Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

TjekDet lancerer videnbanker om undervisning, oplysning og forskning i misinformation

Indsigt 13. apr 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
Med to nye videnbanker samler TjekDet.dk løbende ny viden, oplysnings- og undervisningsmaterialer samt forskning inden for misinformation og desinformation.
  • Den uafhængige non-profit forening TjekDet udvider nu sit arbejdsområde markant og bliver nationalt hjemsted for mange flere facetter af indsatsen mod misinformation og desinformation i Danmark

  • De daglige faktatjek på www.TjekDet.dk suppleres med to nye vigtige indholdstilbud

  • En brugervenlig videnbank målrettet undervisere og uddannelsesinstitutioner, der viser vejen til masser af materiale om misinformation, desinformation og hadtale på nettet

  • Den anden videnbank giver et overblik over analyser, statistikker og den forskning, der i de seneste år er publiceret af danske organisationer og universiteter inden for de samme emner

  • Initiativet skal styrke den digitale dannelse og dæmme op for misinformation i den offentlige debat

Skrevet af: Redaktionen

Ni måneder efter sin start som uafhængig forening er TjekDet nu klar til at realisere sin plan om at udvikle sig fra alene at være et faktatjekmedie til at blive en national portal for alle typer af indhold om fake news, misinformation og desinformation. Fra nyheder til undervisningsmaterialer, nye indsigter og mødested for forskningen på området.

I dag lanceres to nye videnbanker med undervisningsmaterialer og videnskabelig forskning. De to videnbanker skal understøtte den nationale formidlingsindsats omkring misinformation og desinformation, samt understøtte kampen mod forureningen af vores informationsmiljø.

Rundt om i landet udvikler aktører på stribe undervisningsmaterialer i sikker digital navigation, oplysningskampagner og analyser om misinformation og desinformation. Samtidig skaber adskillige forskere på danske universiteter løbende ny videnskabelig indsigt på området. 

This describes the image
Sådan ser forsiden ud på TjekDets nye undervisningsportal, der indeholder links til op mod 200 forskellige baggrundsmaterialer, aktiviteter og forløb om misinformation og desinformation.

Men de danske aktiviteter har hidtil foregået helt uafhængigt af hinanden og gjort det svært at få overblikket over den store mængde af viden og indsatser på området.

“Alle taler med bekymring om udviklingen på de sociale platforme og ikke mindst her under coronapandemien, er mængden af misinformation, konspirationsteorier og fake news steget markant. Da vi etablerede den uafhængige forening TjekDet var målsætningen at skabe samling på den nationale indsats for bekæmpelse af forureningen af vores informationsmiljø. Der har manglet en fælles og overskuelig indgang til den videnskabelige viden og de redskaber, der rent faktisk er til rådighed, og som kan dæmme op for forureningen af den demokratiske debat. Og endelig ikke mindst at give undervisere på alle niveauer et fælles sted at søge efter materialer og redskaber til undervisningen. Den portal skaber TjekDet nu”, siger Lisbeth Knudsen, der er strategidirektør hos Altinget og Mandag Morgen. 

Hun var initiativtager til TjekDet.dk i 2016 og er i dag bestyrelsesformand for Foreningen TjekDet, der driver faktatjekmediet.

Særligt målrettet undervisningssektoren

Den ene videnbank hedder tjekdet.dk/undervisning og er genvejen til undervisningsmaterialer og inspiration til især forældre, undervisere, elever og studerende - fra grundskolen til de videregående uddannelser. 

Den anden videnbank tjekdet.dk/forskning samler og formidler forskning og anden videnskabelig viden om misinformation, desinformation og hadtale på nettet.

Men Lisbeth Knudsen forventer, at initiativet vil appellere bredt.

“Vi hører igen og igen fra undervisere, organisationer og civilsamfundsgrupper, der efterspørger viden om misinformation. Men de to nye videnbanker kombineret med de aktuelle faktatjek er faktisk tiltænkt alle med interesse for at søge viden, bedrive oplysning og læring om misinformation, desinformation, tonen på nettet, ekkokamre og de nye tekniske muligheder for manipulation og udbredelse af medieindhold”, siger hun.

This describes the image
TjekDets nye sektion for primært dansk forskning i mis- og desinformation indeholder en videnbank med over 150 forskellige videnskabelige studier.

Coronapandemien har vist behovet for fælles indsats

Forberedelserne og udviklingen af de to nye videnbanker har stået på i knap et halvt år, hvor TjekDets redaktion samtidig også har koncentreret sig om mediets daglige redaktionelle virke, nemlig at faktatjekke påstande i den offentlige debat på ikke mindst sociale medier.

“Da coronapandemien brød ud i foråret 2020 oplevede vi nærmest en eksplosion i spredningen af halve og hele usandheder på især de sociale medier, der sendte redaktionens faktatjekkere på overarbejde, mens vi samtidig skulle indsamle indholdet til de nye videnbanker. Mere end nogensinde er det vigtigt, at vi får samlet alle gode kræfter og viden, der på den ene eller den måde beskæftiger sig med at imødegå misinformation,” siger mediets chefredaktør Thomas Hedin.

Han håber, at TjekDets fokus på undervisnings- og oplysningsmaterialer vil skabe et endnu bedre grundlag for at understøtte den digitale dannelse og udstyre danskere i alle aldre med gode redskaber til kildekritik. Behovet er nemlig stort.

“Når snakken er faldet på fake news, har det ofte været med udgangspunkt i situationen i USA. Men vi står med et globalt problem, der også har ramt debatten på især sociale medier herhjemme. En ting er, at mange ubevidst kommer til at dele falsk information, fordi man skal være godt klædt på til at gennemskue falsk indhold. Noget andet er, at vi under pandemien i massivt omfang har været vidne til bevidste forsøg på at sprede misinformation. Og det kommer altså ikke bare fra østeuropæiske troldefabrikker. Store dele af misinformation både opstår og spredes inden for landets grænser,” siger Thomas Hedin.

Medie med fem år på bagen

Faktatjekmediet TjekDet.dk blev etableret i 2016 som et redaktionelt forsøgsprojekt under Ugebrevet Mandag Morgen. Siden da har faktatjek af den offentlige debat på især sociale medier været kernen i TjekDets journalistiske virke. 

I dag ejes mediet af den uafhængige non-profit forening Foreningen Tjekdet - National Portal For Bekæmpelse af Fake News. Faktatjek-sitet er internationalt certificeret og medlem af IFCN - den internationale faktatjekker-organisation.

Redaktionen har i øjeblikket i alt ni ansatte.

Direkte links til de to nye videnbanker: www.tjekdet.dk/undervisning og www.tjekdet.dk/forskning.

Opdateret 13. apr 2021