Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, Europa er ikke ramt af hiv-inficerede kanyler på benzinpistoler

Faktatjek 19. mar 2018  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Et billede af en benzinpistol, hvor nogen har placeret en angiveligt hiv-inficeret kanyle, er blevet delt adskillige gange på de sociale medier i den senere tid.

Det er især tyske Facebookbrugere, der lige nu er blevet skræmt af billedet. Men billedet cirkulerer også i Norge, Sverige og Danmark, hvor det ofte er netop et tysk opslag med billedet, som er gået viralt.

"Folk bliver sgu da også mere og mere syge i roen...Det skulle være en HIV-inficeret kanyle ved håndtaget...fy for den lede da," skriver en dansk Facebookbruger, mens en oprørt nordmand hævder, at "dette er det nyeste på benzinstationer i Europa. Billedet er fra Tyskland, men det kommer desværre også her. Hiv-inficerede kanyler sættes fast på pumpehåndtaget".

Men du behøver ikke gå rundt og være bange for, at der er tale om ny tendens, der har ramt europæiske tankstationer. Falske advarsler om kanyler eller nåle på tankstationers benzinpistoler har cirkuleret på sociale medier og på mail i mindst 18 år.

Når det er sagt, må vi dog også slå fast, at billedet i dette tilfælde formodentlig er ægte nok, men billedet stammer ikke fra et europæisk land, skriver adskillige faktatjekmedier.

Billedet er taget i den amerikanske delstat Californien sidste år. En mand ved navn Jose Medina stak sig angiveligt på en nål placeret på en benzinpistol. Han tog på hospitalet, hvor han fik taget mindst to blodprøver, der skulle afklare, om han var blevet inficeret med noget. Det var dog ikke tilfældet.

Den amerikanske lokale californiske tv-station Fox 11 lavede et interview med Jose Medina tre dage efter hændelsen fandt sted, hvor han blandt andet slår fast, at han selv tog billedet med sin mobiltelefon. Det lokale politi bekræfter i øvrigt over for tv-stationen, at man har modtaget en anmeldelse om sagen.

Det var hans datter, Jacqueline Medina, der den 23. maj 2017 skrev en advarsel på Facebook, som var ledsaget af billedet med benzinpistolen. Hendes mål var, at andre ikke skulle komme i samme situation som hendes far.

Siden da er billedet flere gange blevet (mis)brugt i falske opslag, hvor det blandt andet påstås, at kanylen indeholder hiv-virus, ligesom bynavnet, hvor billedet er taget, er forskelligt fra opslag til opslag. I en italiensk udgave oplyses en italiensk by, i Tyskland en tysk og så videre.

På et tidspunkt fjernede Jacqueline Medina angiveligt billedet i et forsøg på at stoppe de mange falske advarsler. Men billedet er blevet spredt for alle vinde og ikke sådan at stoppe.

Hun blev samtidig kritiseret for at sprede en falsk påstand, fordi mange kunne huske, at der i flere år har cirkuleret falske påstande om netop kanyler placeret på benzinpistoler. Den megen kritik fik Jacqueline Medina til at kontakte det amerikanske faktatjekmedie snopes.com, der kiggede på sagen.

Den aktuelle falske advarsel, der kan give indtrykket af, at der er tale om en ny tendens i Tyskland og Europa, har altså ikke noget på sig. Der er tale om en enkeltstående (kendt) hændelse.

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten?

LÆS OGSÅ: Nej, dit rektal-termometer er ikke kvalitetstestet af andre mennesker

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?