Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er de ægte? Traktorskilte med Mette Frederiksen og Hitler vækker forargelse

Faktatjek 25. nov 2020  -  4 min læsetid
This describes the image
Lørdag den 21. november demonstrerede landmænd fra hele landet i både Århus og København mod regeringens ageren i sagen om aflivningen af de danske mink. Foto: ØXENHOLT FOTO
  • Flere billeder af traktorer med nazi-beskyldninger mod Mette Frederiksen spreder sig på sociale medier i forbindelse med traktordemonstrationer, hvor landmænd fra hele landet viser støtte til minkavlere og protesterer over regeringens lovbrud, da de forlangte alle mink i landet aflivet

  • På et af skiltene står der, at “Hitler ville være stolt af en datter som Mette Frederiksen”

  • På sociale medier stiller mange spørgsmålstegn ved, hvorvidt skiltene er ægte, eller om der er tale om billedmanipulationer, som 'kun' cirkulerer på nettet

     

     

  • TjekDets research peger på, at skiltene rent faktisk hang på traktorerne

Flere billeder, der sammenligner regeringens håndtering af danske mink med nazisme, florerer på sociale medier.

Billederne bliver delt i kølvandet på den seneste uges traktordemonstrationer i Agerskov, København og Aarhus, hvor landmænd fra hele Danmark har udtrykt støtte til landets minkavlere, der 4. november fik besked om, at alle mink i Danmark skulle aflives.

På to af billederne kan man se traktorer med skilte, der kobler Mette Frederiksen til nazisme.

“Hitler ville være stolt af en datter som Mette Frederiksen,” står der på et af skiltene, mens et andet skilt viser en illustration, hvor Mette Frederiksens (S), Pernille Skippers (EL), Pia Olsen Dyhrs (SF) og Morten Østergaards (R) ansigter er sat ind på marcherende nazister.

Artiklen fortsætter under opslaget

"Vær nu lidt kildekritisk ffs, det er jo photoshoppet ind på de traktorer der," skriver en bruger på Twitter til opslaget. Men er billederne manipulerede? (Foto: Indlejring fra Twitter)


Mens nogle brugere er forbavsede over, at landmænd sidestiller regeringens håndtering af mink med nazismen, påpeger andre, at skiltene må være sat på traktorerne med et billedbehandlingsprogram.

TjekDet har gransket billedernes ægthed, og alt tyder på, at der ikke er tale om billedmanipulation.

Bortvist fra demonstration

Det ene skilt, hvor blandt andre Mette Frederiksens ansigt er sat på en marcherende nazist, var faktisk sat på en traktor under demonstrationen i Agerskov. 

Det fremgår blandt andet af en billedserie fra JydskeVestkysten, ligesom skiltet kan skimtes i TV Syds video fra demonstrationen.

Jens Peter Aggesen, der er medarrangør af demonstrationen i Agerskov, siger til TjekDet, at han bad om at få skiltet pillet ned, så snart han så det. 

“Lige så snart vi fik øje på skiltet, bad vi personen bag om at fjerne det omgående. Det har intet med vores demonstration at gøre,” siger han.

Artiklen fortsætter under galleriet


Oprør Fra Landet, der betegner sig som en aktionsgruppe, tager også afstand fra skiltet. Gruppen har stået bag de to traktordemonstrationer den 21. november, hvor hundredvis af traktorer kørte i kortege gennem Aarhus og København. 

Også Landbrug & Fødevarer fordømmer skiltet.

Ekstra Bladet har været i kontakt med en landmand fra Christiansfeld i Sønderjylland, der bekræfter, at det er ham, der står bag skiltet.

“Hitler ville være stolt”

På et andet billede kan man se en traktor med et hvidt skilt foran, hvor der står “Hitler ville være stolt af en datter som Mette Frederiksen”. Heller ikke her tyder noget på billedmanipulation.

Der står ingen steder, hvem der står bag skiltet, men i et opslag på Facebook forlyder det, at den samme sønderjyske landmand angiveligt også står bag dette skilt.

TjekDet har adskillige gange forsøgt at komme i kontakt med landmanden. Men han tager ikke telefonen og svarer ikke på SMS. 

Billedet af traktoren med det hvide skilt med teksten “Hitler ville være stolt af en datter som Mette Frederiksen,” finder vi også i facebookgruppen Traktorgruppen. 

Her slår en anden person billedet op og spørger, om det er en god idé at lade traktoren med det skilt være en del af demonstrationerne i København og Aarhus. Han frygter, at traktordemonstrationen kan miste sympati på grund af det hvide skilt.

"Tror sgu bonden vil miste mange sympatisør, når de ser det skilt," skriver han.

Til det svarer en ansat på den sønderjyske landmands gård, at traktoren ikke kommer med til demonstrationen, fordi der var ”en del negativitet omkring den i Agerskov”.

Den ansatte har også selv et bud på, hvorfor traktoren fik dårlig omtale:

“Læg mærke til min nydelige galge,” skriver han i samme kommentar, sandsynligvis med henvisning til den sorte snor, der hænger ned foran skiltet om Mette Frederiksen. 

Traktoren har altså muligvis været en del af demonstrationen i Agerskov, selvom det ikke er lykkedes at finde den i de mange billeder og videoer derfra.

Da TjekDet ringer til den ansatte, siger han, at han ikke har nogen kommentar. Han oplyser, at han vil vende tilbage med én, der kan udtale sig. Det er dog ikke sket, og der er ikke blevet svaret på opkald siden fra hverken ham eller landmanden.

Stammer billedet fra den sønderjyske gård?

Opslaget i Traktorgruppen er ikke det eneste, der kobler billedet sammen med den sønderjyske gård. 

På Google Maps kan man finde billeder af samme mur. Både vinduespartier, højde og farve på sokkel samt murens mønster er ens.

Men bare fordi billedet sandsynligvis stammer fra den sønderjyske gård, udelukker det ikke, at skilt og galge er manipuleret ind på billedet.

TjekDet har derfor sat billedet ind i forskellige digitale billedværktøjer, der i nogle tilfælde kan afsløre, hvorvidt et billede er manipuleret eller ej.

Heller ikke her er der tegn på, at der skulle være fiflet med billedet.

Mette Frederiksen som Meryl Streep

Det tredje billede viser Mette Frederiksen, Magnus Heunicke og Mogens Jensens ansigter placeret på en plakat for tv-serien Holocaust fra 1978, hvor Meryl Streep blandt andet medvirker.

På den redigerede plakat står der blandt andet “Holocaust Denmark” og “4 millioner mink skal aflives”. Og netop sammenligningen mellem aflivningen af de danske mink og Holocaust har vakt forargelse og er blevet kaldt respektløs blandt brugere på sociale medier.

Artiklen fortsætter under opslaget

Jeg ved ikke hvor jeg skal starte med det her. Det handler ikke om min personlige kvalme omend den er stærk og...

Slået op af Lone TheilsSøndag den 22. november 2020

Billederne er også delt flere tusinde gange på Facebook. (Foto: Indlejring fra Facebook)


Det har dog ikke været muligt at bekræfte, at billedet rent faktisk har været brugt af landmændene til traktordemonstrationerne.

TjekDet har gennemset flere videoer og billedserier fra demonstrationerne uden at finde den redigerede plakat på en traktor. 

Billedet har i øvrigt floreret flere steder på sociale medier, hvor det bruges til at udtrykke utilfredshed med regeringens ordre om, at alle mink skulle lade livet i frygt for mutationer af den nye coronavirus. 

Det er uvist, hvem der oprindeligt har lavet den manipulerede plakat.
 

Opdateret 3. dec 2020