Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falske nyheder gør østrigsk valgkamp til 'den mest beskidte nogensinde'

Indsigt 11. okt 2017  -  3 min læsetid
This describes the image

På søndag går østrigerne til valg for at vælge landets næste statsleder. Valget står mellem den siddende socialdemokratiske regeringsleder Christian Kern fra Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) og Sebastian Kurz, der er ny formand for det konservative Österreichische Volkspartei (ÖVP).

Men det er ikke de to kandidater, der har fyldt mest i mediernes dækning af valget. Hovedrollen er i stedet gået til den israelsk spindoktor, Tal Silberstein, der angiveligt har arbejdet for begge partier, og som står bag flere falske Facebook-profiler, der har skrevet om den konservative kandidat.

Kilde: Oe24.at

Selv de politiske kommentatorer er nærmest i chok. Eva Linsinger, der er politisk redaktør på det østrigske nyhedsmagasin Profil, sagde i sidste uge, at det, vi ser, er "den mest beskidte valgkamp nogensinde". Og den østrigske professor Peter Filzmaier, der forsker i demokrati og politik, har ligefrem erklæret demokratiet for valgets største taber.

Spindoktor laver negativ kampagne for 500.000 euro

Den beskidte del af valgkampen begyndte, da SPÖ - ifølge magasinet Profil - ansatte spindoktoren Tal Silberstein. Han skulle angiveligt have fået 500.000 euro (svarende til 3.7 millioner i danske kroner, red.) til at oprette en specialenhed, der skulle lave en smædekampagne mod den konservative partileder Sebastian Kurz. Og det er langt fra første gang, at Tal Silberstein kædes sammen med sådanne politiske tiltag. Han har angiveligt en lang historik af beskidte kampagner i bagagen i både Israel, Bolivia og Rumænien.

Det første tiltag i Silbersteins kampagne for socialdemokratiske SPÖ var en online quiz, hvor vælgerne skulle svare på, om et slogan stammede fra møbelkæden IKEA eller fra Sebastian Kurz. Et andet element i kampagnen var spredning af en lind strøm af falske nyheder om kanslerkandidaten.

To Facebook-profiler med falsk indhold

På Facebook blev to falske profiler hurtigt populære: "Os for Sebastian Kurz" og "Sandheden om Sebastian Kurz". Den sidste nåede at få 16.000 følgere.

Den første skulle ligne en officiel profil for den konservative kandidat, men præsenterede ham mere højreorienteret, end han egentlig er. Den anden Facebookside stillede skarpt på Sebastian Kurz' politik med flere fremmedfjendske konspirationsteorier. På siden kunne man også læse, at han er meget venlig stemt over for migranter.

Socialdemokratiske Christian Kern stod ved flere lejligheder frem i medierne, og sagde, at han ingen relation havde til de to Facebook-profiler eller de rygter, de satte i gang.

Det bekræftede Tal Silberstein sidenhen. Alligevel valgte kampagnelederen for SPÖ, Georg Niedermühlbichler, at trække sig fra sin stilling kort tid efter. Han udtalte i den forbindelse, at partiet hverken har finansieret eller bestilt Facebooksiderne, men da en af hans ansatte var involveret, følte han sig nødsaget til at kvitte sin stilling.

Begge Facebooksider er nu slettet.

En dobbeltagent?

Men det stopper ikke her. I sidste uge kom det så frem, at Tal Silberstein angiveligt også har haft kontakt med konservative ÖVP. Partiet skulle have forsøgt at få en af hans medarbejdere over på deres side og tilbudt ham 100.000 euro for at lække informationer om SPÖs kampagne.

Men ÖVP nægter at have talt med Silberstein eller andre fra hans stab.

Det fik Tal Silbersteins medarbejder til at offentliggøre en SMS-korrespondance mellem ham og en medarbejder fra ÖVP, som tilsyneladende underbygger kontakt mellem de to parter.

Det har nu fået det tyske tidsskrift Der Spiegel til at omtale Silberstein som en slags dobbeltagent.

Demokratiet er det egentlige offer

Dobbeltagent, SMS’er og falske Facebook-profiler. Ifølge de østrigske medier vil vælgerne næppe nå at finde hoved og hale i sagen inden valgdagen på søndag.

Derfor vurderer DR’s korrespondent i Tyskland Michael Reiter heller ikke, at de falske nyheder vil ændre på valgresultatet. Sebastian Kurz bliver stadigvæk Østrigs kansler, mener Michael Reiter.

"Han vil formentlig danne regering med det indvandrerkritiske frihedsparti FPÖ, og det vil blandt andet betyde en skrappere udlændingepolitik, og vi vil se et Østrig, der vil være mindre tilbøjelig til at hjælpe immigranter," siger Michael Reiter til DR.

På trods af, at DR’s Michael Reiter forudser en vinder og en taber i valget, peger den østrigske professor Peter Filzmaier på, at der er en endnu større taber. Det største offer i valget bliver ikke et parti, men derimod "hele demokratiets troværdighed", mener han.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023