Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sundhedsministeren kalder snus kræftfremkaldende. Men beviset mangler

Faktatjek 16. jan 2020  -  6 min læsetid
This describes the image
Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Snus og tyggetobak "er kræftfremkaldende" og "øger særligt risikoen for kræft i spiserør og bugspytkirtel".

Sådan skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blandt andet om farerne ved at bruge tobaksarten snus.

Sundhedsministeren gør på både Facebook og Twitter opmærksom på sin bekymring i forbindelse med omtalen af et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed. Studiet når frem til, at fem gange så mange drenge i gymnasiet, nu 11,3 procent, bruger snus og tyggetobak dagligt sammenlignet med for fem år siden.

Artiklen fortsætter under opslaget

Snus "er kræftfremkaldende", skriver ministeren på Facebook. Men det er ikke dokumenteret, at det gælder den tyggetobak og snus, der bruges i Danmark. (Skærmbillede fra Facebook)

På Twitter var formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing hurtig til at stemme i med ministeren:

"Meget problematisk, at snusforbruget stiger – det er kræftfremkaldende og afhængighedsskabende," skriver Andreas Rudkjøbing.

Artiklen fortsætter under opslaget

Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing skriver også, at snus er kræftfremkaldende. (Skærmbillede fra Twitter)

Men der findes faktisk ikke endelig evidens for, at den svenske snus, som er typen, der bliver brugt i Danmark, øger risikoen for kræft. Det siger forskere og eksperter, som TjekDet har talt med.

Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, sprang også ind i debatten på Twitter, men med det stik modsatte budskab:

"Nordisk snus er ikke kræftfremkaldende," skriver hun.

Artiklen fortsætter under opslaget

Direktør for Tobaksproducenterne Tine Marie Andersen mener, at snus ikke er kræftfremkaldende. (Skærmbillede fra Twitter)

Men heller ikke Tine Marie Andersens udlægning er korrekt.

For sagen er, at selv om snus både er vanedannende og sundhedsskadeligt, så er det ikke endeligt dokumenteret, om svensk snus øger risikoen for kræft eller ej. Der mangler nemlig undersøgelser på området.

"Du kan være helt sikker på, at snus giver stor afhængighed, og at det i bred forstand er sundhedsskadeligt. Men det er usikkert, om det øger din risiko for at få kræft," siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse.

Afhænger af snusen

Forvirringen består blandt andet i, at der er forskellige typer snus. Der er en amerikansk variant med forholdsvis høje koncentrationer af kræftfremkaldende stoffer med betegnelsen tobaksspecifikke nitrosaminer.

I svensk snus er koncentrationerne lavere, og i den tyggetobak, der sælges i Danmark, er koncentrationen oftest endnu lavere. Og det er de to typer snus, der bliver brugt i Danmark.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der håndfaste beviser for, at den amerikanske variant er kræftfremkaldende.

Artiklen fortsætter under billedet

Niels Them Kjær er Kræftens Bekæmpelses projektchef for tobaksforebyggelse (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

Den kortlægning har Kræftens Bekæmpelse tidligere lagt til grund for sine oplysninger om snus og kræftrisiko. Men det er slet ikke lovligt at sælge den amerikanske variant i Danmark, og der er heller ikke grund til at tro, at den egentlig bliver brugt i Danmark, siger Kræftens Bekæmpelse.

Den svenske snus er også ulovlig at sælge i Danmark, men det er lovligt at transportere store mængder – 750 gram ad gangen – hjem fra Sverige til eget forbrug. Og hvorvidt den svenske snus eller tyggetobakken, der sælges i Danmark, er kræftfremkaldende, er ikke entydigt.

Forsker medgiver manglende dokumentation

På sin hjemmeside skriver Sundhedsstyrelsen for eksempel om snus og risikoen for en række kræftformer, at "hovedparten af nordiske undersøgelser ikke finder en sådan sammenhæng ved brug af svensk snus".

Styrelsen skriver også, at "der er identificeret kræftfremkaldende stoffer i snus".

Men at snus indeholder kræftfremkaldende stoffer, er ikke det samme, som at man nødvendigvis øger risikoen for at få kræft ved at bruge snus, siger Niels Them Kjær.

 

Snus kan medføre skader på slimhinderne i munden, som snusen har kontakt med. Snus kan også misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage.

 

Undersøgelser tyder på, at snus øger risikoen for blodpropper i hjertet, men det er endnu usikkert.

Undersøgelser tyder også på, at brug af snus under graviditeten øger risikoen for svangerskabsforgiftning og tidlig fødsel.

Nikotinen i snus er stærkt afhængighedsskabende.

Helbredseffekterne ved svensk snus varierer fra amerikansk snus. Der findes ikke tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus til at drage endelige konklusioner om helbredseffekterne.

De sundhedsmæssige konsekvenser ved at bruge svensk snus er mindre end ved rygning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse

 

"Førhen sagde vi klippefast, at snus indeholder kræftfremkaldende stoffer og øger risikoen for kræft. Men det er ikke nødvendigvis sikkert. For det har at gøre med, hvor store mængder der er i produkterne," siger han.

I forbindelse med mediernes dækning af det nye studie af unges forbrug af snus har det ellers været nemt at få det indtryk, at al snus med sikkerhed øger risikoen for kræft. Selv fra eksperter:

"Der er faktisk en rigtig stor risiko for, at man på relativt kort tid udvikler kræft i mundhule og spiserør," siger Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, om brug af snus i TV Avisen på DR1 10. januar.

Artiklen fortsætter under billedet

Morten Grønbæk er direktør for Statens Institut for Folkesundhed (Foto: Syddansk Universitet)

Men konfronteret med udlægningen fra Kræftens Bekæmpelse, medgiver Morten Grønbæk over for TjekDet, at det ikke er dokumenteret, at svensk snus øger risikoen for kræft. Det er dog hans klare formodning, at det er tilfældet. Desuden peger han på, at snus på en række områder er sundhedsskadeligt.

"Specifikt i spørgsmålet om kræft, har der været en del usikkerhed. Mange udenlandske studier viser, at den amerikanske snus kan give kræft i mundhule, spiserør og bugspytkirtel, men et svensk studie har sat spørgsmålstegn ved, om det også gælder den svenske snus," siger han og tilføjer:

"Snus, tyggetobak og smokeless tobacco er en side af samme dårlige sag og indeholder nogenlunde de samme stoffer, herunder nikotin og de carcinogene nitrosaminer (kræftfremkaldende stoffer, red.). Så jeg er ganske sikker på, at den snus, man kan købe herhjemme, også er kræftfremkaldende."

Nordisk forskning er i tvivl

Særligt bliver en norsk rapport og et svensk studie fremhævet i debatten. Det svenske studie finder ikke nogen sammenhæng mellem brug af svensk snus og kræft i spiserør eller bugspytkirtlen, som skulle være særligt udsat.

Studiets hovedforfatter Marzieh Araghi, tidligere forsker i epidemiologi ved Karolinska Institutet i Sverige, i dag forsker ved University College London, skriver i en mail til TjekDet:

"Om snus forårsager kræft, er et komplekst spørgsmål. Der er tit forskel på de undersøgte populationsgrupper og på, hvor lang tid undersøgelserne strækker sig over. Nogle gange tages der ikke højde for alkoholindtag og kropsvægt."

"Snus er afhængighedsskabende, men er sandsynligvis forbundet med mindre risici end røg fra cigaretter. Vi kan ikke fuldstændig udelukke, at man øger risikoen for kræft ved at bruge snus. For at være på den sikre side, anbefaler vi folkesundhedseksperter derfor, at man holder sig fra snus," skriver hun i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Omvendt siger den norske rapport udført af Folkehelseinstituttet, den norske sundhedsstyrelse, at det er "sandsynligt, at brug af svensk snus fører til en øget risiko for kræft i spiserør og bugspytkirtel".

Desuden er det "muligt", skriver Folkehelseinstituttet, at snusen øger risikoen for kræft i mavesækken og i endetarmen, men det er "usikkert", om risikoen for kræft i mundhule, svælg, lunge, spiserørshals, tyktarm og anus er påvirket af brugen af snus.

Rapporten har dog mødt kritik for at udelade studier, der er finansieret af tobaksindustrien, i sin gennemgang af spørgsmålet. Den er også beskyldt for at have et "alarmistisk formål" og for at sprede frygt for snus, siger en af medforfatterne Karl Erik Lund, der er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

"Det er stadig højst usikkert, om snus øger risikoen for kræft i spiserør og i bugspytkirtlen," siger Karl Erik Lund.

Karl Erik Lund peger på, at også den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA) har kigget på nordisk snus og fandt ikke nogen dokumenteret risiko for kræft. FDA undersøgte også studier, der er finansieret af tobaksindustrien, som norske Folkehelseinstituttet ikke har taget med i betragtning.

Heller ikke studiet Global Burden of Diseases finder dødsfald, der kan tilskrives brug af snus.

Lægerne vil have Sundhedsstyrelsen på banen

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, vil have Sundhedsstyrelsen til at kigge grundigere på de nordiske studier om snus. Han havde Sundhedsstyrelsens og WHO’s anbefalinger in mente, da han skrev på Twitter, at snus øger risikoen for kræft.

"Det er bydende nødvendigt at få landets øverste sundhedsmyndighed til at kigge på området igen og på den baggrund komme med en anbefaling. Indtil da vil jeg sige, at det er vigtigt at fastholde et forsigtighedsprincip. I denne sammenhæng er det ikke alene kræft, vi må tage alvorligt. Det er også andre sygdomme," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Tænker du, at du har udtrykt dig for bombastisk på Twitter?

"Ja. I mit politiske arbejde hæfter jeg mig ved, hvad Sundhedsstyrelsen og forskere mener om forskellige emner. Det har jeg også gjort i den her sag og bliver ved med. Men jeg ærgrer mig, hvis det viser sig, at grundlaget for mine udtalelser ikke holder vand. Derfor er jeg også interesseret i, at Sundhedsstyrelsen prøver at finde ud af, hvad der er op og ned, så den politiske samtale passer til det faktuelle grundlag," siger Andreas Rudkjøbing.

Tobaksdirektør holder fast

Forskerne og eksperterne, TjekDet har talt med, siger, at man omvendt heller ikke kan frikende snus for at øge risikoen for kræft. Tine Marie Andersen fra Tobaksproducenterne holder alligevel fast i, at hendes tweet var på sin plads.

"Der er ikke er påvist en videnskabelig sammenhæng mellem øget kræftforekomst og brug af nordisk snus. Derfor tweetede jeg, at snus ikke giver kræft," siger hun.

TjekDet har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke, men ministeriet har ikke reageret på henvendelsen inden artiklens deadline.

Til TjekDet siger Sundhedsstyrelsen, at de efterlyser mere viden om snus. Styrelsen har indkaldt en række eksperter på området til at endevende sundhedsrisici ved snus. Det vil foregå i februar.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023