Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

86 børn mistede livet: Fortællingen om ulykken, der blev offer for et politisk spil

Undervisning 23. okt 2021  -  1 min læsetid
Tjekdet
Foto: Foto: Ukendt | Redigering: Nathalie Damgaard Frisch

I syvende og sidste afsnit af Digital Detektiv skal vi tilbage i historien. Helt tilbage til 1945. Dengang var Danmark besat af Nazi-Tyskland.

Den tyske besættelsesmagt sidder på hele landet, og I København har det tyske hemmelige politi, Gestapo, hovedkvarter i Shellhuset midt i København.

Tjekdet
Andreas Søndergaard Petersen er journalist og faktatjekker hos TjekDet. I podcastserien Digital Detektiv følger vi hans jagt efter sandheden, når han i hvert afsnit kaster over en ny påstand, der deles og spredes på internettet. Foto: Foto: TjekDet

Den tyske besættelsesmagt har tvunget den danske modstandsbevægelse i knæ, og det bliver besluttet, at Storbritannien, der er allieret med Danmark, skal gribe ind og bombe Gestapo-hovedkvarteret fra luften. Planen er, at det britiske luftvåben skal flyve lavt over byen og med stor præcision bombe Shellhuset, så civile danskere, der bor og færdes i området ikke rammes.

Den 21. marts 1945 bliver aktionen iværksat. Men noget går galt. Et af de britiske fly rammer nemlig ved en fejl en lysmast og styrter ned i nærheden af en skole på Frederiksberg. Det fører til en katastrofe, der koster 86 børn og 13 voksne livet.

Efterfølgende bliver historien om bombardementet udlagt meget forskelligt på tværs af dansk- og tysksindede medier. Og efter krigen bliver ulykken for en tid udeladt i for eksempel en af efterkrigstidens vigtige dokumentarfilm.

Lyt til syvende episode af Digital Detektiv her eller på din foretrukne podcast-tjeneste.

 


 

 

 

Digital Detektiv er en podcastserie i syv afsnit. Serien er en del af projektet Stop. Tænk. Tjek det - en national indsats mod misinformation, desinformation og malinformation. Bag indsatsen står faktatjekmediet TjekDet, Medierådet for Børn og Unge, Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation samt FALS - Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Indsatsen omfatter også en videokampagne og et undervisningsmateriale. Indsatsen er blevet til med støtte fra Kulturministeriets Demokratipulje. Læs mere om indsatsen på tjekdet.dk/stop.