Dansk supermarked udnyttes af svindlere

-
Løvbjerg kører i øjeblikket flere Facebook-konkurrencer og -giveaways med lækre præmier.
-
Det er nemt at deltage, da du bare skal kommentere eller svare på opslag fra supermarkedet.
-
Men opslagene er svindel og stammer fra falske sider, der udgiver sig for at være Løvbjerg.
-
Svindlen trækker tråde til udlandet, viser TjekDets research.
Supermarkedskæden Løvbjerg fejrer fødselsdag, og du kan nu få en gavepose, en iPhone og en indkøbskupon. Det eneste, du skal gøre, er at skrive “tillykke med fødselsdagen” på et af deres opslag på Facebook, svare på hvilket tal der gemmer sig i et sløret billede eller løse en opgave.
Sådan lyder det i en række forskellige opslag, der stammer fra flere Facebook-sider, der udgiver sig for at være forbundet til den vestdanske supermarkedskæde Løvbjerg. Opslagene er især dukket op de seneste uger.
Nogle af opslagene nåede at få over 2.000 kommentarer, inden de forsvandt igen. Og der er en ganske god grund til, at opslagene pludselig var væk: Facebook-siderne og opslagene er nemlig svindel. Nye svindelopslag dukker dog løbende op, og i øjeblikket er der flere, der på ny forsøger at udnytte danskernes tillid.
Løvbjerg advarer på deres Facebook-side om svindlerne, der udgiver sig for at være dem:
“Svindlere misbruger vores navn og brand for at vildlede kunder, og vi arbejder målrettet på at få de falske sider lukket ned. Vi opfordrer jer til at være opmærksomme og anmelde mistænkelige sider, hvis I støder på dem.”
Sider og opslag fjernes og oprettes på ny
Svindlernes fremgangsmåde er velkendt. Opslagene fremstår som en slags konkurrence, hvor man deltager ved at kommentere og derefter bliver kontaktet via Messenger. Løvbjerg har tidligere været udsat for lignende svindel, hvilket TjekDet også har skrevet om.
Typisk vil deltageren eller “vinderen” blive bedt om at besøge et link eller give personlige oplysninger. Linket leder til en falsk hjemmeside, der i dette tilfælde udgiver sig for at være “Løvbjerg Esbjergs officielle side”, og her instrueres man i at klikke på en knap, hvor man på en anden hjemmeside skal indtaste mobilnummer og mailadresse. Mest foruroligende er dog, at man også skal downloade “Løvbjerg Esbjerg-sponsoratapplikationen”. Det er uklart, hvad formålet med appen er. Men generelt er det forbundet med risiko at downloade apps, hvor man ikke kender funktionaliteten eller afsenderen. Appen kan indeholde funktioner, der giver bagmændene mulighed for yderligere svindel.
Hjemmesiden og personerne bag trækker tilsyneladende tråde til Indonesien, hvilket blandt andet URL’en på den falske hjemmeside indikerer, hvor “Halaman Muka” indgår - indonesisk for hjemmeside ifølge Google Translate. En søgning på Google viser også, at lignende svindelnumre tidligere er udsprunget fra selvsamme skabere af hjemmesiden. De har blandt andet stået bag svindel i Georgien, der minder meget om den nuværende Løvbjerg-svindel.
Selvom flere af fupopslagene på Facebook når at få tusindvis af kommentarer, der kunne indikere, at mange falder for svindelnummeret, så forsvinder de også hurtigt igen. Tilsyneladende er danskerne blevet gode til at opdage og anmelde svindel, og både Løvbjerg og flere kunder advarer om de falske opslag og sider.
Desværre dukker identiske eller lignede opslag ofte hurtigt op igen, og dermed starter svindlen så at sige forfra. Svindlerne laver simpelthen nye opslag fra de samme falske Facebook-sider, der typisk hedder “Løvbjerg Supermarked”, “Supermarked Løvbjerg” eller lignende varianter. Hvis siden er lukket ned eller har fået tilpas mange negative anmeldelser, opretter folkene bag blot en ny side, så de derigennem kan fortsætte med at narre danskere i Løvbjergs navn.
På en af de falske Facebook-sider kan man se, at de også sidste år kørte en lignende konkurrence, men dengang var “fødselsdagen” i januar og ikke i marts, som de nylige opslag påstår. Der er altså lidt fødselsdagsforvirring hos svindlerne - og samtidig er det en stærk indikator for, at det er netop svindel.
I svindel-opslagene bedes brugere blandt andet løse simple opgaver for at modtage "en gave". Formålet er i virkeligheden at franarre dem penge (Foto: Skærmbillede).
I kommentarsporene på de nyere opslag er der også tegn på svindel. Selvom mange danskere svarer på opslagene, så er der også en stor andel af kommentarerne, der stammer fra falske eller udenlandske profiler. Det kan være en måde at “pumpe” opslaget op, så de mange brugeres engagement får opslaget til at fremstå mere troværdigt.
Kigger man nærmere på de Facebook-sider, der står bag opslagene, er der eksempler på helt nye sider, der laver de falske opslag kort efter oprettelsen. Dermed lader siderne til at være oprettet til formålet. Fælles for alle de falske Løvbjerg-sider er også, at de har forholdsvis få følgere, hvor de rigtige Løvbjerg-sider som oftest har flere tusinde følgere. Når et nyt opslag laves, vil der typisk i selve opslaget eller kommentarsporet stå “@pengikut”, hvilket er indonesisk for “følgere”, der dermed tagges og får besked om det nye opslag. Altså, endnu en indikator for at svindlen udspringer fra Sydøstasien, og intet har med Løvbjerg at gøre.
Er du faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du kontakte din bank.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.