Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Undgår par skilsmisse ved at lade kvinden tage sig af rengøringen?

Faktatjek 13. sep 2019  -  5 min læsetid
This describes the image
Foto: Pixabay

 

 

Ny undersøgelse viser, at parforholdet fungerer bedst, hvis kvinden tager sig af de huslige pligter

Kilde: Artikler i Dagens.dk og i mandemagasinet M!.

 

Studiet viser slet ikke det, som medierne påstår. Tværtimod når Rockwool Fondens Forskningsenhed frem til, at det er par, der deler de huslige pligter nogenlunde ligeligt mellem sig, der er mindst tilbøjelige til at blive skilt. Studiet siger heller ikke noget om, at par kan holde skilsmisse stangen, hvis de laver om på fordelingen af husligt arbejde.

Men Rockwool Fonden erkender, at deres pressemeddelelse om studiet kunne være formuleret skarpere.

 

 

"Undersøgelse slår fast: Parforholdet fungerer bedst, når kvinden tager de huslige pligter."

Sådan lyder overskriften på en artikel, som Dagens.dk udgav i sidste uge. Et par dage efter fulgte mandemagasinet M! trop og sendte en artikel på nettet med overskriften "Undersøgelse viser: Parforhold fungerer bedre, hvis kvinden tager de huslige pligter."

Artiklerne er blevet delt og kommenteret ivrigt på sociale medier – særligt af mænd rettet mod kvinder. Og adskillige glæder sig over, at dansk forskning nu skulle levere belæg for, at parforholdet står stærkest, hvis kvinden tager sig af det huslige arbejde.

Men Dagens.dk og M! har fuldstændig misforstået de nye forskningsresultater, fastslår Peter Fallesen, der er seniorforsker i Rockwool Fondens Forskningsenhed. Han er forfatter til studiet, som medierne henviser til.

"Det er ikke korrekt. De par, der har den laveste risiko for at gå fra hinanden, er dem, hvor kvinder og mænd laver stort set lige meget af de huslige pligter," siger Peter Fallesen til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempler på reaktioner fra Facebook, hvor mænd glæder sig over, at parforholdet står stærkest, hvis kvinden tager sig af det huslige arbejde.


Lighed er vejen frem

Både Dagens.dk og M! har egentlig fundet historien i en artikel fra Berlingske. Det samme har også B.T., der i en artikel om rapportens konklusioner begår samme brøler med følgende overskrift:

"Dansk studie fastslår: Kvinder skal lave flest huslige pligter, hvis parforholdet skal blomstre".

B.T. har dog efter kritik fra Peter Fallesen rettet i artiklen. Men i artiklerne fra M! og Dagens.dk’s kan man stadig læse, at opskriften på at holde sammen på parforholdet er, at kvinder tager sig af huslige pligter.

Artiklen fortsætter under billedet

Sammenkog af overskrifter fra medier, der ifølge Rockwool Fonden har misforstået deres studie. B.T. og M! har sidenhen ændret i deres artikler.

Men den udlægning kan Peter Fallesen ikke genkende. Han påpeger, at studiet faktisk konkluderer, at jo mere ligeværdig opgavefordelingen er, jo bedre er det for parforholdet.

"Studiet handler egentlig om, at det i høj grad er par med en mere lige fordeling af husarbejdet, der har en lav skilsmisserisiko. Den er så bare lavest ved 60/40 frem for 50/50," siger han.

I rapporten står, at parforhold, hvor kvinden tager sig af 60 procent af pligterne, har størst chance for at blive sammen. Her er skilsmisserisikoen i de første fem år af forholdet blot 13 procent.

Artiklen fortsætter under billedet

Peter Fallesen, seniorforsker hos Rockwool Fondens Forskningsenhed. (Foto: Rockwool Fonden)

Men det betyder ikke, at man – som M! gør – kan konkludere, at "hvis kvinden varetager mere end 60 procent af de huslige pligter, så stiger chancen for skilsmisse ikke." For risikoen er tværtimod støt stigende, når kvinden varetager mere end 60 procent. Faktisk er der næsten 25 procents risiko for skilsmisse, hvis hun varetager alle de huslige pligter.

"Som vi også skriver i vores eget materiale, er det her i høj grad en fortælling om, at par, der fordeler husarbejdet ulige, har en højere risiko for at gå fra hinanden," siger Peter Fallesen med henvisning til rapporten, som også konkluderer, at der er næsten 40 procents risiko for skilsmisse, hvis manden tager sig af alle de huslige pligter.

Opfordrer ikke nogen til at svinge støvsugeren

I Berlingskes version af artiklen lyder overskriften, at forskerne bag studiet skulle have fundet "den perfekte fordeling af tøjvask og rengøring i hjemmet, hvis du vil undgå en skilsmisse."

Og et stykke nede i artiklen skriver Berlingske:

"Resultatet er klart og viser, at kvinden må tage større del i husarbejdet end manden, hvis parret vil have størst sandsynlighed for ikke at gå fra hinanden," skriver Berlingske.

Men Peter Fallesen afviser også at være nået frem til den konklusion. Studiet kan nemlig ikke sige, at det vil gå par med en ulige fordeling af husarbejdet bedre, hvis de skifter til en ordning, hvor kvinden tager sig af 60 procent af de huslige tjanser.

"Vi kan ikke sige noget om, at man kan påvirke sin skilsmisserisiko ved at ændre i sin adfærd som par. Vi kan kun sige noget om, hvordan de her par ser ud lige nu, men ikke hvad årsagen bagved er," siger Peter Fallesen.

Redaktionschef: Berlingske handler i god tro

Dagens.dk har hverken reageret på TjekDets henvendelse eller ændret i artiklen, men mandemagasinet M! har derimod ændret artiklens overskrift og beklaget fejlen:

"Der er tale om en fejlfortolkning af rapporten, og derfor har vi opdateret artiklen. Det beklager vi, og nu, hvor vi er gjort opmærksomme på det, retter vi op," siger magasinets chefredaktør, Mikkel Møller Vermeulen.

Berlingskes redaktionchef for indlands og politik, Kasper Krogh, mener, at avisen troligt har lagt sig op ad Rockwool Fondens pressemeddelelse om studiet.

"Vi har refereret pressemeddelelsen loyalt. Jeg tror ikke, at vores læsere får det indtryk, at der skulle være kausalitet (årsagssammenhæng mellem huslige pligter og skilsmisse, red.). Det skriver vi heller ikke. Pressemeddelelsen har klare konklusioner uden forbehold, så jeg synes, at vores journalist har handlet i god tro," siger han.

Vil I ændre i artiklen?

"Ikke medmindre jeg får en henvendelse fra forskeren selv. Han siger ikke noget, der er direkte i modstrid med det, der står i artiklen. Det, vi har skrevet, er inden for skiven, så umiddelbart nej," siger Kasper Krogh.

Pressemeddelelse kunne være formuleret bedre

Rockwool Fondens Peter Fallesen siger i bagklogskabens lys til TjekDet, at dele af pressemeddelelsen godt kunne være formuleret skarpere. Men han forstår ikke, at medierne skriver, kvinder bør stå for flere huslige pligter end mænd.

"Det kan ikke ud fra studiet konkluderes, at man er mere tilbøjelig til at blive sammen, hvis man begynder at lave lige så meget som sin partner," står der i jeres pressemeddelelse. Hvad betyder det?

"Det betyder, at vi ikke ved, om parforholdet bliver mere succesfuldt, hvis man går over til at dele de huslige pligter lige. Vi studerer ikke en årsagssammenhæng, vi studerer bare en samvariation," siger han.

Men kan du forstå, hvis man misforstår det og tror, det betyder, at en 50/50-fordeling ikke er hensigtsmæssig?

"Jeg synes selv, den er forholdsvis klar. Vi skriver jo, at det at ændre sin adfærd ikke nødvendigvis kommer til at påvirke ens skilsmisserisiko," siger Peter Fallesen, men tilføjer dog, at han – belært af den dækning studiet har fået i pressen – fremover vil lægge endnu mere vægt på at fremhæve, hvornår der er tale om samvariation og ikke årsagssammenhænge.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023