Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Her er Danmarks nye nationale undervisningsportal om misinformation

Undervisning 13. apr 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Med to nye videnbanker samler TjekDet.dk løbende ny viden, oplysnings- og undervisningsmaterialer samt forskning inden for misinformation og desinformation.

Det er med både stolthed og en pæn portion ydmyghed, at TjekDet her på siden åbner op for Danmarks nye nationale undervisningsportal til bekæmpelse af fake news. 

Portalen skal være den fælles indgang, der samler alt det - primært danske - undervisningsmateriale inden for misinformation og digital dannelse, som forskellige aktører har udviklet, men som ligger spredt rundt på nettet.

Det bliver nu samlet her på siden. På undervisningsportalen kan undervisere, elever, forældre og andre interesserede finde frem til alskens materiale om misinformation og digital dannelse, som kan bruges i undervisningen i både grundskolen, på ungdomsuddannelser og på videregående uddannelser. 

Undervisning kan styrke digitale evner og kritisk sans

Portalen er først og fremmest udviklet for at styrke unges digitale dannelse og evner til at spotte misinformation og desinformation på nettet. For selvom danske unge er vokset op med internettet som en naturlig del af hverdagen, betyder det ikke nødvendigvis, at de er klædt tilstrækkeligt på til at gebærde sig online.

For på både sociale medier og internettet generelt trives misinformation, desinformation, manipulation, konspirationsteorier og kommercielt fup i stor stil. Coronakrisen har kun forstærket de kræfter, og derfor er det ekstremt vigtigt, at unge lærer at genkende den slags i en stadig mere digital hverdag.

På portalen kan undervisere finde både nyttig baggrundsinformation, aktiviteter til et enkelt modul og deciderede skræddersyede undervisningsforløb, som strækker sig over flere lektioner. Og materialet spænder bredt inden for misinformation og digital dannelse. 

Emnerne i materialet omfatter alt fra konspirationsteorier og kildekritik til digitale krænkelser og algoritmer. Der er også materiale om sociale medier, hadtale samt manipulation af billeder og videoer - for bare at nævne nogle få. 

Tip os gerne

Vi har gjort os meget umage med at finde alt det undervisningsmateriale om misinformation og digital dannelse, der er derude, men vi kan naturligvis ikke være sikre på, at vi har fundet det hele. Nyt materiale bliver  løbende udviklet, og andet har vi måske overset. 

Kender du til undervisningsmateriale inden for emnerne, som ikke findes i vores portal, hører vi meget gerne fra dig. 

Tip os på emailadressen undervisning@tjekdet.dk.

Velkommen til.

Thomas Hedin
Chefredaktør