Ny guide til journalister: 11 gode råd til ordentlig forskningsformidling

Undervisning 26. apr 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Thøger Junker/Videnskab.dk

I et forsøg på at komme journalistiske fejl og brølere til livs i formidlingen af forskning har Videnskab.dk udgivet en guide målrettet journalister og journaliststuderende. Guiden er gratis og indeholder 11 praktiske råd, som udspringer af mediets egne erfaringer og fejl gennem 13 år med videnskabsjournalistik i højsædet. 

Det skriver Videnskab.dk i en pressemeddelelse.

Unuanceret eller decideret forkert information kan få folk til at fravælge vacciner eller livsvigtig medicin, og derfor er det vigtigt, at journalister er klædt ordentligt på til opgaven.

“Guiden giver redskaber, som alle journalister kan bruge til at gå kritisk til den stigende mængde forskning, der udkommer, gå i kødet på misinformation og leve op til rollen som gatekeeper, der giver befolkningen adgang til den bedst mulige viden,” siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk, i pressemeddelelsen. 

De 11 råd spænder bredt inden for det journalistiske felt. Et af rådene er altid at tale med mindst én uafhængig forsker, mens et andet handler om at være påpasselig i omtalen af statistik. Et tredje råd handler om at spørge forskerne bag et studie om deres metode.  

Guidens indhold er kvalitetstjekket af forskere og eksperter fra forskellige fagområder, og du kan læse nogle af deres kommentarer til guiden i denne artikel.

Kursus i kritisk videnskabsjournalistik

Udover den gratis guide udbyder Videnskab.dk til efteråret også kurser i guidens indhold på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Du kan tilmelde dig kurset om kritisk videnskabsjournalistik på DMJX's hjemmeside.