Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Misvisende regnestykke spredes på nettet: Nej, WHO har ikke bekræftet, at influenza er lige så farlig som covid-19

Faktatjek 24. nov 2020  -  5 min læsetid
This describes the image
Ved et uheld har WHO bekræftet, at covid-19 ikke er mere dødelig end influenza, lyder overskriften i en norsk artikel. Men artiklen bygger på et hjemmebrygget regnestykke, der ikke holder vand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • Covid-19 er ikke mere dødelig end influenza. Sådan lyder en nyhed, der deles mellem danske facebookbrugere

  • Netmediet bag nyheden har regnet sig frem til, at covid-19 kun har en dødelighedsrate på 0,14 procent, som ifølge mediet svarer til dødeligheden for sæsoninfluenza

  • Men regnestykket hænger ikke sammen

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

"Ved et uheld har WHO bekræftet, at covid ikke er mere dødelig end influenza."

Sådan lyder overskriften i en norsk artikel, der deles flittigt blandt danske facebookbrugere.

Nyheden stammer oprindeligt fra det britiske netmedie OffGuardian, som ifølge sin hjemmeside har valgt sit navn, fordi dets grundlæggere er blevet bandlyst fra at skrive i den britiske avis The Guardians kommentarsektioner. 

WHO har dog slet ikke konstateret, at covid-19 ikke er værre end en sæsoninfluenza. Det er OffGuardian selv, der har regnet sig frem til, at covid-19 har en dødelighedsrate, som er helt tilsvarende en almindelig influenza.  

Men netmediets regnestykke hænger ikke sammen, konkluderer forskere. Tværtimod.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Norsk artikel deles mellem danske facebookbrugere. Foto: Skærmbillede Facebook


Bunder i WHO-estimat

OffGuardian baserer sit regnestykke på en udtalelse fra Michael Ryan, der er administrerende direktør for WHO’s program for sundhedsberedskab. Under et video-transmitteret møde om covid-19-beredskab den 5. oktober sagde han:

“Vores nuværende bedste estimat siger os, at omkring 10 procent af verdens befolkning kan have været inficeret med denne virus.”

Det var ifølge direktøren et udtryk for, at langt størstedelen af verdens befolkning “fortsat er i fare” for at blive smittet, forklarede han lidt over en time inde i første del af mødet
 
Men mediet OffGuardian ser på tallet med anderledes positive briller. 

I starten af oktober, da udtalelsen faldt, var der på verdensplan 1.061.539 bekræftede døde med relation til covid-19. Med en global befolkning på 7,8 milliarder mener mediet, at man ved at dele dødstallet med ti procent af verdens befolkning - altså 780 millioner - kan udregne dødelighedsraten for covid-19 til 0,14 procent.
 
Men den går ikke, lyder det fra Reimar W. Thomsen, der er overlæge og lektor i klinisk epidemiologi på Aarhus Universitetshospital. 

“Man kan ikke dividere kun de registrerede dødsfald med alle skønnede inficerede (altså ikke kun de registrerede syge),” skriver han i en mail til TjekDet.  

Artiklen fortsætter under billedet

 

Reimar W. Thomsen er overlæge og lektor i klinisk epidemiologi på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. Foto: Lise Balsby/Aarhus Universitet


Udregnet dødsrate er for lav

Der er overordnet to måder at udregne en infektionssygdoms dødelighedsrate på. Den ene kaldes Case Fatality Rate (CFR) og angiver andelen af bekræftede døde af sygdommen blandt de, der er bekræftet syge med sygdommen. Dette tal tager ikke højde for smittede og døde, som aldrig registreres. 

Den anden måde er Infection Fatality Rate (IFR), hvor man forsøger at tage højde for mørketallet - altså de smittede, som ikke registreres, fordi de ikke får symptomer eller ikke testes. Her skønner man derfor antallet af faktisk smittede og faktisk døde for så at dividere antal døde med antal smittede. 

Og det er netop IFR, som OffGuardian mener at beregne. Problemet er bare, at mediet blander de to regnemåder sammen.
 
“De bruger et ret højt skøn for inficerede, men hvad angår døde, ser de på det allermest konservative bekræftede antal coronatilfælde. Vi ved, at der er en væsentlig underrapportering de fleste steder i verden, og dermed bliver den dødelighedsrate, de beregner, for lav,” siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematik og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

Reimar W. Thomsen fra Aarhus Universitetshospital er enig. 

“Det er som at sige, ‘De officielle antal smittede, tror vi slet ikke på, er dækkende, men det officielle antal coronadødsfald, tror vi på, er helt dækkende',” skriver han.  

Tager man højde for underrapportering, ligger antallet af døde formentlig 2-4 gange højere, vurderer Viggo Andreasen. Han peger på, at antallet af døde flere steder i verden er underrapporteret med op til 50 procent, mens det sandsynligvis er endnu større i tredjeverdenslande. 

This describes the image
71.654 danskere har været eller er smittet med den nye coronavirus, viser opgørelse fra Statens Serum Institut den 23. november. 789 har mistet livet til sygdommen covid-19. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Under 10 procent smittet på verdensplan

Reimar W. Thomsen sætter desuden spørgsmålstegn ved WHO’s vurdering af, at 10 procent af verdens befolkning skulle have været smittet. Han peger på et nyligt metastudie, hvor man har gennemgået eksisterende forskningslitteratur på området frem til 14. august. 
 
Baseret på antistoffer estimerer forskerne i studiet, at mellem 3,05 og 3,72 procent af verdens befolkning har været smittet. 
 
“Ved at overføre til verdens befolkning i 2020, estimerer vi, at 263,5 millioner individer har været inficeret på tidspunktet for denne undersøgelse,” kan man læse i studiet. Dermed er der langt op til de 780 millioner, OffGuardian regner med. 
 
Anvender man tallene fra studiet, bliver dødelighedsraten cirka tre gange højere, end hvad mediet når frem til. 
 
TjekDet har spurgt WHO’s program for sundhedsberedskab, hvad de baserer deres estimat på. Men de er ikke vendt tilbage med et svar. 

Coronavirus mere dødelig end influenza

Det er svært at fastslå den faktiske dødelighed for covid-19, når ikke alle døde og smittede bliver talt med i statistikkerne. Ud fra forskellige typer undersøgelser, kan man dog skønne sig frem til et estimat. Et metastudie udgivet af WHO anslår IFR på verdensplan til 0,23 procent. 
 
Heller ikke for influenza kender man den faktiske dødelighed. Men det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) anslår, at sæsoninfluenza har dødelig udgang for cirka 0,1 procent af dem, som smittes. 

Lone Simonsen, professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet, har beregnet IFR for sæsoninfluenza i Danmark til omkring 0,2 procent. Dermed kunne det tyde på, at dødelighedsraten for sæsoninfluenza ikke er så forskellig fra covid-19. Alligevel er covid-19 langt farligere end sæsoninfluenza, understreger hun. Man er nemlig nødt til også at se på, hvad potentialet er for, hvor mange der kan blive smittet.

Her smitter en sæsoninfluenza kun 5-10 procent af befolkningen, mens covid-19 potentielt kan smitte op mod 60 procent, før man har opnået flokimmunitet, lyder det fra Lone Simonsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Lone Simonsen er professor og pandemiforsker på Roskilde Universitet. Foto: Roskilde Universitet



Vi Tester Danmark-undersøgelsen, som ser på, hvor stor en del af befolkningen, der har antistoffer mod covid-19, viser, at to procent af befolkningen indtil videre har været smittet med virussen. Herudfra kan man beregne en foreløbig IFR i Danmark til 0,5 procent. 

Hvis man forestiller sig, at man lod smitten løbe løbsk, kan man fremskrive dødeligheden på 0,5 procent, indtil 60 procent af befolkningen har været smittet med virussen. På det tidspunkt ville der så være op til 20.000 dødsfald i Danmark, som nok ville forekomme i et par bølger over et års tid. 

“Det er jo meget værre end de 500-1.000 dødsfald, der kommer fra en sæsoninfluenza hvert år,” siger Lone Simonsen. 

Den værste influenzasæson de seneste år var i 2017-18. Her registrerede man 2.822 dødsfald relateret til influenza. Selv der var altså lang vej op til de 20.000 dødsfald, som covid-19 potentielt kan medføre.

Overdødelighed overstiger enhver sæsoninfluenza

At covid-19 er mere dødelig end sæsoninfluenza kan man ifølge Lone Simonsen, også se af EUROMOMO, der er et overvågningssystem for overdødeligheden i en række lande fra 2015 og frem. 

Artiklen fortsætter under billedet


 

Overdødeligheden under førstebølgen af coronaepidemien overstiger langt den, man ser for tidligere sæsoninfluenzaer. Foto: Skærmbillede EUROMOMO



Her viser grafer en betydelig overdødelighed for lande, som var hårdt ramt af coronavirus i foråret 2020. Det gælder for eksempel Italien, Frankrig og Spanien. Af graferne kan man se, at overdødeligheden under førstebølgen af coronaepidemien langt overstiger den, man ser for tidligere sæsoninfluenza. 
 
“Og det er jo ikke engang epidemien i fuld udfoldelse, men under skarp kontrol og nedlukning af lande, så potentialet er meget større," påpeger Lone Simonsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra OffGuardian. 

Opdateret 14. dec 2020