Viralt billede: Fly i Beirut under angreb er AI-genereret
-
På sociale medier florerer der i øjeblikket et billede af et fly, som angiveligt er i gang med at lande i Libanon under et voldsomt bombeangreb
-
Men billedet er ikke ægte
-
Selvom Libanon er udsat for bombeangreb fra Israel, er dette konkrete billede AI-genereret, viser TjekDets research
“Dette er ikke et billede fra en film. Det er et rigtigt foto af et civilt fly, der lander i Beiruts lufthavn”, står der på et viralt billede, der deles både i Danmark og i udlandet.
Billedet har flere end 25 tusinde delinger på Facebook alene.
Israel bomber i øjeblikket Libanon i jagten på at få ram på terrororganisationen Hizbollah. I skrivende stund meldes flere end 2500 libanesere dræbt ifølge den libanesiske regering.
Og selvom det ikke er svært at finde dramatiske billeder og videoer af israelske bomber over libanesiske byer, så er det måske mest delte billede i de seneste dage faktisk AI-genereret.
Billedet er delt af tusindvis af brugere på Facebook, TikTok, Reddit, Instagram og X. Det er desuden blevet bragt på forsiden af en iransk avis.
Stammer sandsynligvis fra Instagram
På billedet ser man et fly, som angiveligt lander i Beiruts lufthavn, imens man ser en større eksplosion i baggrunden. Billedet skal angiveligt dokumentere voldsomheden af de israelske bombninger.
På Facebook er billedet i særdeleshed blevet delt som en skabelon, man kan videredele på sin Facebook-historie, og her er det også blevet delt af danskere, viser TjekDets research.
Både på Facebook og Instagram har såkaldte historier med det AI-genererede billede tusindvis af delinger. Det deles også i opslag både på de to og andre platforme. Foto: Skærmbilleder af Facebook og Instagram
Men billedet er AI-genereret. Via omvendte billedsøgninger finder vi en profil, der ser ud til at være den første, der deler et opslag med billedet.
Det var på Instagram-profilen “EyesOfLebanon” for to dage siden.
“Dette er AI-genererede billeder, som viser en rigtig situation”, skriver profilen i opslaget, der ledsager billedet.
Og det ser altså ud til at være herfra, at billedet er gået viralt på internettet som værende et reelt foto.
Find tegn på at billeder er AI-genereret
Hvis du selv vil prøve at detektere, om et billede er genereret med AI, er der forskellige værktøjer, du kan bruge.
Mange hjemmesider tilbyder faktisk gratis muligheder for at uploade billeder, hvorefter de beregner, hvor sandsynlig det er, at det pågældende billede er manipuleret. Men det er ikke altid, at resultaterne er entydige.
Derfor kan det være en god idé at kombinere flere forskellige værktøjer.
Man kan starte med at bruge værktøjet “Hive AI Detector”. Det kan hentes ned til ens Google Chrome-browser, så man ved et højreklik på musen på et billede kan få værktøjet til at analysere billedet.
Du kan også bruge Hive AI-Detector til at få en indikation på, om en skreven tekst er ægte eller AI-genereret.
I dette konkrete tilfælde fortæller HIVE AI-detector os, at billedet med 77 procents sandsynlighed er skabt med AI, og den angiver samtidig procentsatser for, hvilke forskellige AI-værktøjer det er mest sandsynligt, at billedet kan være skabt med.
Foto: Hive AI Generator
Hjemmesiden “True Media” tilbyder også et gratis værktøj til detektering af AI, og her behøver man faktisk ikke engang uploade billedet selv.
I stedet skal man bare indsætte linket til opslaget, hvor billedet optræder. I dette konkrete tilfælde med flyet fortæller værktøjet os, at der er "væsentlige beviser for manipulation."
Foto: True Media
Er man stadig ikke overbevist, kan man tage fat i hjemmesiden “Sight Engine”. På denne hjemmeside skal man selv uploade billedet, man vil have analyseret.
I vores tilfælde fortæller analyseværktøjet, at der 93 procent chance for, at billedet er skabt med kunstig intelligens. Endvidere står der, at det med størst sandsynlighed er skabt med AI-programmet MidJourney.
Foto: Sight Engine
Der er altså flere værktøjer, du som privatperson selv kan tage i brug, hvis du tvivler på billeder, som florerer på internettet. Og selvom de enkelte værktøjers resultater ikke altid er helt vandtætte, kan de til sammen give en god indikation på, om et billede er skabt med kunstig intelligens - som det er tilfældet med billede af flyet.
AI-værktøjer som billedgeneratorer bliver bedre og bedre, og det bliver sværere og sværere at se med det blotte øje, om et billede er ægte eller skabt med kunstig intelligens. Men værktøjerne begår stadig fejl fra tid til anden, og der er tegn, du kan se efter, hvis du er i tvivl om et billedes ægthed. Du kan læse TjekDets guide til netop det her. Hvis du vil teste, om du er god til at skelne, kan du prøve kræfter med vores AI-quiz her.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.