Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Coronaskeptisk smykkedesigner påstår, der ikke er lovhjemmel til butikslukninger. Men det er der

Faktatjek 5. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Det er ikke første gang, Mai Manniche ytrer sig skeptisk i forhold til coronarestriktioner. Tidligere har hun eksempelvis proklameret, at kunder med mundbind på ikke ville blive lukket ind i hendes smykkebutikker.  Foto: Niels Henrik Dam/Ritzau Scanpix
  • Regeringen har ikke lovhjemmel til at beordre detailhandlen lukket, hævder smykkedesigner Mai Manniche i en video på nettet

  • Hun kalder nedlukningen for “bullshit” og “minksagen om igen”

  • Men der er ingen tvivl om, at lovhjemlen er der, siger juraforskere. De henviser både til epidemiloven og en ny bekendtgørelse

  • Selvom Mai Manniche proklamerede, at hun ville åbne sine to smykkebutikker mandag den 4. januar, var dørene låst, da TjekDet besøgte butikkerne

Regeringen har ikke lovhjemmel til at beordre detailhandlen lukket.

Det hævder smykkedesigner Mai Manniche nytårsaftensdag i en særdeles populær video på Facebook, som er delt mere end 8.000 gange på tværs af Facebook.

I videoen kritiserer hun i skarpe vendinger regeringen, der på et pressemøde 29. december forlængede nedlukningen af blandt andet detailhandlen frem til 17. januar.

Mai Manniche kalder nedlukningen for “bullshit” og “minksagen om igen,” og hun understreger flere gange, at hun vil åbne sine smykkebutikker fra mandag den 4. januar.

Opråbet har tilsyneladende spredt sig, for i flere andre facebookopslag opfordres butiksejere til at holde åbent fra 4. januar. Angiveligt vil de nemlig ikke bryde loven ved at have butikken fuld af kunder, hævdes det. 

Men det vil de. Ifølge juraforskere, TjekDet har talt med, er der nemlig ingen tvivl om, at der er lovhjemmel til at beordre detailhandlen lukket.

Juraekspert: Ikke så meget at diskutere

Ifølge Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, findes hjemlen til lukningen af detailhandlen i en bekendtgørelse fra 20. december sidste år.
 
“Jeg har svært ved at se, at der ikke skulle være hjemmel til at lukke detailhandlen. Der er hjemmel i bekendtgørelsen, og bekendtgørelsen har hjemmel i epidemiloven. Så umiddelbart opfylder bekendtgørelsen hjemmelskravet,” siger han.

Bekendtgørelsen bygger på epidemilovens paragraf 12b, fortæller Jørgen Albæk Jensen, der er professor emeritus i forvaltningsret ved Aarhus Universitet.

“Epidemilovens paragraf 12b giver klart hjemmel til at lukke butikkerne, som regeringen har gjort. Paragraffen gør det muligt, at man kan fastsætte regler om adgang til lokaler, hvis det er begrundet i frygt for den offentlige sundhed. Det er hovedreglen, og så er der så lavet en bekendtgørelse med hjemmel i blandt andet paragraf 12b, hvor man præciserer, hvad det er for nogle lokaliteter, der er omfattet,” siger han.

Paragraf 12b omfatter ellers i udgangspunktet kun alment farlige sygdomme og ikke smitsomme sygdomme, som covid-19 er karakteriseret som. Men i epidemilovens paragraf 10 står, at sundheds- og ældreministeren efter rådgivning fra Sundhedsstyrelsen kan beslutte, at også smitsomme sygdomme – som covid-19 – er omfattet af paragraf 12b. 

Det gælder, hvis de smitsomme sygdomme ”optræder på en ondartet måde eller med stor udbredelse, eller når andre forhold indebærer en særlig stor risiko for smittespredning.”

EPIDEMILOVENS §12B

“Sundheds- og ældreministeren kan, når det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom her i landet, efter forhandling med erhvervsministeren fastsætte regler om forbud mod adgang til eller restriktioner for adgangen til eller brugen af lokaler og andre lokaliteter, som fysiske eller juridiske personer råder over, og hvortil offentligheden har adgang, herunder regler om tilladt maksimalbelægning. Regler fastsat i medfør af 1. pkt. kan fravige anden lovgivning.”

 

Ifølge Jørgen Albæk Jensen er der slet ikke nogen tvivl om, at Mai Manniches smykkebutikker skal holde lukket. 
 
“Jeg synes ikke, der er så meget at diskutere. Mai Manniches smykkeforretning er omfattet af de her regler,” siger han.
 
Det samme fremhæver Sten Bønsing.
 
“Ifølge bekendtgørelsen er nogle af de butikker, der skal lukke, såkaldte udvalgsvarebutikker, og det må man gå ud fra, at en smykkeforretning er,” siger han.

Udvalgsvarer kan i modsætning til dagligvarer  eksempelvis madvarer forbruges over længere tid, indtil de slides ned eller går i stykker. Det kan være bøger, elektronik, hårde hvidevarer eller lignende.

Begge butikker var lukket

Mai Manniche understreger flere gange i sin video, at hun vil åbne sine smykkebutikker fra mandag den 4. januar. Men kunder kunne ikke som lovet få adgang til butikkerne, da TjekDet 4. januar var forbi hendes to butikker i København og Aarhus, for ingen af dem var tilsyneladende åbne.

I butikken på Østerbro i København var der intet svar på dørtelefonen ved porten ind til butikken, da vi var forbi cirka klokken 12.

I Aarhus var der ved 13-tiden lys i butikken, men døren var låst. En medarbejder i butikken kunne fortælle, at der var lukket af for kunder, men at man kunne afhente forudbestilte varer efter aftale.



Og det er faktisk ikke ulovligt at lade kunder afhente forudbestilte varer, påpeger Jørgen Albæk Jensen. Han henviser til stk. 8 i bekendtgørelsen, hvor der står, at butikker må “holde åbent for offentligheden med henblik på afhentning af pakker og varer, der er forudbestilt og forudbetalt ved fjernsalg.” 

Mai Manniche: Vi holder fortsat åbent

TjekDet har været i kontakt med Mai Manniche, der beder om at få spørgsmål sendt på mail.

Vi har spurgt smykkedesigneren, hvorfor hendes butikker tilsyneladende ikke var åbne fra 4. januar, og hvad hun siger til, at forskerne affejer hendes påstand om manglende lovhjemmel. Men trods flere henvendelser har Mai Manniche ikke svaret på spørgsmålene før redaktionens deadline.

Hun har dog lavet et facebookopslag mandag aften under overskriften “update på dagens åbning”.

“Dagen gik som forventet. Nemlig at pressen og politiet mødte talrigt op. Det gjorde, at vi selvfølgelig låste dørene, da det jo ikke var vores kunder, men reel chikane. Hvad gør vi så nu? Holder fortsat åbent,” skriver hun i facebookopslaget.

ARTIKLEN ER OPDATERET 01-02-2021

Det er tilføjet artiklen, at paragraf 12b i udgangspunktet kun gælder alment farlige sygdomme og ikke smitsomme sygdomme som covid-19. Dog giver paragraf 10 i epidemiloven hjemmel til, at foranstaltninger som nedlukning af butikker kan iværksættes også over for smitsomme sygdomme, hvis sundheds- og ældreministeren efter rådgivning fra Sundhedsstyrelsen beslutter det.

Opdateret 29. aug 2022