Her er, hvad der er kommet frem i minksagen indtil videre

Torsdag den 9. december er det statsminister Mette Frederiksens (S) tur til at blive afhørt af Minkkommissionen, der undersøger, hændelsesforløbet omkring manglende lovhjemmel i forbindelse med aflivningen af alle danske mink i november 2020.

This describes the image
Foto: Statsminister Mette Frederiksen (S) afhøres af Minkkommissionen den 9. december 2021.  Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minkkommissionen undersøger i disse dage, om der var lovhjemmel til aflivningen af alle danske mink i november sidste år. Afhøringerne, der løber fra 7. oktober til 10. december, vil forsøge at kaste lys over hændelsesforløbet hos relevante ministre og myndigheder.

Kommissionen blev af et flertal i Folketinget nedsat den 23. april i år og er den første granskningskommission, hvor undersøgelsen skal klares på blot et år.

Tvisten om lovhjemmel i minksagen består i, at Miljø- og Fødevareministeriet allerede i september 2020 vurderede, at loven om hold af dyr ikke kunne bruges som lovgrundlag til at aflive alle mink, og ikke kun mink inden for en radius af 7,8 kilometer, hvor coronasmitten var fundet hos mink.

Men 4. november meddeler statsminister Mette Frederiksen alligevel, at alle mink skal slås ned. Dagen efter bakker Justitsministeriet i et notat op om Miljø- og Fødevareministeriets oprindelige vurdering om, at der ikke var lovhjemmel. Tre dage efter medgiver daværende fødevareminister, at regeringen ikke har lovhjemmel til at beordre alle mink slået ihjel.

Kommissionen har således til opgave at undersøge myndighedernes og regeringens rolle og ansvar i beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel.

I alt 63 vidner skal afhøres i forbindelse med kommissionen. Blandt dem er nøglepersoner som politidirektør Thorkild Fogde, departementschef for Sundhedsministeriet Per Okkels, sundhedsminister Magnus Heunicke, departementschef i Statsministeriet Barbara Berthelsen, forhenværende fødevareminister Mogens Jensen og statsminister Mette Frederiksen.

Minkkommissionen består af en landsdommer, en professor og to advokater, og afhøringerne foregår i Retten på Frederiksberg. I tidslinjen herunder får du de væsentligste nedslagspunkter i sagen.

I tidslinjen er anvendt følgende kilder: Minkkommissionen.dk, DR, Berlingske og Jyllands-Posten.