Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvor mange mennesker ejer lige så meget som halvdelen af kloden?

Faktatjek 20. jan 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

"En ny rapport fra Oxfam IBIS dokumenterer i dag, at otte personer – otte mænd – ejer det samme som halvdelen af verden. Sidst Oxfam IBIS opgjorde tallet, var det 62 personer". Sådan skrev Alternativet i en pressemeddelelse den 16. januar i år. Tallene har partiet hentet i en ny rapport fra foreningen Oxfam, der er en sammenslutning af udviklingsorganisationer.

Men Alternativet kan slet ikke foretage den sammenligning, fremgår det af et faktatjek, som Detektor har foretaget. Tallene bygger på forskellige data, og resultaterne i begge rapporter er samtidig forbundet med usikkerhed, da det er svært at opgøre formue på tværs af lande.

Havde partiet nærstuderet den medfølgende pressemeddelelse fra organisationen, oplyser Oxfam da også, at det er problematisk at sætte tallet otte og 62 over for hinanden.

"Stort set hele forskellen fra de 62 til de otte skyldes, at vi har fået bedre data. Verden er kun blevet lidt mere ulige, fortæller international chef i Oxfam IBIS Lars Koch til Detektor og fortsætter:

"Bruger vi de nye data på sidste års beregninger, ville resultatet have været, at ni og ikke 62 personer ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning. Så udviklingen er faldet fra ni til otte og ikke fra 62 til otte".

Rapporten laves løbende, og den er blevet kritiseret for at bruge nettoformue som mål for velstand og levevilkår. Det mener kritikerne, at man ikke kan, da gæld – det vil sige negativ formue – også tæller med i det regnestykke. Det mener kritikerne, skaber en høj grad af usikkerhed omkring tallene.

Og i et land som Danmark vil en del af formuen for de rigeste være unoterede aktier og hovedaktionæraktier, men disse aktiver indgår ikke i formueopgørelsen, og derfor har Oxfam ikke en komplet opgørelse af danskernes formuer med i beregningerne. En andet meget vigtigt del af formuen er boligen, hvor der er stor forskel på, hvordan de enkelte lande opgør værdien, fortæller professor i økonomi ved Københavns Universitet Henrik Hansen til Detektor.

Læs hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?