mens Keir Starmer var leder af den engelske anklagemyndighed CPS mellem 2008 og 2013 - og derfor har Elon Musk rettet kikkertsigtet mod den nuværende premierminister.

Elon Musk er ikke alene med sin kritik af de engelske myndigheder. Også i England er det i dag almindeligt anerkendt, at det engelske politi og retssystem ikke gjorde deres arbejde godt nok og svigtede mange piger, som enten blev misbrugt eller var blevet misbrugt.

Flere af sagerne om den systematiske grooming går tilbage til slutningen af 1990’erne, men først i 2010 bliver de første mænd sigtet i sagerne.

I 2013, mens Keir Starmer fortsat arbejdede for anklagemyndigheden, erkendte han, at det engelske politi og retsvæsen havde svigtet de mange ofre i årtier. Politiet havde ikke taget flere af sagerne seriøst nok og havde haft berøringsangst over for etniciteten på gerningsmændene, lød det. 

Det fik Keir Starmer til at ændre på retningslinjerne for voldtægtsofre hos CPS i 2013, samtidig med at han kritiserede måden, som sager om voldtægtsofre var blevet håndteret på indtil da.

I 2014 udgav den engelske professor Alexis Jay en rapport med konkrete tal på, hvor alvorligt problemet med grooming-bander i England var. Hun kom blandt andet frem til, at 1.400 børn var blevet misbrugt i Rotherham mellem 1997 og 2013. 

Rapporten gav anledning til, at lignende grooming-bander blev afsløret i andre engelske byer som Oldham, Oxford, Rochdale og Telford, hvilket endte med, at man startede en national undersøgelse af de mange sager med Alexis Jay i spidsen for undersøgelsen.

Undersøgelserne varede syv år og kostede mere end halvanden milliard danske kroner. Alexis Jay og undersøgelsens øvrige medforfattere udgav deres sidste rapport i oktober 2022.

Tjekdet
Keir Starmer er leder af centrum-venstre-partiet Labour og har siden 2024 været premierminister i Storbritannien. Før da var han blandt andet leder af den engelske anklagemyndighed Crown Prosecution Service (CPS), og det er det, der giver anledning til Elon Musks kritik. Foto: Benjamin Cremel/AFP

Krav om ny undersøgelse

Foranlediget af Elon Musks mange tweets om grooming-skandalerne har flere engelske politikere efterspurgt en ny national undersøgelse af sagerne.

Forslaget blev dog nedstemt i det engelske parlament den 8. januar 2025. 

Det har fået Elon Musk til at skrive, at Labour og Keir Starmer blokerer for en national undersøgelse af sagerne, fordi “de skjuler forfærdelige ting” - men nuancen er altså, at der allerede har været en syvårig national undersøgelse, som har kostet flere millioner pund. 

I den forbindelse udtalte Alexis Jay, at hun heller ikke mener, at man skal lave endnu en national undersøgelse, fordi det ikke vil hjælpe ofrene, at de nu igen skal stå frem med deres traumatiske oplevelser

I stedet mener Alexis Jay, at Keir Starmer og regeringen bør sørge for at implementere de mange foranstaltninger, som den første nationale undersøgelse har foreslået. Hun frygter også, at en ny undersøgelse vil forsinke implementeringen af de foranstaltninger.

BBC har - foranlediget af Elon Musks mange tweets rettet mod Keir Starmer - undersøgt rapporter og artikler om grooming-skandalerne i løbet af det seneste årti.

Mediet har ikke fundet direkte kritik af Keir Starmer personligt i perioden, og de har heller ikke fundet antydninger af, at Keir Starmer selv stod bag nogle af beslutningerne om ikke at retsforfølge gerningsmændene, som Elon Musk ellers påstår.

Null

“De etablerede medier dækkede over voldtægterne”

En del af Elon Musks kritik på det sociale medie X retter sig i disse dage også mod de etablerede medier, som han ikke mener, har dækket sagerne af de samme grunde, som det engelske politi. 

“De etablerede medier dækkede over massevoldtægterne”, lyder det i et opslag fra X-ejeren.

TjekDet har ikke kunnet finde belæg for Elon Musks påstand. Tværtimod er der eksempler på engelske medier, som var med til at afsløre voldtægterne, og der findes hundredvis af artikler om voldtægtssagerne i løbet af det seneste årti.

Det var journalisten Andrew Norfolk fra avisen “The Times”, som i mange artikler i en årrække fra 2012 og frem afdækkede voldtægtssagerne fra den engelske by Rotherham.

I sommeren 2024 fortalte Andrew Norfolk, at han var chokeret over det engelske politis berøringsangst tilbage i 2012, selv efter offentliggørelsen af hans artikler og afdækninger af grooming-sagerne.

Andrew Norfolk afviser Elon Musks påstande om et coverup fra mediernes side, da hans artikler alene førte til afhøringer, fyringer, politi-undersøgelser og succesfulde retsforfølgelser.

“Sandheden er noget, som Elon Musk tydeligvis har meget lidt interesse i,” siger Andrew Norfolk til avisen The Times, hvor han tidligere var graver-chef.

The Times var langt fra alene om at rapportere om de mange grooming-sager, som blev fulgt tæt af mange medier og blev en landsdækkende skandale i Storbritannien.

Tjekdet
Elon Musk er ifølge flere statistikker verdens rigeste menneske. Efter præsidentvalget i 2024 har han desuden fået en ny slags magt, da den kommende præsident Donald Trump har udpeget ham som en af to ledere af et team, der skal udtænke nedskæringer i det offentlige system i USA. Elon Musk har den seneste tid fået kritik for at blande sig i den politiske situation i flere europæiske lande. Foto: Brandon Bell/Getty Images/AFP

“Stem ikke på dem ved næste valg”

Keir Starmer er ikke den eneste engelske politiker, som Elon Musk har rettet kritik mod på på X. Den 7. januar delte han en liste med navne på politikere, som angiveligt "var imod at deportere udenlandske voldtægtsmænd”.

På listen optræder 124 navne på britiske politikere, som Elon Musk opfordrer sine følgere til at “huske ved næste valg”.

Men listen med navne på politikere er delt ude af kontekst og stammer fra en helt anden sag.

Alle politikerne på listen var en del af en samlet underskriftsindsamling tilbage i 2020, som blev foretaget af det politiske parti Labour og sendt til daværende premierminister Boris Johnson.

Brevet med de mange medunderskrivere havde til formål at udtrykke bekymring over planerne om at deportere 50 personer fra England til Jamaica i februar 2020.

Bekymringen kom som følge af den såkaldte Windrush-skandale tilbage i 2018.

Windrush-skandalen opstod, da den britiske regering ikke havde ordentlige data på, hvilke personer fra de tidligere engelske kolonier og deres efterkommere, der havde fået permanent opholdstilladelse i Storbritannien tilbage i 1971. Derfor blev mange uretmæssigt anset som illegale migranter, flere blev truet med deportering, nægtet sundhedshjælp - og nogle blev tilmed deporteret ved en fejl.

Elon Musks opslag med politikernes navne er set flere end 17 millioner gange. Men der er altså ikke tale om en liste over politikere, der har nægtet at deportere udenlandske voldtægtsmænd, som Elon Musk påstår i opslaget.

Falsk avisartikel

Den 4. januar delte Elon Musk også en artikel fra mediet “The Babylon Bee”. 

I Elon Musks opslag fremstår artiklen som ægte. Den handler angiveligt om, at en britisk mand er blevet arresteret for at lave et såkaldt “meme”, som var stødende over for voldtægtsforbrydere.

“Det er faktisk sket flere gange,” skriver Elon Musk til artiklen. Men episoden, som artiklen beskriver, har aldrig fundet sted, og artiklen er falsk. “The Babylon Bee” er et medie, som laver falske nyheder - ofte med en satirisk vinkel, der taler ind i noget aktuelt.

“The Babylon Bees” motto er “Falske nyheder, du kan stole på”, hvilket også fremgår af deres profil på X, som har flere end 4 millioner følgere.

Men det fremgår altså ikke af Elon Musks tweet, der er set af flere end 89 millioner mennesker. Undersøger man kommentarfeltet, har langt størstedelen ikke opfattet, at der er tale om en satirisk artikel.

TjekDet har rakt ud til Elon Musk for at få en kommentar, men han er ikke vendt tilbage på vores forespørgsel.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Opdateret 14. jan 2025