Intet tyder på, at hackere er ved at overtage din og alle andres facebookprofil

Faktatjek 3. jan 2023  -  3 min læsetid
This describes the image
Ifølge et kædebrev på Facebook er der i øjeblikket hackere på spil, der forsøger at overtage din facebookprofil ved at oprette en konto med dit navn og billede. Meta, der står bag Facebook, kan ikke genkende tendensen. Foto: Shutterstock
  • Næsten alle facebookprofiler er eller vil blive hacket 

  • En profil i dit navn og med dit billede udgiver sig for at være dig og overtager dermed din profil

  • Sådan lyder budskabet i et kædebrev, der florerer på Facebook

  • Men kædebrevet er bare endnu et i rækken af kædebreve, hvis formål er at skræmme brugere

“Næsten alle Facebook-konti er blevet - eller bliver - hacket lige nu!”

Sådan lyder den ildevarslende besked i et kædebrev, der deles i hobetal på Facebook. I kædebrevet bliver brugere advaret mod, at hackere i øjeblikket opretter en profil med dit billede og i dit navn. 

Men som det så ofte er tilfældet med den slags kædebreve, er de udelukkende skabt til at skræmme eller lave sjov

This describes the image
I et facebookopslag gør danske brugere deres venner opmærksomme på, at de ikke har tænkt sig at oprette en ny profil. Skal man tro opslaget, er der tilsyneladende hackere på spil, der vil klone facebookprofiler og udgive sig for at være en anden. Men det er ikke en tendens, de kan genkede hos Meta, der står bag Facebook. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Har været delt før

I 2018 florerede et næsten identisk kædebrev på Facebook, hvor budskabet også var, at hackere ville oprette en klonet profil og på den måde overtage din Facebook-konto. 

Kædebrevet har også været i omløb i udlandet. I 2016 bredte advarslen sig også på flere forskellige sprog, og her meldte Facebook ifølge B.T. ud, at beskeden ikke var fra dem. 

TjekDet har spurgt Meta, der står bag Facebook, om de har oplevet, at flere facebookprofiler er blevet hacket i form af at få klonet deres profiler.

“Det er ikke tilfældet,” skriver en talsperson fra Meta i Norden i en mail.

Han opfordrer dog facebookbrugere til at være forsigtige på platformen og henviser til Facebooks hjælpecenter, der indeholder gode tips til at sikre ens facebookprofil.

Dukker op med jævne mellemrum

Det er bestemt ikke første gang, at diverse kædebreve får et liv på Facebook. 

Tidligere delte danske brugere en tekst, der advarede mod venneanmodninger fra en bruger med navnet Jayden K. Smith. Dengang lød det, at profilen ville angribe din computer, hvis du accepterede venneanmodningen. 

Lignende advarsler mod venneanmodninger fra profiler med navnene Christopher Davies og Jessica Davies har også cirkuleret

Selvom opslagene tilsyneladende kun har det kedelige formål at skræmme brugere fra vid og sans, er det som udgangspunkt altid en god ide at ignorere venneanmodninger eller andre henvendelser fra brugere, du ikke ved, hvem er.  

Derfor skriver de “KOPIER - DEL IKKE”

Mange af de skræmmende, falske advarsler slutter ofte med en tekst, der opfordrer brugerne til at kopiere og gendele teksten i et nyt opslag frem for at dele opslaget med Facebooks deleknap. Og det er der en ret enkel årsag til.

Når du kopierer teksten med computerens mus og indsætter teksten manuelt på din facebookprofil, så vil den eller de personer, der oprindeligt skrev det falske opslag, ikke kunne spores. Samtidig sikrer opfordringen, at det falske opslag ikke sådan uden videre kan slettes fra Facebook.

Hvis 5.000 brugere deler en sådan advarsel med Facebooks deleknap, forsvinder opslaget hos alle, hvis opslagets oprindelige afsender sletter det. Eller hvis person nummer 1.000 sletter opslaget, kan det i princippet forsvinde fra de efterfølgende 4.000 brugeres vægge.

Opdateret 3. jan 2023