Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Indsigt 22. dec 2018  -  3 min læsetid
Tjekdet

Året går snart på hæld, og det er derfor på sin plads at se tilbage på vores mest læste historier fra 2018. Toppen af listen domineres suverænt af faktatjek af nogle kædebreve, som cirkulerede massivt blandt de danske facebookbrugere.

Vi lægger hårdt ud med nummer 1 på listen. Adskillige danske Facebook-brugere delte et kædebrev, der slog fast, at Facebook nu kun viser dig opdateringer fra 25 bestemte venner. Alle andre blev ignoreret. Men det er noget vrøvl, viste vores tjek af budskabet. Læs mere her…

Nummer 2 på listen handler også om et kædebrev, der sidst i november løb som en steppebrand over den danske del af Facebook. Det var en falsk hackeradvarsel, der endda hængte en person ud ved navns nævnelse, nemlig Magnus Falkerup fra Skåne. Læs mere her...

Herefter skal vi med nummer 3 på listen videre til en vaske ægte klassiker. En artikel, vi opdaterer årligt, og som indeholder en opgørelse over de rigeste lande i verden. Men det er ikke nødvendigvis det samme land, der altid lander på førstepladsen, for denne type opgørelse kan laves på mange forskellige måder. Læs mere her...

4. pladsen finder vi igen et opgør med et kædebrev, der indeholder en påstand, som potentielt kan koste nogen livet. Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgik det af kædebrevet. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen. Læs mere her…

Halvvejs mod top ti finder vi på 5. pladsen et klassisk politisk slagsmål. For hvordan er det nu lige med skattetrykket i Danmark? Det bliver ofte debatteret, hvorvidt Danmark har det højeste skattetryk eller ej. Og konklusionen er faktisk ligeså diskutabel. For der findes mange måder at måle og opgøre skattetryk på, da skattesystemerne i de lande vi oftest sammenligner os med er forskellige. Så husk på dette næste gang debatten raser. Læs mere...

Som den 6. mest læste historie på TjekDet.dk finder vi det bedste bud på et svar på spørgsmålet om, hvor mange muslimer, der er i Danmark. Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det. Læs mere her…

Nummer 7 på listen er et faktatjek, der i den grad ramte lige ned i en hidsig debat på de sociale medier. Det handler om en særlig pensionsordning for børn af ministre. Flere danskere glædede sig i året der gik tilsyneladende over udsigten til, at et borgerforslag ville forhindre ministerbørnene i at kunne nyde godt af den pensionsordning. Blandt andet skrev en Facebook-bruger, at "det er på tide at afskaffe ydelserne, der udbetales til alle ministrenes børn". Men hvor mange børn får egentlig ministerpension? Læs mere…

Årets 8. mest læste artikel er faktisk slet ikke skrevet i år. Den er fra sidste år, men sniger sig alligevel ind blandt de artikler, som TjekDet-brugerne fandt mest læseværdige i 2018. Facebookbrugeren Bodil kommenterede i 2017 et opslag fra Martin Henriksen (DF). Hun påstod, at der var 1.2 millioner muslimer i Danmark, og det måtte jo passe, for hun havde det fra en facebookven med styr på fakta. Vi fandt frem til vennen og forklaringen på, hvordan det tal er kommet til verden. Tallet var dog cirka fire gange for højt. Opgørelsesmetoden var heller ikke korrekt, og vi kunne derfor uden tøven stemple påstanden som falsk. Læs mere...

Næstsidst (9) i top ti finder vi en artikel, der forsøger at tage livtag på nogle af nettets mange svindlere. Flere danskere modtog i år mails og SMS’er om, at de havde en pakke liggende hos PostNord. Den kunne de afhente, hvis bare de betalte fem kroner. Men det var et svindelnummer, advarede PostNord. Læs mere her…

10. pladsen har vi et faktatjek af en avisartikel, hvor det fremgik, at det især er indvandrere og efterkommere, der snyder sig til en højere SU. Det budskab prægede mediedagsordenen i næsten en hel uge. Men tallene, som lå til grund for påstanden, kunne slet ikke bruges til at drage den håndfaste konklusion, fandt vi ud af. Læs mere…

Og dermed gør vi os her på redaktionen klar til at følge den offentlige debat på ikke mindst de sociale medier. TjekDets redaktion er i luften igen den 2. januar.

God jul og godt nytår!

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023