Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Faktatjek 19. dec 2018  -  5 min læsetid
This describes the image

 

 

"Harvard-forskere: Et glas juice dagligt kan halvere risikoen for demens."

Kilde: Overskrift i Jyllands-Posten den 7. december 2018


Det studie, der henvises til, har slet ikke set på demens. Forskerne har bedt deltagerne selv vurdere, hvor gode de er til blandt andet at huske og følge instrukser, men det har ikke direkte noget med demens at gøre. Forskerne understreger også, at der er behov for mere forskning, før man endegyldigt kan være sikker på, at de positive effekter skyldes juice. Og studiet ser udelukkende på mænd, så forskerne ved ikke, om de samme resultater vil vise sig for kvinder.

 

 

Demens er en frygtelig sygdom, der blandt andet viser sig ved svigtende hukommelse, dårlig stedsans og problemer med at overskue samspillet med andre mennesker. Og sygdommen er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark og koster årligt samfundet mere end 24 milliarder kroner.

Men skal man tro Jyllands-Posten, har en gruppe forskere opdaget en snublende let genvej til at undgå op mod halvdelen af tilfældene af den ubehagelige sygdom.

Den glædelige genvej bringer avisen ud til sine læsere under overskriften: "Harvard-forskere: Et glas juice dagligt kan halvere risikoen for demens."

Artiklen fortsætter under billedet.

 

 

Jyllands-Postens artikel fra den 7. december 2018.

 

 

Læser man videre ned i artiklen, viser det sig, at der er tale om en stor befolkningsundersøgelse, hvor næsten 28.000 mænd er blevet fulgt af forskerne i omkring 20 år. Der er altså tale om solid forskning, og effekten af et dagligt glas appelsinjuice er lovende, må man forstå.

"Størst effekt havde appelsinjuice. De mænd, der drak et lille glas appelsinsaft om dagen, havde 20 år efter 47 procent mindre risiko for at have problemer med at huske, med at følge instrukser eller med at finde vej i kendte områder. Kun knap syv procent, der drak appelsinjuice dagligt, udviklede en ringe kognitiv funktion," skriver avisen om resultaterne af undersøgelsen.

Det lyder jo meget godt alt sammen. Der er bare ét problem. For selvom avisen i overskriften udlægger resultatet som en let genvej til en dramatisk reduktion af antallet af demens-ramte, viser det sig, at forskningsprojektet slet ikke handler om demens. Forskerne har nemlig slet ikke arbejdet på at blive klogere på den frygtede sygdom.

Forsker: Vi har slet ikke undersøgt demens

Målet med studiet har derimod været at undersøge deltagernes ’subjektive kognitive funktion’ – altså deltagernes egen vurdering af, hvor gode de er til at huske, følge instruktioner eller finde vej i områder, de kender. Og her tyder det altså på, at indtagelse af eksempelvis et glas juice kan have en gavnlig effekt på den kognitive funktion.

"Vores resultater understøtter at indtagelse af grøntsager, frugt og frugtjuice kan have en gavnlig effekt på den subjektive kognitive funktion sent i livet blandt amerikanske mænd," skriver Changzheng Yuan, der forsker i effektive måder at fremme sund adfærd ved Harvard University og er den ledende forsker bag studiet, i en mail til TjekDet.

Forskerne bad deltagerne i studiet om at besvare seks ja- eller nej-spørgsmål. På den måde fik de en indikator for, hvor god en kognitiv funktion deltagerne har, men altså ikke noget mål for, om deltagerne skulle være mere eller mindre demente.

"Derfor siger vores studie ikke noget om demens," slår Changzheng Yuan fast

Hun forklarer samtidig, at studiet ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at udråbe frugtjuice som et vidundermiddel i forhold til at bevare en god kognitiv funktion.

"Der er behov for mere forskning for at bekræfte vores resultater og for at forstå den mulige mekanisme, der ligger til grund for resultaterne."

Og der er endnu en vigtig detalje at have for øje. Alle forsøgspersonerne var "kun" midaldrende mænd, der er ansat inden for sundhedssektoren.

"Derfor kan resultaterne ikke nødvendigvis overføres til kvinder eller andre grupper af mænd," understreger Changzheng Yuan.

Overskriften er noget vrøvl

Vi har også forelagt både studiets resultater og Jyllands-Postens artikel for Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent på Nationalt Videnscenter for Demens, som er en afdeling under Rigshospitalet, der fokuserer på forskning, behandling, formidling og uddannelse inden for demens.

Han følger han med i, hvad der laves af sundhedsfaglig forskning inden for demensområdet, og samler det til konkrete anbefalinger.

 

Neuropsykologisk fagkonsulent på Nationalt Videnscenter for Demens.

 

 

 

"Overskriften er jo noget vrøvl. Forskerne har slet ikke vurderet demens i det her studie, men derimod folks egen opfattelse af deres kognitive evner - altså hvor gode de er til at huske. Der er i studiet slet ikke nogen vurdering af, om de her personer har demens eller ej," siger Kasper Jørgensen.

Men kan man i det mindste konkludere, at et glas juice om dagen sørger for, at man bibeholder sin gode hukommelse?

"Nej, det kan man faktisk heller ikke, for forskerne har heller ikke lavet hukommelsestests på de her folk. Hvis man skal være sikker på at vide, hvor godt folk husker, skal man lave en hukommelsestest, men det har man ikke gjort. Man har kun folks egen, subjektive vurdering af, hvor godt de husker. Den vurdering har nok en vis sandhed, men ligefrem at bruge den til at sige, at juice mindsker risikoen for hukommelsesbesvær, det er at stramme den," siger Kasper Jørgensen.

 

Usikkert om bedre hukommelse skyldes appelsinjuicen

En lignende vurdering af Harvard-studiet og Jyllands-Postens artikel kommer fra Poul Henning Jensen, der er professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forsker i demens og Parkinsons sygdom.

 

 

Professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forsker i demens og Parkinsons sygdom.

 

"Selve teksten i artiklen er god nok, men overskriften - altså den, der sælger historien – svarer slet ikke til det, der står i artiklen. Overskriften er en anbefaling til folk. Drik et glas juice om dagen, så får I halveret jeres risiko for at få demens. Men det siger studiet slet ikke. Jeg synes, det er dårlig journalistik," siger han.

Man kan med det her studie i hånden end ikke være sikker på, at den bedre hukommelse udelukkende skyldes appelsinjuicen. Forskerne ved nemlig ikke, om mændene også har spist anderledes eller gjort noget andet, som kan have gjort dem bedre til at huske.

"Alle dem, som lytter til sundhedsråd fra forskere og myndigheder, gør måske også andre ting, der styrker deres sundhed, og dermed mindsker risikoen for demens eller hukommelsesproblemer i alderdommen. Så det er ikke nødvendigvis juicen, det handler om," siger Poul Henning Jensen.

Jyllands-Posten: Vi har lavet en fejl

Hos Jyllands-Posten erkender Niels Christian Bastholm, der er digital nyhedschef med det samme, at avisen har lavet en fejl.

"Vi har desværre begået en fejl i den pågældende artikel. Det kan jeg kun beklage. Den fejl har vi nu korrigeret ved at ændre overskriften og skrive i artiklen, at vi har rettet den," siger han.

Overskriften på artiklen er rettet til "Harvard-forskere: Frugt og grønt kan gavne den mentale sundhed."

 

En kostsammensætning med store mængder grøntsager er ifølge mange befolkningsundersøgelser associeret med nedsat risiko for demens og kognitiv svækkelse. En tilsvarende sammenhæng kan ikke påvises for en kostsammensætning med meget frugt.

 

Kilde: Det Nationale Videnscenter for Demens

 

LÆS OGSÅ: Spiser danskerne mere og mere kød?

LÆS OGSÅ: Viser et nyt studie, at kvindelige hesteejere lever 15 år længere end andre kvinder?

LÆS OGSÅ: Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

LÆS OGSÅ: Viser forskning, at mindre gluten giver vægttab og sundere tarme?

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023