Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Katastrofen, der forsvandt fra historien

Undervisning 23. okt 2021  -  1 min læsetid
This describes the image
Foto: Foto: Ukendt | Redigering: Nathalie Damgaard Frisch

I syvende og sidste afsnit af Digital Detektiv skal vi tilbage i historien. Helt tilbage til 1945. Dengang var Danmark besat af Nazi-Tyskland.

Den tyske besættelsesmagt sidder på hele landet, og I København har det tyske hemmelige politi, Gestapo, hovedkvarter i Shellhuset midt i København.

This describes the image
Foto: Andreas Søndergaard Petersen er journalist og faktatjekker hos TjekDet. I podcastserien Digital Detektiv følger vi hans jagt efter sandheden, når han i hvert afsnit kaster over en ny påstand, der deles og spredes på internettet. Foto: TjekDet

Den tyske besættelsesmagt har tvunget den danske modstandsbevægelse i knæ, og det bliver besluttet, at Storbritannien, der er allieret med Danmark, skal gribe ind og bombe Gestapo-hovedkvarteret fra luften. Planen er, at det britiske luftvåben skal flyve lavt over byen og med stor præcision bombe Shellhuset, så civile danskere, der bor og færdes i området ikke rammes.

Den 21. marts 1945 bliver aktionen iværksat. Men noget går galt. Et af de britiske fly rammer nemlig ved en fejl en lysmast og styrter ned i nærheden af en skole på Frederiksberg. Det fører til en katastrofe, der koster 86 børn og 13 voksne livet. Efterfølgende bliver historien om bombardementet udlagt meget forskelligt på tværs af dansk- og tysksindede medier. Og efter krigen forsvinder episoden for en tid helt fra historien.

Lyt til syvende episode af Digital Detektiv her eller på din foretrukne podcast-tjeneste.