Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kristian Hegaard-sagen er blot seneste i rækken: De senere år har budt på adskillige anklager om seksuelle krænkelser i dansk politik

Indsigt 13. aug 2021  -  9 min læsetid
This describes the image
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
  • Radikale Venstres Kristian Hegaard har trukket sig fra Folketinget efter at have udvist grænseoverskridende adfærd over for en partifælle

  • Sagen skriver sig ind blandt flere lignende episoder i dansk politik

  • Her har vi samlet nogle af de mest opsigtsvækkende sager på Christiansborg og lokalpolitisk plan samt et par afstikkere, du måske ikke har hørt om

Endnu en metoo-sag har ramt dansk politik og Christiansborgs gange.

Torsdag aften meddelte Radikale Venstres Kristian Hegaard på Facebook, at han udtræder af Folketinget, fordi han ”har udvist grænseoverskridende adfærd”. 

Der er ifølge hovedpersonen selv tale om berøring af en anden radikal til en fest for nyligt, men yderligere detaljer fremgår ikke. 

Kristian Hegaards metoo-sag skriver sig ind i en længere række af sager fra den politiske verden, der har set dagens lys de senere år. Vi samler her andre sager om seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd, der spænder fra magtens centrum på Christiansborg til de lokale byråd.

Khader klar til kamp i bar overkrop

Vi starter med den nyeste sag. 

2. juli i år udkom DR med en artikel, hvor fem kvinder anklager Konservatives prominente folketingsmedlem Naser Khader for seksuelle krænkelser, overgreb og grænseoverskridende adfærd. 

Ifølge kvinderne har krænkelserne fundet sted i perioden 1999 til 2019. To af kvinderne optræder anonymt i DR’s artikel, men de tre andre står frem ved navn.

En af kvinderne fortæller, at Naser Khader pressede hende til seksuelt samvær mod hendes ønske, mens en anden fortæller, at han holdt hende fast og tvang hende ned på sin seng i forbindelse med et professionelt møde i politikerens lejlighed. Hun fik dog vristet sig fri og forlod derefter lejligheden.

Naser Khader anklages også af en af kvinderne for at have onaneret ud i hovedet på hende.

Han afviser over for DR alle fem kvinders anklager.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, udtalte i forbindelse med DR’s artikel, at partiet vil til bunds i sagen, som de ser på med ”stor alvor”. Den vil få de nødvendige konsekvenser, sagde partiformanden, der har igangsat en uvildig advokatundersøgelse. 

Indtil videre er der ingen konklusion på undersøgelsen.

Naser Khader var på tidspunktet for anklagerne sygemeldt med stress, efter Berlingske 10. april bragte en længere artikel, hvor adskillige kendte og ukendte debattører fortæller, at K-politikeren har kontaktet - eller truet med at kontakte - deres arbejdsgiver, når de har udtalt sig kritisk om ham. 

Men nu er Naser Khader tilsyneladende kommet sig. I hvert fald meddelte han 8. august på sin facebookprofil, at han er tilbage, rask og i god form – akkompagneret af en selfie i bar overkrop. 


Det bliver dog ikke et comeback til Konservative i første omgang, da partiet har meddelt, at Naser Khader ikke kan arbejde for dem, så længe advokatundersøgelsen står på.

Måske refererer K-profilen i stedet til, at han er klar til en retssag. Ifølge Konservatives formand for Sjællands Storkreds, Keld Holm, er Naser Khader i hvert fald i gang med at samle ind til at kunne føre en retssag i kølvandet på anklagerne mod ham i DR's artikel.

34-årig S-ordfører havde sex med 15-årig

Næste sag er en af de mest omtalte sager på landsplan. Faktisk stammer den fra 2008, men den blussede op på ny i september sidste år.

Hovedpersonen er den nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der til et DSU-arrangement på Esbjerg Højskole havde samleje med en 15-årig pige. Dengang 34-årige Jeppe Kofod var oplægsholder ved arrangementet, og sagen kostede ham alle poster i Socialdemokratiet - blandt andet posten som udenrigsordfører. 

Jeppe Kofod beklagede hurtigt sin adfærd, men bedyrede nogle måneder senere over for B.T., at pigen ikke ønskede at snakke med ham efter episoden, men at hun havde det godt, og at “tavlen i dag er visket ren”. Men cirka 12 år efter blev sagen igen forsidestof.

I september 2020 udtalte Radikale Venstres ligestillingsordfører, Samira Nawa, nemlig, at Jeppe Kofod aldrig var blevet udenrigsminister, hvis hendes parti havde haft noget at sige. Sagens genopblussen fik ministeren til at undskylde live på TV 2 og erklære, at han var “fuld” og “dum” dengang i 2008.

Jeppe Kofod slog dog samtidig fast, at han ingen planer havde om at gå af som minister, og statsminister Mette Frederiksen understregede i øvrigt, at hun havde fuld tillid til ham.

Radikale-leder går af

Radikale Venstre var bannerførere i kritikken af Jeppe Kofod, men pludselig fik partiet travlt med en metoo-sag i egne rækker.

16. september sidste år udtalte partiets folketingsmedlem Lotte Rod til DR, at hun havde oplevet sexisme i både Radikale Venstre og i ungdomspartiet Radikal Ungdom, men hun ville ikke sætte navn på, hvem der stod bag krænkelserne.

Cirka tre uger senere kom der dog alligevel navn på i hvert fald én af krænkerne. Det var Radikale Venstres daværende politiske leder, Morten Østergaard, der ti år forinden havde lagt en hånd på Lotte Rods lår. På den baggrund – og fordi han ikke var stået frem og erkendt krænkelsen tidligere – valgte Morten Østergaard at trække sig som politisk leder.

Men sagen sluttede ikke dér.

Blot to dage senere erkendte den forhenværende frontfigur i et facebookopslag, at yderligere tre kvinder nogle år forinden havde fortalt partiets ledelse om uønsket seksuel opmærksomhed fra hans side. I facebookopslaget undskylder Morten Østergaard over for de pågældende kvinder, sine kolleger og sit parti.    

Sofie Carsten Nielsen blev straks valgt som ny politisk leder, men kun en uge efter kom den nye frontfigur under beskydning. Det på daværende tidspunkt sygemeldte folketingsmedlem Ida Auken, der siden har skiftet Radikale Venstre ud med Socialdemokratiet, beskyldte nemlig i et facebookopslag Sofie Carsten Nielsen for at dække over Morten Østergaard.

Ida Auken refererede en episode fra Folkemødet på Bornholm i 2017, hvor Morten Østergaard ifølge Ida Auken havde opført sig grænseoverskridende over for en ung kvinde. I sit facebooksopslag skriver Ida Auken, at hun fortalte om episoden til Sofie Carsten Nielsen, og at sagen ikke blev håndteret tilstrækkeligt.

Sofie Carsten Nielsen afviste dog – også på Facebook – at Ida Auken havde gjort hende bekendt med episoden. Ida Auken har sidenhen beklaget dele af sin opførsel over for Sofie Carsten Nielsen, men hun står dog ved sin kritik af, at partiet ifølge hende forsøgte at dække over Morten Østergaards adfærd.

Grænseoverskridende adfærd i Konservative

Ikke længe efter sagen med Morten Østergaard måtte et andet folketingsmedlem se sig degraderet på grund af en metoo-sag. 

21. oktober 2020 annoncerede Konservative nemlig, at partiets folketingsmedlem Orla Østerby fik frataget alle sine ordførerskaber.

Årsagen skulle findes tilbage i 2017, hvor Orla Østerby i et års tid havde “udvist grænseoverskridende adfærd” over for sin partifælle og folketingsmedlem Brigitte Klintskov Jerkel. Hun var en måned tidligere stået frem og fortalt DR om flere episoder med krænkende adfærd på Christiansborg, men uden at nævne navne.

Et medie fik dog opsnappet, at Orla Østerby stod bag i hvert fald nogle af episoderne, så Birgitte Klintskov Jerkel gik til Konservatives ledelse, som besluttede at fratage ham alle ordførerskaber. Orla Østerby gav i samme moment Brigitte Klintskov Jerkel en undskyldning, som hun accepterede. 

Han bekendtgjorde samtidig, at han ikke kunne huske episoderne.

I starten af december meldte Orla Østerby sig ud af Konservative og blev løsgænger i Folketinget på grund af “partiets håndtering” af metoo-sagen, forklarede han.  

Sekretær underlagt tavshedsklausul

Den sidste af de fire sager fra Christiansborg, vi gennemgår, er en sag, der fik nyt liv mere end et årti efter sin opståen. 

Og nok en gang finder sagen sted i Socialdemokratiet.

Tilbage i november 2011 kunne Ekstra Bladet afsløre, at daværende gruppeformand i Socialdemokratiet og senere minister, Carsten Hansen, året forinden havde forulempet en partisekretær i forbindelse med et partiarrangement på spillestedet Copenhagen Jazzhouse. 

Hændelsen blev til en personalesag, som Carsten Hansen forklarede Ekstra Bladet, at han var “meget ked af og beklager”.

Den forulempede partisekretær ønskede derimod ikke at tale med Ekstra Bladet, og knap 10 år senere blev det tydeligt hvorfor. Til DR stod kvinden nemlig frem og fortalte, at hun i foråret 2011 havde underskrevet en tavshedsklausul, der forbød hende nogensinde at tale om sagen.    

Men Louise Kwang, som kvinden hedder, ville ikke længere tie om sagen. Til DR fortalte hun, at Carsten Hansen den pågældende aften tog fat om hende, hvorefter han kyssede hende og slikkede hende på kinden med kommentaren “du skal ha’ en rigtig mand”. 

Flere af de andre i selskabet reagerede ifølge Louise Kwang, og allerede mandagen efter blev hun af Socialdemokratiets sekretariat lovet, at Carsten Hansen ville få en reprimande, og Louise Kwang ville blive informeret, når det var gjort.

Tre måneder senere havde Louise Kwang intet hørt, og da hun spurgte ledelsen om sagen, blev hun kaldt ind på Carsten Hansens kontor. Ifølge Louise Kwang sagde han, at han ikke kunne huske episoden, at han var fuld, og ikke ville tage ansvar for noget. Desuden gjorde han det klart, at sagen nu skulle begraves. 

Louise Kwangs fagforening HK blev inddraget, og 15. april 2011 blev der indgået forlig mellem de to parter. Louise Kwang skulle have en undskyldning fra Carsten Hansen, men hun skrev samtidig under på tavshedsklausulen, og hun fik desuden ingen økonomisk kompensation.

I forbindelse med DR’s artikel gjorde flere eksperter i seksuel chikane det klart, at tavshedsklausuler kan have store konsekvenser for den krænkede part. 

Louise Kwang blev sygemeldt med stress som følge af sagen. 

Metoo-sager i ungdomspartier

Det vakte stor opsigt, da TV 2 i oktober sidste år udkom med dokumentaren ‘Partiernes skjulte overgreb’, hvor ni kvinder står frem og fortæller om overgreb begået på dem i ungdomspartierne hos Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og i partiet Alternativet. 

 

Episoderne fandt sted mellem 2011 og 2017, og de forurettede kvinder var mellem 14 og 19 år, da episoderne angiveligt fandt sted. Flere af sagerne har været efterforsket af politiet, men ingen har resulteret i domfældelser.

 

En undersøgelse fra juni 2021 viser desuden, at hver anden af de kvinder i 11 ungdomspolitiske organisationer, der har svaret på undersøgelsen, har været udsat for seksuel grænseoverskridende adfærd eller krænkelser inden for de seneste to år.

 

Kilder: TV 2 og Information

Adskillige anklager mod overborgmester    

Nu bevæger vi os væk fra Christiansborg, men i første omgang bliver vi – også geografisk – tæt på magtens centrum. 

16. oktober 2020 kom overborgmester i København, Frank Jensen (S), i modvind, da to kvinder i Jyllands-Posten anklagede S-profilen for krænkende adfærd. Der var tale om uønsket berøring på den ene kvindes inderlår og gentagende berøringer på den anden kvindes ben. Begge dele fandt sted i festligt, uformelt lag blandt kolleger.

Dagen efter artiklen med de to kvinders fortælling kunne Jyllands-Posten i en ny artikel berette, at formanden for DSU i København, Cecilie Sværke Priess, var blevet kontaktet af mindst seks kvinder, der følte sig krænket af Frank Jensen. Sagerne strakte sig ifølge DSU-formanden fra slutningen af 1990’erne og op til 2019. 

Og de mange sager er slet ikke de første eksempler på krænkende adfærd fra Frank Jensen. Offentligheden var allerede dengang bekendt med to noget ældre sager, der involverede overborgmesteren. 

Den ene er fra 2004, hvor en studentermedhjælper anklagede Frank Jensen for grænseoverskridende adfærd til en julefrokost. Den anden er fra 2011, hvor flere kvinder følte sig forulempet af overborgmesteren til en julefrokost på Københavns Rådhus. Kvinderne anklagede Frank Jensen for at slikke på dem, kysse dem, danse omklamrende og holde dem fast, hvis de ikke ville danse, skriver Jyllands-Posten.  

Den 19. oktober 2020, få dage efter Jyllands-Postens artikler, vælger Frank Jensen under stor ståhej at trække sig som overborgmester i København og næstformand for Socialdemokratiet. Blot et halvt døgn forinden havde han ellers proklameret, at han havde opbakning fra sit bagland til at fortsætte på posterne, hvor han ville være med til at ændre kulturen.

I et interview med Berlingske 25. oktober fortæller Frank Jensen, at beskrivelserne af flere af episoderne enten ikke stemmer, eller at han ikke kan huske dem. Han mener desuden, at han fik en “hård medfart” og var udsat for en “smædekampagne”.

Klap i kollegas numse

I begyndelsen af oktober sidste år udspillede sig lidt af et drama blandt politikerne på Slagelse Rådhus.

Her fortalte udvalgsformand Sofie Janning (S) i et radioprogram, at hun til et udvalgsmøde et år forinden var blevet klappet i numsen. Ikke længe efter indrømmede hendes partikollega i byrådet Steen Olsen (S) over for Sjællandske, at det var ham, der førte den omtalte hånd.

Steen Olsen bedyrede, at han ikke kunne huske episoden, og at der ikke var noget seksuelt i det. Og Sofie Janning fastslog da også, at hun ikke følte sig seksuelt krænket af numseklappet, men at det var upassende og nedværdigende adfærd, som hun principielt ønskede at gøre opmærksom på.

Begge parter mente derfor, at sagen var lagt ned, men ikke Venstres Jørn-Ole Didriksen. 

Han var også med på udvalgsmødet, hvor episoden fandt sted, og han overvejede i december et sagsanlæg, fordi Sofie Jannings udtalelser mistænkeliggjorde ham og de seks andre mænd, der var til stede. 

Der gik nemlig nogle dage, fra Sofie Janning medvirkede i radioprogrammet, til Steen Olsen indrømmede, at han var den omtalte mand. I den mellemliggende periode var alle syv mænd, der var til stede ved udvalgsmødet, derfor under mistanke.  

Jørn-Ole Didriksen kritiserede desuden, at Sofie Janning ikke gik til borgmesteren, da episoden fandt sted, så sagen var blevet klaret i egne rækker frem for til offentligt skue.

Byrådsmedlems bryster fotograferet

Næste sag, vi tager fat på, er fra Gribskov i Nordsjælland. 17. november 2020 kunne Ugeposten Gribskov afsløre, at Venstres Natasha Stenbo Enetoft i august 2018 blev krænket af flere byrådskolleger til et byrådsseminar i Aarhus.

Ved den efterfølgende middag skal det mangeårige byrådsmedlem Jesper Behrensdorff (tidligere konservativ og nu medlem af Nyt Gribskov) på et tidspunkt tage et billede af Natasha Stenbo Enetoft og Trine Egetved (K). 

Men pludselig river Trine Egetved ifølge flere kilder ned i Natasha Stenbo Enetofts kjole, så hendes bryster blottes.

Natasha Stenbo Enetoft forsøger at dække sine bryster med den ene arm, men senere viser det sig, at Jesper Behrensdorff nåede at tage et billede, hvor det ene bryst er blottet. Det viser han angiveligt til viceborgmester Bo Jul Nielsen (R), men de er dog uenige om forløbet. 

Jesper Behrensdorff mener, at han og Bo Jul Nielsen tilfældigt ser billedet, da de bladrer gennem kamerarullen fra aftenen før. 

Bo Jul Nielsen mener derimod, at Jesper Behrensdorff tager fat i ham for specifikt at vise det pågældende billede, da han tilfældigt kommer gående forbi. Bo Jul Nielsen beder ifølge eget udsagn Jesper Behrensdorff om at slette billedet. 

Bo Jul Nielsens beskrivelse bekræftes i øvrigt af byrådskollegaen Birgit Roswall (V), der stod ved siden af ham, da billedet angiveligt blev vist.

På et efterfølgende møde giver Jesper Behrensdorff Natasha Stenbo Enetoft en undskyldning. Til Ugeposten Gribskov siger han, at billedet hverken er taget eller vist bevidst, og at han for længst har slettet det.

  

Opdateret 13. aug 2021

Vil du vide mere?