Politiske ansigter misbruges i deepfake-annonce for falsk investeringsplatform

Fup og spam 11. mar 2025  -  5 min læsetid
Tjekdet
Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er blandt de politikere, der lige nu misbruges i deepfake-annoncer på sociale medier. Foto: Frederick Florin/AFP
  • I en video på Facebook promoverer manipulerede versioner af Ursula von der Leyen og Mark Rutte en ny investeringsplatform.

  • Det er angiveligt Elon Musk, der står bag platformen, hvor EU-borgere kan tjene store beløb ved hjælp af kunstig intelligens.

  • Men videoen er deepfake og investeringsplatformen er et svindelnummer.

Ursula von der Leyen og Mark Rutte byder dig hjerteligt velkommen til en ny investeringsplatform.

Og du er heldig - for som EU-borger kan du for en mindre investering få et kæmpe afkast i udbytte. En gylden mulighed, som du hellere må gribe hurtigst muligt.

Lyder det for godt til at være sandt? Det er det også. Der er tale om en såkaldt deepfake-video, hvor ægte videoer af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og NATO's generalsekretær, Mark Rutte, bruges til at lave nye videoer ved hjælp af generativ kunstig intelligens.

I de fabrikerede videoer får bagmændene det til at ligne, at Ursula von der Leyen og Mark Rutte anbefaler en ny investeringsplatform specielt rettet mod EU's borgere. TjekDet guider dig her gennem fupnummeret, hvor de kendte politikeres troværdighed udnyttes med formålet at svindle penge fra dem, der støder på videoen og hopper i fælden.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Få titusindvis af kroner i afkast

Det første, brugeren mødes af i videoen, der florerer på Facebook, er EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen. 

“Kære europæiske borgere. Vi byder jer velkommen. Takket være støtten fra Elon Musk og Mark Rutte åbner vi Neuralink investeringsplatformen for alle, der ønsker ekstra indkomst,” siger den manipulerede version af von der Leyen, der sidder og taler i noget, der ligner et nyhedsstudie.

Hun giver ordet videre til NATO's generalsekretær, Mark Rutte.

“Vi meddeler officielt, at vi tilbyder investeringsmuligheder til alle europæiske borgere. Dine investeringer vil være beskyttet af EU-budgettet. Vi har sammensat det bedste hold af eksperter, der vil hjælpe dig med at maksimere dine profitter i AI-teknologier,” starter han med at forklare.

I videoen bruges både Ursula von der Leyen og Mark Rutte til at reklamere for en investeringsplatform, der angiveligt skulle være stiftet af Elon Musk. Men selvom videoen fremstår ganske virkelighedstro, er der tale om en deepfake (Video: Facebook).

Han fortæller videre, at europæerne er så heldige, at mulighederne er blevet endnu bedre end før. Det beløb, man som borger selv skal investere, er nemlig blevet sænket.

“Vi har reduceret minimumsbeløbet for investering til 250 euro. Selv ved at investere dette minimale beløb, kan du tjene over 10.000 euro, takket være Neuralinks moderne AI-teknologi,” siger deepfake-versionen af Mark Rutte i videoen.

Den falske version af Mark Rutte forklarer samtidig, at alt, du skal gøre for at deltage i projektet, er at udfylde ansøgningen på hjemmesiden, videoen linker til.

Platformens rådgivere vil derefter kontakte dig, og ved at investere det, der svarer til under 2.000 danske kroner, får man altså angiveligt minimum 74.000 kroner igen - et tilbud, der kan være svært at takke nej til, hvis man ikke har gennemskuet svindlen og dermed klikker sig videre.

Deepfake-videoer kan i nogle tilfælde være nemme at spotte. Men i dette tilfælde er videoen lavet ret overbevisende. Så hvordan kan man alligevel gennemskue, når en video er manipuleret med kunstig intelligens?

TjekDet har kørt videoen og den tilhørende lyd gennem forskellige programmer, der kan detektere, hvorvidt indhold er AI-genereret eller ej. Du kan læse mere om, hvordan du med gratis værktøjer kan tjekke, om videoer er manipulerede med kunstig intelligens i denne guide.

Det første program, vi tester videoen af på, er InVID. Programmet angiver 94 procent som resultat.

Procentsatsen betyder, at der er 94 procent - og dermed meget høj - sandsynlighed for, at det testede indhold er AI- genereret

Det næste program, vi kører videoen igennem, er DeepFake-o-meter. Det peger ligeledes på, at videoen er AI-genereret.

Også dette programs test giver en høj procentsats - sammenlagt 84,7 procent sandsynlighed for AI-generering. Gennem hele videoen ligger den på 100 procent, bortset fra få sekunder midt i videoen, hvor sandsynligheden af uforklarlige årsager tager et dyk.

Gennemgangene afslører altså, at der er tale om AI-genererede deepfake-videoer, hvilket bekræfter mistanken om, at Ursula von der Leyen og Mark Rutte næppe ville reklamere for en lyssky investeringsplatform.

Null

Der findes forskellige værktøjer skabt til ved hjælp af teknologi at estimere, hvor sandsynligt det er, at en video er skabt helt eller delvist med kunstig intelligens. Her er det Deepfake-o-meter, der finder, at reklamen for investeringsplatformen med stor sikkerhed er AI-genereret (Foto: Deepfake-o-meter).

Gennemarbejdet hjemmeside

Når man klikker videre ind på hjemmesiden, som videoen linker til, har bagmændene taget en række snedige greb i brug, der skal øge sidens troværdighed og presse brugeren til at investere sine penge.

Siden har overskriften Neuralink: Elon Musk’s AI Trading App is Now Public - Here’s What We Earned - som kan oversættes til Elon Musks AI handelsplatform er nu offentlig tilgængelig - her er, hvad vi har tjent. I den efterfølgende tekst omtales platformen som en revolutionerende og fordelagtig måde at tjene en masse penge på hurtigt. 

I bunden af siden optræder en række kommentarer, som tydeligvis er fabrikerede. Blandt andet er de alle angivet til at være oprettet “i går” eller “for to dage siden” uanset hvilken dag, man går ind på siden.

Flere af de fabrikerede kommentarer fortæller om, at selv almindelige mennesker kan finde ud af at bruge platformen og opnå store fortjenester. Andre beretter om, at man skal være heldig for at få en konto, da der er rift om pladserne.

Udover de positive tilkendegivelser i kommentarsporet, indeholder hjemmesiden også en artikel, der ligeledes har til formål at fremme troværdigheden. En solstrålehistorie, der handler om 'James', der gennem Elon Musks livsændrende AI-platform fik tryllet sin investering på kun 500 euro om til et afkast på 29.000 euro.

Null

På Neuralinks hjemmeside kan man blandt andet læse historien om 'James', der angiveligt skulle have forvandlet en lille investering til en mindre formue på bare en uge (Foto: Skærmbillede af Neuralinks hjemmeside).

En omvendt billedsøgning af billedet af 'James' afslører dog, at billedet er et stockfoto - altså et foto, som alle og enhver kan købe sig rettigheder til og med al sandsynlighed ikke afbilder en person, der har tjent 29.000 euro på svindelplatformen.

Et andet element på hjemmesiden fortæller om de største fordele ved Neuralink-appen. Der står blandt andet, at brugerne i gennemsnit tjener 14.750 euro, altså i omegnen af 110.000 danske kroner. Derudover står der, at det ikke kræver tekniske færdigheder at kunne benytte platformen.

Null

På hjemmesiden er også listet en række fordele ved at bruge Neuralink. En er, at investorer i gennemsnit skulle profitere 14.750 euro månedligt (Foto: Skærmbillede af Neuralinks hjemmeside).

På hjemmesiden fortæller administratorerne, at de selv har testet appen i en periode på 15 dage for at se, hvad resultaterne er. De beretter om at have genereret over 50.000 euro i løbet af dagene - en profit, som de i teksten beskriver som "imponerende".

For at få brugerne til at slå til med det samme, beskrives det, at platformen har haft så stor efterspørgsel, at registreringssiden har været midlertidigt nede. Den er dog oppe igen, men kun med et begrænset antal pladser. 

Afsluttende indeholder siden en formular med overskriften “klik på knappen for at oprette en profil mens tilmelding stadig er åben”. 

I formularen bedes brugerne udfylde fornavn, efternavn, e-mail og telefonnummer.

Sædvanligvis fungerer svindlen herefter på den måde, at ofrene bliver kontaktet af “eksperter”, som hjælper med at oprette en konto og investere i platformen. Men den såkaldte ekspert er en svindler, og ofrene ser aldrig deres investerede penge igen. 

TjekDet har tidligere afdækket, hvordan svindlere bruger deepfake til at lokke ofre i fælden. Vi har  blandt andet skrevet om Peter Qvortrup Geisling, hvis ansigt blev misbrugt i annoncer for tvivlsom medicin, og om hvordan kendte danskere som Anders Lund Madsen og Divya Das  også bruges som lokkemad i deepfake-videoer.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 14. mar 2025