Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fårup Sommerland misbruges igen i falsk konkurrence

Fup og spam 22. okt 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
  • Konkurrence på Facebook udlodder fire gratis billetter til Fårup Sommerland, hvis du lige svarer på et par spørgsmål

  • Men konkurrencen er fup

Skrevet af: Thomas Hedin

“Fårup Sommerland har meddelt, at alle, der deler dette link, får 4 gratis billetter! KUN I DAG”

Sådan lyder det lokkende budskab i en annonce på Facebook. Men desværre er det ikke helt så enkelt at komme en tur i den nordjyske forlystelsespark uden at betale en krone, som det lyder i annoncen. Opslaget ligner i hvert fald et klassisk eksempel på et fupnummer.

“Det har rigtignok intet med os at gøre, vi er i gang med at få det lukket ned hos Facebook,” oplyser forlystelsesparken til TjekDet.

Fupkonkurrencer på Facebook er der mange af. Fupmagernes mål er i sidste ende er at komme til let tjente penge. Og med tiden er de blevet stadig mere udspekulerede i deres metoder. 

Fupnumrene kommer i mange forskellige former. Nogle gange i form af konkurrencer, hvor facebookbrugerne skal skrive en kommentar til opslagene, hvorefter fupmagerne angiveligt trækker lod blandt kommentarerne. Herefter kontaktes de angivelige vindere og bliver bedt om at oplyse kreditkortoplysninger under dække af, at de skal betale portoen for at få tilsendt deres gevinst. Har man først givet svindlerne de oplysninger, så kan de i princippet selv bestemme, hvor mange penge de vil trække.

Artiklen fortsætter under billedet
 


Sådan ser opslaget med den falske konkurrence ud på Facebook. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)



I andre tilfælde franarres facebookbrugerne deres loginoplysninger til Facebook. På den måde kan fupmagerne overtage brugernes profiler og misbruge dem til at sende for eksempel reklamer eller sprede endnu flere fupnumre. Det er heller ikke usædvanligt, at facebookbrugernes loginoplysninger sættes til salg på nettet til højestbydende.

De falske konkurrencer kan også bruges til at lokke facebookbrugerne til at downloade filer, der giver fupmagerne mulighed for at hacke brugernes facebookprofiler.

Et håbløst spørgeskema

Fupnummeret, som Fårup Sommerland ufrivilligt lægger navn til, sender brugerne til en hjemmeside, hvor et spørgeskema dukker op. Her fremgår det, at der kun er ganske få billetter tilbage, og at man derfor skal skynde sig at svare på spørgsmålene, hvis man vil have del i billetterne til forlystelsesparken. Den oplysning skal selvfølgelig stresse brugeren til at svare - uden at bruge tid på at forholde sig kritisk til, om det hele nu også er en ægte konkurrence.

Første advarselstegn er, at spørgeskemaet er placeret på en www-adresse, der så absolut ikke signalere et tilhørsforhold til Fårup Sommerland. Hjemmesiden er derimod placeret på adressen www.topazlelo.com. Slår man den adresse op i internettets adressebog, hvor man kan se, hvem der ejer den, fremgår det, at den er købt gennem et firma, der lever af at opkøbe adresser på andres vegne. På den måde kan man slet ikke få et vide, hvem der er den reelle ejer. Og har man reelle hensigter, er der ikke grund til at gemme sig bag nedrullede gardiner.

Artiklen fortsætter under billedet
 


Sådan ser siden ud, hvor fupspørgeskemaet er placeret. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)



Et andet advarselstegn er de angivelige facebookkommentarfelter, man kan se nederst på siden. Alle kommentarer er skrevet på engelsk, men konkurrencen er på dansk. I kommentarfelterne på Facebook, kan man normalt klikke på navnene og se personens facebookside. Men der sker absolut intet, når man klikker på navnene på siden. Det er da heller ikke første gang, at fupmagere konstruerer falske kommentarfelter, der indeholder kommentarer, som er ren fiktion.

En tredje ting, man bør være opmærksom på ved sådanne konkurrencer, der indeholder spørgeskemaundersøgelser, er enten mange stavefejl eller dårlige sætningskonstruktioner. Samtidig vil spørgsmålene, du skal svare på, ofte være alt for simple og næppe kunne give en virksomhed væsentlig værdi.

Hvis du allerede er kommet til at udlevere personlige oplysninger som for eksempel numrene på forsiden af de bankkort, så bør du omgående få kortet spærret og samtidig kontakte din bank.

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Opdateret 30. aug 2021

Vil du vide mere?