Nej, du kan ikke få en liste over, hvem der har besøgt din facebookside

8. okt 2020 -
4 min læsetid
This describes the image
Foto: Et opslag på Facebook hævder, at du kan få adgang til en liste over, hvem der har besøgt din profil inden for de seneste dage. Men det er fup og et forsøg på at franarre dig dit kodeord til din facebookside. Skærmbillede fra Facebook
  • Nu kan du få en liste over, hvem der har kigget på din facebookprofil, lyder det lokkende budskab
  • Men det er et fupnummer. Og endda et gammelt et af slagsen, der forsøger at franarre dig dit kodeord til Facebook
  • På den måde kan svindlerne lave opslag på dit facebookvæg - uden du er klar over det

”Det har aldrig været nemmere at spore profilbesøg på Facebook”.

Sådan lyder det lokkende budskab, der cirkulerer i flere opslag på det sociale medie. Men pas på. Det er svindlere, der er på spil. 

Fupnummeret har cirkuleret flere gange på både Facebook og Twitter i løbet af de seneste ti år. Men ingen af de to sociale medier indeholder en funktion, hvor du kan se, hvem der har lagt vejen forbi din profil.

Den seneste version af fupnummeret er designet til at stjæle dit kodeord til Facebook, så svindlerne kan overtage styringen af din profil. Og på den måde kan bagmændene lave opslag på din facebookvæg. I værste fald bliver dit kodeord også sat til salg på nettet.

Facebook advarer i øvrigt mod svindlen:

”Kan jeg se, hvem der kigger på min profil? Nej, Facebook tillader ikke, at personer kan spore, hvem der ser deres profil. Apps fra tredjepart kan heller ikke levere denne funktion. Hvis du støder på en app, som hævder, at den kan levere denne funktion, opfordrer vi dig til at anmelde appen,” fremgår det på det sociale medies hjælpeside.

Svært at gennemskue

Desværre kan det være svært at gennemskue, at der er tale om svindel. Opslaget bliver nemlig typisk spredt ved, at facebookbrugere slår det op på deres væg, uden de selv er klar over det. Det fremmer troværdigheden, at linket deles mellem venner på Facebook.

Og budskabet spreder sig hurtigt, fordi det samtidig tagger brugernes venner, så de lettere får øje på opslaget. 

Så hvis en af de venner har delt opslaget, er han eller hun sandsynligvis blevet offer for svindelnummeret, hvor fupmagerne har fået adgang til - og måske endda fuld kontrol over - facebookkontoen. 

Det ligner en facebookside, men er det ikke

Vi formaster os til at klikke på fupopslaget. Vi sendes videre til en hjemmeside, der bruger Facebooks logo og layout. Men kigger vi på www-adressen, er det tydeligt, at vi ikke længere befinder os på Facebook.

Vi bliver lokket til at klikke os videre med en besked om, at 57 personer har besøgt vores facebookside den seneste uges tid. Hvem de personer er, kan vi angiveligt få at vide, hvis vi klikker på knappen ”Open list”. 

Nu sendes vi videre til en ny hjemmeside, der stadig er indrammet af Facebooks layout. Her gælder det om at hive i bremsen. Vi bliver nemlig bedt om at indtaste vores bruger-id og kodeord til Facebook. Men det er som nævnt ikke Facebook, der beder om vores kodeord. Der sidder svindlere i den anden ende og høster facebookbrugeres kodeord på stribe.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Foto: Klikker man på opslaget på Facebook, sendes man videre til en hjemmeside, der ligner Facebook (billedet til venstre). Her bliver man bedt om at indtaste sit bruger-id og kodeord til Facebook (billedet til højre), hvorefter en liste over, hvem der har besøgt ens facebookside de seneste dage, skulle dukke op. Men der åbenbarer sig aldrig en sådan liste. Der sidder svindlere i den anden ende for at høste facebookbrugernes kodeord. Skærmbilleder fra fuphjemmeside


Gør vi det alligevel, så bliver vi typisk sendt videre til en ny hjemmeside, der på ingen måde giver os den lovede liste over navngivne personer, der har lagt vejen forbi vores profil. Til gengæld har svindlerne nu mulighed for at overtage din facebookkonto. De kan lukke dig ude og lade som om, de er dig. De kan slå opslag op på din facebookside og sende beskeder til dine facebookvenner. De kan i det hele taget stjæle din identitet.

Der er eksempler på, at svindlerne sætter facebookbrugernes kodeord til salg på nettet. Køberne af kodeordene kan bruge oplysningerne til at sprede reklamer eller andre fupnumre på brugernes facebookkonti – og på denne måde lokke dine venner i en bedragerisk fælde. I værste fald kan svindlerne samle tilstrækkeligt med personlig information til at begå identitetstyveri.

Er du allerede faldet i fælden, og har du stadig kontrol over din profil, så skynd dig at skifte dit kodeord, før svindleren gør det for dig og dermed lukker dig ude. 

Skriv eventuelt en privat besked til din Facebook-ven, som er blevet ramt, og informer dem om, at de skal sikre deres konto.

Desuden bør du slå trotrinsbekræftelsen til. Det betyder, at man fremover skal bruge en ekstra kode, der sendes til din mobiltelefon, når der logges ind på din facebookkonto.

Sådan tjekker du, hvor i verden du er logget ind på Facebook

  • Du kan administrere, hvor du er logget på Facebook, i sikkerheds- og loginindstillingerne. Under Hvor er du logget på? kan du se, hvor du er logget på for øjeblikket. Hver post indeholder en dato, et klokkeslæt og enhedstypen
  • Gå til dine sikkerheds- og loginindstillinger
  • Gå til afsnittet Hvor du er logget på. Du skal muligvis klikke på Se mere for at se alle de sessioner, hvor du er logget på
  • Find den session, du vil afslutte 
  • Ved at klikke på "Log af" logges du straks af Facebook på den pågældende enhed

Kilde Facebook

Opdateret 8. okt 2020

Vil du vide mere?