Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder

Indsigt 6. mar 2020  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Chris Lehman

Tirsdag blev det for første gang alvor. EU's egne våben mod misinformation bliver for første gang kørt i stilling. De skal bekæmpe falske nyheder om coronavirus.

Det skete, da Vicepræsident for EU-Kommissionen, Věra Jourová, indkaldte techvirksomhederne, der har underskrevet af EU's code of conduct for misinformation, til et møde, skriver Altinget Digital.

Ansvaret for at standse misinformationen om virusset bliver dermed delt mellem EU og techgiganterne Microsoft, Google, Twitter og Facebook, som deltog i mødet.

I en pressemeddelelse udtrykker kommissæren også en bekymring for, om misinformation spredes ad andre kanaler end de store, åbne platforme som Facebook og Twitter:

"Det er åbenlyst, at vi skal fortsætte med at holde øje med, hvad platformene foretager sig. Vi skal især være bedre til at forstå skalaen og risikoen relateret til kommunikation på krypterede tjenester," sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet


Sociale medier synliggør autoriteter

Som modsvar vil techvirksomhederne angiveligt til at promovere autoritativt indhold fra eksempelvis sundhedsmyndigheder og fjerne ulovligt eller problematisk indhold som modsvar mod desinformation.

Ifølge Věra Jourová skal gruppen af myndigheder og techvirksomheder mødes igen om fire uger.

På både Facebook, Twitter og Google bliver brugere præsenteret for informationsbokse, der leder til autoritative kilder, hvis man direkte søger på "coronavirus".

Hos Facebook stiller man gratis annonceplads til rådighed for WHO og andre organisationer, så de lettere kan få troværdige budskaber om coronavirus ud.

Blandt andet har de danske sundhedsmyndigheder og Facebook etableret et samarbejde om at sprede information om coronavirus, blandt andet gennem gratis annoncering. Det bekræfter Facebook over for Altinget.

Læs mere om, hvad de andre platforme ud over Facebook gør for at inddæmme misinformation om coronavirus på Altinget Digital (kræver abonnement).

 

 

TVIVLSOM INFORMATION I MANGE GENRER

Der er mange fortællinger på spil på sociale medier, som ikke flugter med dem, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

Blandt andet spredes der rygter om, at man kan undgå smitte ved at smøre eddike i næseborene. Og at man kan kurere virussen ved at drikke blegemiddel.

Der florerer også fantasifulde historier om virussets ophav. Et hemmeligt laboratorie i Wuhan i Kina får nogle steder skylden for bevidst at have skabt sygdommen.

Andre steder får tests af de kommende 5G-telenetværk skylden for "aktivere" sygdommen eller gøre den mere smitsom.

Rettet 28. maj 2021: Overskriften på tekstboksen er rettet fra "falsk information" til "tvivlsom information". Det kan ikke udelukkes, at virussen er opstået i et laboratorium.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 28. maj 2021