Her er, hvad der er kommet frem i minksagen indtil videre

Minkkommissionen, der skal undersøge manglen på hjemmel og det politiske forløb op til aflivningen af alle mink i Danmark, har siden 7. oktober afhørte en lang række ministre og embedsmænd. Den 17. december var udenrigsminister Jeppe Kofod i vidnestolen, hvor han blandt andet fortalte, at aflivningen af mink skulle ske for at vise dansk handlekraft overfor udlandet. Afhøringerne fortsætter i 2022, hvor blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke skal vidne igen. Her giver vi en gennemgang af, hvad der skete frem til aflivningen og opsummeringer af de enkelte vidneforklaringer.

This describes the image
Iført fuld beskyttelsesdragt var statsminister Mette Frederiksen 26. november sidste år på besøg hos minkavler Peter Hindbo ved Kolding. Han aflivede sine mink på baggrund af regeringens pressemøde, hvor det blev fastslået, at danske mink udgjorde en sundhedsrisiko. Minkkommissionen skal blandt andet undersøge, om der var lovhjemmel til at kræve alle danske mink aflivet. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Minkkommissionen undersøger i disse dage, om der var lovhjemmel til aflivningen af alle danske mink i november sidste år. Afhøringerne, der løber fra 7. oktober til 10. december, vil forsøge at kaste lys over hændelsesforløbet hos relevante ministre og myndigheder.

Kommissionen blev af et flertal i Folketinget nedsat den 23. april i år og er den første granskningskommission, hvor undersøgelsen skal klares på blot et år.

Tvisten om lovhjemmel i minksagen består i, at Miljø- og Fødevareministeriet allerede i september 2020 vurderede, at loven om hold af dyr ikke kunne bruges som lovgrundlag til at aflive alle mink, og ikke kun mink inden for en radius af 7,8 kilometer, hvor coronasmitten var fundet hos mink.

Men 4. november meddeler statsminister Mette Frederiksen alligevel, at alle mink skal slås ned. Dagen efter bakker Justitsministeriet i et notat op om Miljø- og Fødevareministeriets oprindelige vurdering om, at der ikke var lovhjemmel. Tre dage efter medgiver daværende fødevareminister, at regeringen ikke har lovhjemmel til at beordre alle mink slået ihjel.

Kommissionen har således til opgave at undersøge myndighedernes og regeringens rolle og ansvar i beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel.

I alt 63 vidner skal afhøres i forbindelse med kommissionen. Blandt dem er nøglepersoner som politidirektør Thorkild Fogde, departementschef for Sundhedsministeriet Per Okkels, sundhedsminister Magnus Heunicke, departementschef i Statsministeriet Barbara Berthelsen, forhenværende fødevareminister Mogens Jensen og statsminister Mette Frederiksen.

Minkkommissionen består af landsdommer Michael Kistrup, professor fra Københavns Universitet Helle Krunke og advokat Ole Spiermann, og er assisteret af advokat Jakob Lund Poulsen som er udspørger. Afhøringerne foregår i Retten på Frederiksberg. I tidslinjen herunder får du de væsentligste nedslagspunkter i sagen.

I tidslinjen er anvendt følgende kilder: Minkkommissionen.dk, DR, Berlingske og Jyllands-Posten.