Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, tre britiske museer har ikke bandlyst ordet 'mumie'

Faktatjek 31. jan 2023  -  3 min læsetid
This describes the image
Flere danske medier skrev 27. januar, at tre britiske museer har bandlyst brugen af ordet 'mumie'. Men det er forkert. Et af de omtalte museer er British Museum, hvor denne mumie er fotograferet i maj 2018. Foto: Shutterstock
  • Flere danske medier skriver, at det nu er slut med at bruge ordet ‘mumie’ på en række prominente britiske museer

  • Angiveligt er forklaringen, at det kan virke krænkende over for de afdøde at omtale dem som objekter frem for personer

  • Nyheden har skabt furore på sociale medier, men det passer slet ikke, at museerne helt er stoppet med at bruge ordet ‘mumie’ 

  • Museerne har i nogle tilfælde ændret den måde, de omtaler specifikke mumier på, men ordet er stadig en del af museernes udstillinger

  • Misforståelsen er opstået som følge af en fejl i det britiske medie Daily Mail, der sidenhen har rettet deres artikel. Det samme har de danske medier

Det er angiveligt slut med at bruge ordet ‘mumie’ på flere prominente britiske museer.

Det skrev både Ekstra Bladet, Berlingske og Kristeligt Dagblad 27. januar med henvisning til en artikel fra det britiske medie Daily Mail.

Årsagen skulle ifølge medierne være, at det kan virke krænkende over for de afdøde at omtale dem som objekter frem for personer.

Og på sociale medier fik nyheden flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om ikke det er gået for vidt med wokeisme og krænkelsesparathed.




Men ordet 'mumie' er ikke blevet forbudt at bruge på de omtalte britiske museer. Museerne bekræfter, at ordet stadig findes i deres udstillinger, og både Daily Mail og de danske medier har da også rettet i deres artikler.

Museerne har dog ganske rigtigt ændret terminologi, så flere af de specifikke mumier i deres udstillinger nu bliver omtalt som 'mumificerede personer' eller simpelthen ved deres faktiske navn.

Intet forbud

Ifølge Daily Mail skulle både British Museum, der er blandt verdens største museer om menneskets historie, Great North Museum: Hancock i Newcastle og Skotlands Nationalmuseum have udfaset brugen af ordet ‘mumie.’ 

Men det passer ikke.

Til TjekDet oplyser en talsperson fra Skotlands Nationalmuseum i en mail, at museet fortsat anvender ‘mumie’ til at beskrive objekter, der har med mumier at gøre.

“Termerne mumie-maske, mumie-sarkofag og mumie-bandage bruges alle på vores skilte,” skriver talspersonen.

Museumsdirektøren for Great North Museum: Hancock, Adam Goldwater, skriver i en mail til TjekDet, at hans museum heller ikke har bandlyst ordet ‘mumie’. Han kalder Daily Mails artikel for et “meget dårligt stykke journalistik”. 

“Artiklen gengiver ikke korrekt den information, vi leverede (til Daily Mail, red.). Der var en klar agenda om at sætte os i et ‘woke’ lys,” skriver han.  

Til nyhedsbureauet Reuters siger en talsperson fra British Museum, at ordet “mumie” stadig optræder på tværs af museets udstillinger, og at der for nuværende ingen planer er om at forbyde ordet. Samme citat har Daily Mail tilføjet deres artikel, ligesom de har ændret artiklens overskrift. De har dog ikke gjort læserne opmærksomme på ændringerne.

 

I Daily Mails oprindelige artikel lød overskriften, at de britiske museer har bandlyst ordet 'mumie'. I den opdaterede version står der, at de er stoppet med at bruge det.


Visse ændringer

De tre museer har dog foretaget visse ændringer, hvad angår omtalen af de mumificerede beboere i deres udstillinger.

British Museum er i flere henseender gået over til formuleringen ‘mumificeret person’, fordi man ønsker at gøre sine gæster opmærksomme på, at det er faktiske, afdøde personer, de kigger på, udtaler en talsperson til Daily Mail.

Og selvom Skotlands Nationalmuseum stadig bruger ordet ‘mumie’ til at beskrive objekter, er museet gået bort fra at bruge det om de afdøde personer, der er udstillet på museet, oplyser en talsperson til TjekDet. Her bruger museet først og fremmest det faktiske navn på den mumificerede person, hvis de kender det.

“Ellers bruger vi termen ‘mumificeret mand, kvinde, dreng, pige eller person’ på vores skilte, fordi vi referer til personer, ikke objekter,” siger museets talsperson og tilføjer:

“Ordet ‘mumie’ er ikke ukorrekt, men det er dehumaniserende, mens det at bruge termen ‘mumificeret person’ opmuntrer vores besøgende til at tænke på individet.”

Samme pointe lyder fra Adam Goldwater fra Great North Museum: Hancock. Han påpeger, at museet siden 2021 har brugt udtrykket “mumificeret person” om en specifik mumificeret kvinde, der i øvrigt også omtales ved sit faktiske navn Irtyuo. 

Ifølge museumsdirektøren giver det hende “den respekt, hun fortjener”, så museets besøgende kan se hendes jordiske rester som en rigtig egyptisk kvinde og ikke “et objekt for vores nysgerrighed”.

Opdateret 2. feb 2023