Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Frivillige læger bekæmper digital misinformation om coronavirus

Indsigt 26. mar 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Chris Lehman

Misinformationen spredes ikke kun på sociale medier. Den lander også i mailbokse rundtom i landet.

Internt i danske virksomheder bliver misinformation om, hvordan man kan beskytte sig mod den nye coronavirus, delt fra chef til medarbejdere.

Det fortæller Laura Kverneland, læge og medstifter af Læger Formidler, en dansk gruppe sundhedsfaglige, der arbejder med at formidle komplekse sundhedsfaglige spørgsmål.

Hun og organisationen oplever en generel stigning i niveauet af misinformation. De har blandt andet modtaget henvendelser fra ansatte, der har modtaget mails med usande oplysninger fra deres chefer.

"Det har faktisk været ret chokerende at se. Det er uheldigt, fordi som chef og arbejdsgiver har man et ansvar. Der er rigtig mange, der lytter til en. Og derfor skal man have sine ting i orden, når man kommunikerer ud til sine medarbejdere," siger hun til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempel på opslag fra Læger Formidlers facebookside.

Hold vejret

Foreningen har modtaget mails fra både en landsdækkende sportsudstyrsbutik og en techvirksomhed, hvor ledere videreformidler forkerte informationer om virussen.

Misinformationen går blandt andet på, at man kan teste sig selv for coronavirus ved blot at holde vejret. Ifølge den rundsendte mail er man ikke smittet, hvis man kan holde vejret i 10 sekunder. Hvilket ikke har hold i virkeligheden.

Læger Formidler forsøger at bekæmpe misinformationen ved at afkræfte myterne på de kanaler, foreningen har til rådighed:

"Vi har forsøgt at aflive de myter og den misinformation gennem vores egne sociale medier for at modarbejde, at misinformationen bliver spredt massivt," siger Laura Kverneland.

Artiklen fortsætter under billedet

Laura Kverneland er medstifter af initiativet Læger Formidler. Hun er læge og dr.med inden for hjertemedicin. (Foto: Pressefoto)

Misinformation i vækst

Helt generelt oplever organisationen en stigning i mængden af misinformation, der spredes online. Der er tvivl, og tvivlen avler misinformation:

"Vi ser mange velkendte myter, men også nogle nye. Vores generation har ikke oplevet en lignende sundhedskrise, så folk leder efter konkrete råd til at beskytte sig selv og deres nærmeste. Med alle pressemøderne og informationerne, der flyver rundt, kan det være uoverskueligt at følge med," siger Laura Kverneland.

Hendes bedste råd for at standse den slags misforståelser er, at myndighederne skal på banen og modarbejde de rygter og misforståelser, der spreder sig.

"Det er vigtigt, at de værste misforståelser, der er i omløb, bliver aflivet officielt. Det synes jeg er vigtigt. Det er godt, at der er et centralt sted, hvor alle danskere kan hente deres information. Den information findes (for eksempel hos WHO); vi tager den bare og gør den dansk," siger Laura Kverneland til Altinget.dk.

 

 

Du kan læse hele artiklen på Altinget.dk (kræver abonnement)

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023