Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fupannoncer lokker igen med Ray-Ban-solbriller til discountpris på Facebook

Faktatjek 17. apr 2020  -  5 min læsetid
This describes the image

Blot en tiendedel af den normale salgspris. Så billigt kan man i disse dage erhverve sig solbriller fra det kendte mærke Ray-Ban.

Det fremgår af en facebookside og adskillige stort set identiske facebookopslag, der alle reklamerer for Ray-Ban-solbriller til den nette sum af 169,99 danske kroner. Normalprisen er ifølge facebookopslagene 1.699,99 danske kroner, så der er altså tale om en anseelig og ret så overvældende besparelse.

Og som om knap 170 kroner ikke er billigt nok for et par mærkevaresolbriller, så får man faktisk tre par for den pris og tilmed gratis forsendelse oveni.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er adskillige eksempler på facebookprofiler, hvor privatpersoner uvidende deler reklamer for billige Ray-Ban-solbriller. På nær det bagvedliggende billede og www-adressen er annoncerne identiske. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Det lyder lidt for godt til at være sandt, og det er det såmænd også. Facebookopslagene og -siden har intet med Ray-Ban at gøre, men er i stedet søsat af svindlere, der misbruger Ray-Bans brand.

Til TjekDet oplyser Ray-Bans kundeservice, at de aldrig reklamerer for tilbud eller fører kampagner andre steder end via deres officielle hjemmeside eller officielle facebookside.

De tilføjer, at de faktisk har en kampagne kørende lige nu, men den lover en besparelse på 30 procent og stemmer dermed ikke med den enorme besparelse, som der ellers loves rundt omkring på sociale medier i diverse facebookopslag.

Flere indikationer på svindel

Facebooksiden, der reklamerer for billige Ray-Ban-solbriller, hedder ‘2020 RB velgørende aktivitet salg. Alle briller salg Dkk169’ og emmer ikke ligefrem af officiel Ray-Ban-facebookside. Godt nok pryder brillefirmaets logo siden, men det mærkelige navn, der ikke uddybes nærmere, og det faktum, at siden blot har 648 følgere og er oprettet så sent som 28. marts 2020, er mistænkeligt.

Det tager da også kun et øjeblik at finde Ray-Bans officielle facebookside, som har mere end 14 millioner følgere.

På den falske facebookside henvises der heller ikke til Ray-Bans officielle hjemmeside, ray-ban.com, men i stedet til en side kaldet www.rbppu.net.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er denne facebookside, der via sit navn reklamerer for Ray-Ban-solbriller til 169 danske kroner. Derudover er siden dog meget sparsom med information. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Går man ind på den, ligner det umiddelbart en officiel Ray-Ban-forhandler. Men når man slår den op på Ray-Bans officielle hjemmeside, får man at vide, at de ikke genkender internetadressen som en certificeret Ray-Ban-forhandler.

En nærmere søgning i internettets adressebog "Who is" viser da også, at domænet er ejet af virksomheden Public Domain Registry, som lever af at administrere domæner i en samlet løsning. Vi får også at vide, at siden er oprettet så sent som 25. marts i år, altså for blot tre uger siden.

Samme indtryk får man ved at søge på nogle af de næsten identiske domæner, der ses i de mange facebookopslag. I alle tilfælde er domænerne ejet af Public Domain Registry, og de er i visse tilfælde oprettet så sent som 13. april. Alle disse sider – om det er rbpuu.net, rbpnn.net eller rbfhh.net – leder hen til samme ikke-autoriserede forhandlerside, som den falske facebookside også henviser til.

Slår vi derimod Ray-Bans officielle www-adresse – www.ray-ban.com – op i adressebogen, får vi at vide, at den hjemmeside ejes af virksomheden Luxottica Group S.p.A. Og det giver rigtig god mening, for selskabet har nemlig ejet rettighederne til Ray-Ban-brillerne siden 1999.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Ray-Bans officielle hjemmeside kan du let få oplyst, om en webbutik er certificeret sælger af brillemærket. I dette tilfælde vil virksomheden ikke kendes ved forhandlersiden, som der henvises til på den falske facebookside. (Foto: Screenshot fra ray-ban.com)

Svindlere hacker intetanende facebookbrugere

Det er langtfra første gang, at svindlere forsøger at narre facebookbrugere gennem falske Ray-Ban-annoncer.

TjekDet har ved flere lejligheder afdækket mere eller mindre identiske svindelnumre, og fremgangsmåden er da også nogenlunde den samme denne gang. Det er således intetanende facebookbrugere, der ufrivilligt bliver afsendere af de lidt for gode tilbud, fordi svindlere har skaffet sig adgang til deres facebookprofiler.

"Måden, de her reklamer spredes på, er gennem phishing, hvor svindlerne har høstet dit brugernavn og password (til Facebook, red.), enten fordi du har forsøgt at købe noget gennem den forfalskede hjemmeside, eller fordi du et andet sted er kommet til at opgive dine loginoplysninger," forklarede Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, til TjekDet, da de falske annoncer første gang turnerede Facebook rundt i sommeren 2019.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Kruse er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, som udbyder cybersikkerhedsservices. (Foto: Pressefoto)

Den fremgangsmåde forklarer, hvorfor der i hvert af facebookopslagene er tagget op til flere af facebookbrugerens venner. Det er svindlerne, der sørger for det, i et forsøg på at sprede budskabet og få folk til at hoppe i fælden.

Men bliver man fristet af tilbuddet, skal man ifølge Peter Kruse ikke forvente det store – og i hvert fald slet ikke en pakke med ægte Ray-Ban-solbriller.

"Hvis man overhovedet modtager noget, vil det være kopivarer," sagde han til TjekDet sidste sommer.

Hvis du har mistanke om, at svindlere har fået adgang til din facebookprofil, kan du i dine facebookindstillinger under fanen ’Sikkerhed og login’ se dine åbne og aktive sessioner, altså på hvilke computere eller mobiltelefoner du er logget ind. Her kan du gennemtvinge at logge af samt skifte adgangskode og aktivere totrinsgodkendelse for din facebookprofil.

 

 

Hvordan fungerer en app?

Såkaldt app-integration opstår, når du som facebookbruger giver en hjemmeside eller app adgang til din facebookprofil. Ofte ser du slet ikke, at du har klikket dig videre til side uden for Facebook, fordi hjemmesiderne bruger det sociale medies design og logo.

Nogle websider og apps har brug for sådan en adgang for at kunne fungere, mens andre for eksempel tilbyder brugeren at ’forbinde med Facebook’ eller ’logge på med Facebook’.

Har du for eksempel nogensinde taget en personlighedstest, som du er faldet over på Facebook?

Apps og hjemmesider, du logger på med dit facebook-login, får samtidig adgang til dine private oplysninger. Det kan være oplysninger som navn, profilbillede, alder, køn, din venneliste og de opslag, du deler. I ovennævnte tilfælde (billedet) sker det i det øjeblik, du klikker på "fortsæt som...".

Med den adgang kan svindlerne lave opslag på din facebookvæg – uden du selv ved det. Til gengæld ser alle dine venner for eksempel svindelannoncerne for Ray-Ban-solbrillerne.

Sådan kan du undgå, at apps og hjemmesider har adgang til alle eller nogle af dine private oplysninger på Facebook:

1. Åbn Facebook, og klik på trekanten øverst i højre hjørne på din profilside.

2. Gå ind under "Indstillinger".

3. Klik på "Apps" i menuen til venstre. Her kan du se, hvilke apps og hjemmesider der lige nu har adgang til dine oplysninger.

4. Tryk på de specifikke apps og hjemmesider for at redigere, hvilke informationer du vil dele. Her kan du slå notifikationer fra og kontrollere, hvilke oplysninger appen må bruge.

5. Vælg "Rediger" i den grå firkant "Apps, websites og plugins". Her kan du på én gang deaktivere alle apps, websites og plugins, der bruger dine oplysninger.

6. Blokerer du apps og hjemmesider fra firmaer, kan de ikke længere hente oplysninger om dig via Facebook. Husk, at firmaer tidligere kan have gemt oplysninger som for eksempel din e-mail.

Apps og hjemmesider, du tidligere har haft adgang til med dit facebooklogin, kan du ikke længere logge på, efter du har deaktiveret apps eller hjemmesider. Du vil for eksempel ikke tage samme navnetest igen. Du skal oprette nye logins med en e-mail.

Måske skal du også rense din browser

Hvis du har oplevet, at nogen laver opslag på din facebookvæg, uden du var klar over det, vil det sandsynligvis afhjælpe problemet at fjerne de apps og hjemmesider, du ikke har tillid til. Fortsætter problemet, bør du skifte dit facebookkodeord og gennemtvinge log-ud af alle åbne sessioner. Hjælper det ikke, bør du overveje at køre en "rens" af din browser. Du finder en guide her.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Læs mere: Sådan kan du beskytte dit privatliv på Facebook

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?