Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ny lov misforstås, men bare rolig: Det vil stå på pakken, hvis der er insekter i dine madvarer

Faktatjek 25. jan 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Opslag på sociale medier hævder, at EU vil lade forbrugerne spise insekter - og det behøver ikke engang fremgå i varedeklarationer. Men hele historien er noget sludder, der bygger på en misforståelse. Opslaget er ledsaget af et billede af en græshoppe som på billedet herover. Den nye EU-lov handler dog ikke om græshopper.   Foto: Ksenia Lada/Shutterstock
  • Ifølge et rygte på sociale medier har EU nu givet tilladelse til, at pulveriserede insekter må indgå i fødevarer

  • Tilmed er det ikke et krav at oplyse om mulige allergener ved insektprodukterne

  • Sådan kan man læse i flere facebookopslag, der henviser til en ny EU-forordning

  • Men forordningen er blevet misforstået

  • For det første er det ikke nyt, at insekter må indgå i fødevarer. Det blev tilladt for to år siden. For det andet må producenterne ikke holde det hemmeligt, at de små dyr er i maden. Det skal oplyses på produktets varedeklaration

Vi skal til at spise insekter helt uden at vide det.

Det står klart, efter EU fra 2023 har givet tilladelse til, at dagligvarer som pasta, brød og kiks nu må indeholde insekter. I øvrigt bliver det ikke et krav, at det skal mærkes, at en fødevare indeholder insekter, selvom de kan fremkalde allergiske reaktioner.

Sådan kan man i hvert fald læse i flere facebookopslag, der henviser til en forordning, der blev vedtaget af EU-Kommissionen den 4. januar.

Men påstanden bygger tilsyneladende på en misforståelse. Den nye EU-forordning giver nemlig kun tilladelse til at bruge pulveriseret husfårekylling i fødevarer. Og det fremgår også, at virksomhederne skal informere forbrugerne, hvis deres produkter indeholder husfårekylling.

Og så er det slet ikke nogen nyhed, at EU tillader virksomheder at sælge fødevarer med insekter i. Det har de kunnet siden 2021.

Allergener skal fremgå

Der står i opslagene, at forbrugeren ikke bliver informeret, hvis en fødevare indeholder husfårekylling, fordi det kun står på latin på indpakningen. Dermed er det op til forbrugeren selv at regne ud, at "acheta domesticus", som er insektet, EU nu tillader i fødevarer, er pulveriseret husfårekylling.

Og det er problematisk, fordi husfårekylling kan fremkalde allergiske reaktioner, hedder det videre i opslaget.

I EU’s forordning fremgår det, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har foretaget en videnskabelig vurdering af sikkerheden ved pulveriseret husfårekylling som fødevareingrediens. 

EFSA finder også rigtignok frem til, at husfårekyllinger kan forårsage allergiske reaktioner hos personer med allergi over for krebsdyr, bløddyr og støvmider. Og netop af den årsag kræver EFSA faktisk - i overensstemmelse med EU’s eksisterende forordning om nye fødevarer - at fødevaren bliver mærket med information om, at ingrediensen kan fremkalde allergiske reaktioner.
 

Tjekdet
På billedet kan man se, hvilke fødevarekategorier delvist affedtet pulver af husfårekyllinger som ingrediens er godkendt til. Derudover kan man læse, hvordan det skal mærkes, at fødevaren indeholder husfårekylling. I øvrigt er det kun den vietnamesiske virksomhed Cricket One Co. Ltd, der har fået lov til at sælge en lang række fødevarer med pulveriseret husfårekylling. Foto: Skærmbillede fra EU-forordningen

Derudover konkluderer EFSA, at husfårekyllinger er sikkert at anvende i fødevarer, hvis de foreslåede grænseværdier overholdes.

Fødevarestyrelsen oplyser til TjekDet, at fødevarer, der ikke har været spist i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997 i EU, skal risikovurderes og godkendes i EU inden markedsføring i EU. 

Og det er normal procedure, at det er EFSA, der risikovurderer nye fødevaretyper, siger Annette Nygaard Jensen, der er seniorforsker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

“Sikkerheden af nye produkter skal dokumenteres, før en virksomhed kan få en godkendelse af et insektprodukt som fødevare, og det er en meget grundig vurderingsproces,” siger hun.

I forordningens bilag står der yderligere sort på hvidt under “supplerende specifikke mærkningskrav”, at fødevaren skal mærkes, og at mærkningen skal anbringes tæt på ingredienslisten. Derudover står der, at insektets danske navn skal stå på indpakningen. 

Europa-Kommissionen havde ellers oprindeligt vurderet, at det ikke var nødvendigt med et mærkningskrav, før der var tilstrækkelig dokumentation for, at husfårekyllinger kunne føre til allergiske reaktioner. Den dokumentation har EFSA nu præsenteret med deres videnskabelige redegørelse.

Artiklen fortsætter under billedet 


Ikke nyt med spiselige insekter

I opslagene kan man læse, at EU fra årsskiftet har givet tilladelse til, at man må tilføje insekter til fødevarer.

Men en sådan tilladelse er slet ikke noget nyt. Husfårekyllinger i pulveriseret form er bare det seneste eksempel på insekter, der lovligt må indgå i eller som fødevarer.

Fødevarestyrelsen oplyser til TjekDet, at vandregræshopper og tørrede larver af melskrubber blev godkendt til en række fødevarekategorier i 2021.

De oplyser også, at hvis fødevarer har insekter som ingrediens, skal det fremgå af ingredienslisten. På samme måde skal allergene ingredienser såsom mælk, hvede, æg og soja fremhæves - for eksempel med fed, kursiv eller understregning - i ingredienslisten på en fødevare, hvis de anvendes.

TjekDet har fremlagt indholdet i denne artikel for brugeren bag opslaget, men han har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

 

ARTIKLEN ER OPDATERET | 25-01-2023 | KL. 13:12

Artiklens overskrift gav tidligere indtryk af, at facebookbrugere hævder, at EU vil tvinge forbrugere til at spise insekter, uden de ved det. Den formulering var der ikke dækning for, og overskriften er derfor ændret.

Opdateret 25. jan 2023