Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Videnskabelige tidsskrifter kæmper med forfalskede forskningsartikler

Forskning 13. apr 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Videnskabelige tidsskrifter kæmper med forfalsket forskning, skriver det anerkendte tidsskrift Nature i en artikel. Foto: Olya Kobruseva/Pexels

Er noget udgivet i et videnskabeligt tidsskrift, er der tale om fagfællebedømt, pålidelig videnskab.

Den konklusion burde stå til troende, men på lidt over et år er flere end 1.000 allerede udgivne artikler blevet stemplet som muligt forfalskede. Det viser en optælling foretaget af det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Nature

Ud af dem er 370 forskningsartikler allerede blevet trukket tilbage, mens nogle få er blevet rettet til. Flere tidsskrifter er blevet opmærksomme på problemet, og et øget fokus skal komme problemet til livs.

Forskning på bestilling

Ifølge Nature kan udfordringen med de forfalskede artikler i høj grad tilskrives såkaldte papirmøller, altså virksomheder der producerer forfalskede artikler på bestilling. 

Det er ofte ambitiøse læger på kinesiske hospitaler, der står bag de mange bestillinger, skriver Nature. Vil lægerne forfremmes, er det nemlig ofte et krav, at lægens navn står på videnskabelige forskningsartikler, der er udgivet i professionelle tidsskrifter.

Men fordi lægerne har travlt, tyr flere af dem til at bestille artiklerne hos papirmøllerne. Og det har store konsekvenser. Blandt andet for Kinas videnskabelige omdømme, siger Changqing Li, tidligere overlæge og forsker ved et kinesisk hospital, der nu bor i USA, til Nature:

“Det litterære miljø omkring artikler udgivet i Kina er allerede ruineret, siden næsten ingen har tillid til dem eller refererer studier fra dem.”

Mere tjek

Mens udfordringen fra papirmøllerne er store for tidsskrifterne, er flere af dem parate til at imødekomme problemet ved blandt andet at opdatere processen ved fagfællebedømmelse.

Her kan en løsning være at bede forskerne bag artiklerne om at sende de rå data, studierne analyserer på, og desuden ansætte personer, som skal gennemgå artiklerne med henblik på at undgå snyd, skriver Nature

På sigt vil man også kunne udvikle software, som vil være i stand til at scanne artiklerne for tegn på snyd, forudser IJsbrand Jan Aalbersberg, leder af forskningsintegritet ved det videnskabelige tidsskrift Elsevier i Nature's artikel

Du kan læse hele artiklen på Nature's hjemmeside.