Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Subjektive danske medier pibler frem

Indsigt 2. dec 2016  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

"Danske journalister er dumme, uvidende, sindssygt historieløse og meget ofte aldeles uhæderlige uden selv at være klar over det. Sig farvel til den fordækte lügenpresse og sig goddag til NewSpeek Networks."

Så kontant lyder det i en video, der dukker op, når man besøger den danske web-tv-station NewSpeek Network. Bag mediet står den journalistuddannede og tidligere cavlingvinder fra Ekstra Bladet, Jeppe Juhl, som Berlingske har talt med.

Jeppe Juhl siger til avisen, at den danske presse er ude af trit med virkeligheden og underlagt en kulturradikal "tung undertrykkende sky".

"Vi er et internetbaseret subjetivt medie, som toner rent flag. Vi er en del af den nye medievirkelighed, som er en konsekvens af det svigt, den etablerede presse har udøvet,« siger Jeppe Juhl til Berlingske.

NewSpeek laver flere videoer hver uge, der kan ses på web-tv-stationens hjemmeside. Og de bliver desuden delt flittigt på stationens Facebookside. Historierne har hovedsageligt et indvandrerkritisk fokus. Og ifølge Berlingske slipper der også en række usande historier ud til seerne, mens der samtidig affyres en bredside mod de etablerede medier, fordi de "fortier" historien.

"Og i Tyskland, ja, der er Merkel begyndt at flyve migranter ind om natten for ikke at vække for meget opmærksomhed. Den nyhed, som er helt dokumenteret, er vist ikke helt sluppet ud igennem de etablerede mediers filter," lød det i historie hos NewSpeek forleden. Da Radio24syv konfronterede Jeppe Juhl med historien, erkendte han, at den nok ikke var gangbar. Men afviste samtidig, at han var vidende herom på forhånd.

Jesper Tække, lektor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, kalder det en nyhedsside for falske og manipulerende nyheder, som "undergraver det danske nyhedsbillede". Og han fremhæver, at vi også i Danmark vil se langt flere falske historier i fremtiden.

Også formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, lægger afstand til NewsPeek.

"Man skal ikke tage det for et nyhedsmedie, for det er ikke journalistik, det er webblogging. Det er holdninger, tilkendegivelser, usandheder og kvarte sandheder," siger han til Berlingske.

Læs hele artiklen her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023