Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, der har ikke været 18 skoleskyderier i USA siden årsskiftet

Faktatjek 20. feb 2018  -  3 min læsetid
This describes the image

I den forgangne uge har flere amerikanske og danske medier gengivet en opgørelse, der viser, at der har været 18 skoleskyderier i USA siden årsskiftet. Men det tal er misvisende, oplyser blandt andet Washington Post og faktatjekmediet Snopes.

Påstanden begyndte at cirkulere, da interesseorganisationen Everytown for Gun Safety, der arbejder for strengere våbenkontrol, delte et opslag på det sociale medie Twitter umiddelbart efter skudepisoden på en skole i den amerikanske delstat Florida onsdag i sidste uge, hvor teenageren Nikolas Cruz skød og dræbte 17 elever og lærere. I Twitter-opslaget skriver organisationen:

"Vores hjerter er hos alle, der er påvirket af skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i dag. Det her er det 18. skoleskyderi i USA i 2018."

Tallet 18 blev kort efter delt af den amerikanske senator Bernie Sanders, politisk kommentator Jeff Greenfield, New Yorks borgmester Bill de Blasio og flere andre.

Men tallet er simpelthen misvisende, fordi organisationen definerer et skoleskyderi meget bredt.

For eksempel inkluderer opgørelsen hændelser, hvor en pistol bliver affyret ved en fejl og en hændelse ved en skole der havde været lukket i flere måneder.

Ifølge Everytown for Gun Safety er der tale om et skoleskyderi, "når et skydevåben affyres inde i eller mod en skolebygning eller på eller mod en skoles grund."

Og når organisationen bruger den definition, er der flere af begivenhederne på organisationens liste, der slet ikke kan sammenlignes med sidste uges skoleskyderi i Florida.

Det gælder blandt andet årets første skudepisode i opgørelsen. Den handler om en 31-årig mand, der begik selvmord ude foran Michigan Elementary School. Han ringede til politiet og fortalte, at han var bevæbnet og selvmordstruet, og et par timer senere skød han sig selv. Skolen har dog været lukket flere i flere måneder. Så der var hverken elever eller lærere på skolen.

Everytown for Gun Safety har iøvrigt efterfølgende fjernet hændelsen fra deres opgørelse, der derfor nu tæller 17 skoleskyderier i 2018.

Et andet eksempel i opgørelsen er en hændelse, hvor en studerende ved et klubmøde ved et uheld affyrer en pistol. Ingen blev såret.

Derudover optræder en hændelse på listen, hvor en 3. klasseselev affyrer en politibetjents pistol. Ingen kom noget til ved hændelsen.

I Everytown for Gun Safety’s opgørelse er der i otte ud af de 17 skudepisoder ingen dræbte eller sårede.

Ifølge Sarah Tofte, der er forskningsleder i Everytown for Gun Safety, er deres definition af skoleskyderier "krystalklar" og tilføjer at "hver gang en pistol er blevet affyret på en skoles grund, så bryder det fornemmelsen af sikkerhed" for elever, forældre og lokalsamfundet.

Hverken Snopes eller Washington Post har givet deres eget bud på antallet af skoleskyderier i 2018. Det skyldes, at det er svært at lave en klar definition, der giver et retvisende billede af problemets omfang.

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

LÆS OGSÅ: Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange

LÆS OGSÅ: Undersøgelse om lange skoledage bliver mistolket

LÆS OGSÅ: Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 12. aug 2020