Flere og flere bliver svindlet: Her er bankernes egne anbefalinger mod digital svindel

Indsigt 25. nov 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
  • Flere og flere danskere bliver udsat for svindel på internettet

  • I et år har en taskforce under Finans Danmark arbejdet på, hvordan svindlen kan begrænses

  • Nu er taskforcen udkommet med 18 anbefalinger, som skal være med til at sætte en stopper for IT-kriminaliteten

I december 2023 nedsatte Finans Danmark en Svindel Taskforce med målet om at nedbringe antallet af danskere, som bliver udsat for svindel på internettet. Finans Danmark er interesseorganisationen for de danske pengeinstitutter.

Taskforcen er nu kommet med en ny rapport, som indeholder 18 anbefalinger, der skal hjælpe med netop det.

Digital svindel er nemlig i kraftig stigning. I 2023 blev 189.000 personer i alderen 16-79 år udsat for kriminalitet begået på internettet, lyder det i rapporten fra Svindel Taskforcen, som udkom mandag morgen. Det er 40.000 danskere flere end året før.

”Vi kan som samfund ikke leve med, at så mange danskere bliver svindel-ofre. Ikke alene taber ofrene penge til de kriminelle. Ofte fører svindlen også til stor tvivl og utryghed hos dem, som står sagesløse tilbage,” lyder det fra Christiane Vejlø, som er formand for Svindel Taskforcen.

De 18 anbefalinger i rapporten er delt op i tre kategorier: før, under og efter svindel. Blandt andet anbefales det, at digital svindel bliver obligatorisk på skoleskemaet for 7. til 9. klasse, hvilket understreger, at det ikke kun er ældre mennesker, som bliver snydt på internettet.

Du kan se alle Svindel Taskforcens anbefalinger herunder:

 
 
 

På TjekDet oplever vi også, at svindlere på nettet hele tiden opfinder nye måder at snyde danskerne på.

I løbet af det seneste år har vi beskæftiget os med en bred vifte af forskellige typer af svindel. Vi har lavet en artikelserie om kendis-svindlen på Facebook, hvor kendte danskere misbruges til at lure godtroende danskere i fælden.

Vi har også afdækket en ny version af de såkaldte “Nigeria-breve”, som blandt andre 78-årige Jimmi Nilsson blev snydt af - og mistede mere end 150.000 kroner.

Pengesporene i både Facebook-svindlen og fra Nigeria-brevene viste i begge tilfælde, at et kompliceret netværk af internationale svindlere stod bag.

Null

Herhjemme er den såkaldte “Bekendt i knibe-svindel” også i kraftig stigning. Svindlen starter med SMS’er, som får ofrene til at tro, at familiemedlemmer har brug for økonomisk hjælp. Det kan du læse mere om her.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Opdateret 25. nov 2024