Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Faktatjek 8. aug 2019  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Komikeren Anders Matthesen seneste investering har hjulpet tusindvis af danskere af med deres gæld, og nu aner bankverdenen ikke sine levende råd.

Sådan lyder det i en artikel, der påstår, at "Anden" har spyttet intet mindre end 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som på rekordtid kan mangedoble privatpersoners indskud – i øvrigt helt uden at man skal løfte en eneste finger.

I artiklen står også, at Anders Matthesen har været forbi Jes Dorph-Petersen i Go’ Morgen Danmark for at fortælle, hvordan platformen fungerer. Tv-værten var angiveligt så imponeret, at han besluttede sig for at investere i platformen på live-tv – og det gav minsandten et afkast på 2.500 kroner på bare otte minutter!

Men historien om Anders Matthesens monstrøse bitcoin-investering passer ikke. Det oplyser komikerens manager, Cemille Matthesen, i en mail til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er anden gang på ti måneder, at Anders Matthesen er hovedperson i en falsk artikel, der forsøger at lukrere på hans navn.

Kører i ring

Det er ikke første gang, Anders Matthesen må stå model til et bitcoin-svindelnummer.

Tilbage i oktober 2018 prydede hans navn og billede en artikel, der påstod, at han havde tjent 21 millioner kroner efter en konkurs, men også det var løgn.

Artiklen dengang lignede ligesom i det nyeste tilfælde, at den var skrevet af Berlingske Business, og i det hele taget er der ikke den store forskel på de to fupartikler om Anders Matthesen.

Kun rubrikken og topbilledet er ændret, men ellers er tekst og layout fuldstændig identisk med den ti måneder gamle fupartikel om komikeren.

Og opskriften er efterhånden set mange gange før med andre kendte danskere i hovedrollen.

TjekDet har de seneste måneder afsløret adskillige fupartikler, hvor kendte danskere ufrivilligt medvirker, og den omfattende liste tæller blandt andet Nikolaj Coster-Waldau, Bjarne Riis, Preben Elkjær, Finn Nørbygaard og Laudrup-brødrene Michael og Brian.

Fælles for artiklerne er, at de er udstyret med flere links, der leder hen til en side, hvor man kan starte sit bitcoin-eventyr. Det fungerer angiveligt sådan, at man investerer 1.600 kroner, som så automatisk sikrer en hurtig fortjeneste ved at købe bitcoins billigt og sælge dem dyrt.

Det løfte afprøvede TjekDet faktisk sidste år, og i denne artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man tilmelder sig "platformen".

Artiklen fortsætter under billedet

Via flere links i den falske artikel bliver man ledt ind på denne side, hvor man kan tilmelde sig den angiveligt risikofrie investering, som adskillige kendte mennesker støtter op om.

URL’en kan afsløre svindel

Selvom fupmagerne har gjort sig umage med at få historien til at se ægte ud, er der alligevel flere tegn på, at artiklen er opdigtet.

Adskillige danske medier har tidligere fået misbrugt deres logo og design, og i artiklen om Anders Matthesen ser det som nævnt ud, som om den er skrevet af Berlingske Business. Men et kig på www-adressen (URL'en) afslører hurtigt, at vi ikke befinder os på Berlingskes hjemmeside, men derimod på adressen https://bingezs.club/.

I et lignende tidligere svindelnummer blev dagbladet B.T.s logo misbrugt, men også her var det tydeligt, at man befandt sig et helt andet sted, idet www-adressen var https://limevow.com.

Fælles for hjemmesider med fupartikler er desuden, at alle links typisk tager dig samme sted hen, nemlig til forhandlersiden, hvor man tilmelder sig "investeringsplatformen" ved at oplyse sine kontooplysninger.

Generelt gælder reglen, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det fup.

Er du allerede faldet i fælden, og har du oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023