Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

EU-forordning vækker frygt på sociale medier: Forskere afviser rygter om giftige insekter

Faktatjek 25. jan 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Friterede fårekyllinger og græshopper som snacks fra en thailandsk markedsstand. Det rygtes på sociale medier, at spiselige insekter godkendt af fødevaremyndigheder i EU er giftige og kan gøre folk syge. Foto: Shutterstock
  • Spiselige insekter er giftige og kan i værste fald give kræft, hævder populært facebookopslag

  • Opslaget fremhæver blandt andet stoffet kitin, som findes i exoskeletter hos mange insekter

  • Men en række forskere afviser påstandene. De ser ikke tegn på, at insekter godkendt af fødevaremyndighederne skulle være hverken giftige eller kræftfremkaldende

Spiselige insekter er i virkeligheden giftige for mennesker.

Sådan lyder det i et dansk facebookopslag, der er blevet delt af brugere knap 8.000 gange og som i skrivende stund har knap 250.000 visninger. 

De små spiselige kryb indeholder blandt andet stoffet kitin. Angiveligt skulle det være umuligt for mennesker at fordøje og føre til en række sygdomme, heriblandt kræft, lyder det i opslaget.

Men en række forskere siger til TjekDet, at der slet ikke er tegn på, at insekterne, der er godkendte som fødevarer, skulle være giftige. Men er man allergisk over for skaldyr eller svampe, kan det være en god idé at være forsigtig med at indtage insekter.   

Tjekdet
Siden 2021 har virksomheder i EU haft lov til at sælge fødevarer, der indeholder spiselige insekter. På trods af det hævder facebookopslaget, at stoffet kitin, som findes i insekter, ikke er føde for pattedyr og gør mennesker grueligt syge. Her ses et uddrag af facebookopslaget. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Ikke tegn på kræft

Spørgsmålet om insekter i fødevarer er blevet aktuelt, efter at EU med en forordning i 2021 har åbnet for brugen af insekter i fødevarer.

Fortalere for spiselige insekter hæfter sig ved, at insekter indeholder masser af protein og derfor egner sig både som fødevarer og som dyrefoder.

Produktionen af insekter udleder ifølge Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet 100 gange mindre CO2 end produktionen af kvæg, den optager mindre plads og bruger mindre vand og energi end traditionel husdyrproduktion.

Men ifølge opslaget, som nu går viralt, er insekter ikke en spise for mennesker. Og kitin, som er et stof i insekters skelet, skulle angiveligt være direkte farligt, fordi mennesker ikke kan fordøje det. 

Men den udlægning kan forskere, TjekDet har talt med, ikke genkende.

“Kort fortalt er insekter ikke giftige, og det er kitin, som deres skelet består af heller ikke,” siger Morten Poulsen, der er seniorforsker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

Kitin er en type fiber og den dominerende form for kulhydrat i insekter. Kitin kan ikke nedbrydes af kroppens egne enzymer, og fortsætter derfor overvejende ufordøjet til tyktarmen. Her sker der så en mindre grad af bakteriel nedbrydning, så størstedelen af det kitin, man har indtaget, kommer ud igen intakt.

Der er desuden ikke tegn på, at kitin skulle forårsage kræft, siger Morten Poulsen. Der er ikke fundet en sammenhæng, ligesom han heller ikke kan få øje på en mekanisme, hvor en fiber som kitin skulle kunne fremkalde kræft.

Heller ikke Lars Ove Dragsted, professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet, er bekymret for, at folk skulle blive syge af at spise insekter, der er godkendt af fødevaremyndighederne. Kitin, som opslaget er bekymret for, findes også i skaldyr og svampe.

“Hvis jeg var allergisk over for skaldyr eller svampe, ville jeg nok holde mig på afstand eller i hvert fald gå forsigtigt frem med at prøve produkterne,” siger Lars Ove Dragsted. 

Sproget i facebookopslaget bærer stærkt præg af at være maskinoversat, og TjekDets research viser, at den første del af opslaget med al sandsynlighed stammer fra et engelsksproget opslag fra sommeren 2022.

Den del af opslaget er faktatjekket af nyhedsbureauet AFP, og de når samme konklusion:

Selvom der er dele af insekter, mennesker ikke kan fordøje fuldstændig, så betyder det ikke, at man bliver syg af at spise insekter.

Oversat fra tysk

Den anden del af opslaget er oversat fra en artikel fra det tyske magasin Compact, der af tyske myndigheder er klassificeret som en del af den tyske højreradikale bevægelse.

Compact henviser til et studie fra 2022 fra det veterinærmedicinske fakultet på et universitet i den spanske by León. Studiet skulle nå frem til, at insekter er giftige for mennesker, fordi de udover kitin også indeholder tanniner, alkaloider, cyanogene glykosider, tropomyosin, argininkinase, glyceraldehyd-3-fosfathydrogenase og hæmocyanin.

Hanne C. Bertram, der er professor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet, siger til TjekDet, at der ikke er grund til at frygte de stoffer i insekter, der er godkendt af europæiske fødevaremyndigheder.

“Nogle af de andre nævnte stoffer kan være giftige i store mængder, men jeg er ikke bekendt med, at insekter indeholder så store mængder af disse, at det skulle udgøre et problem,” siger hun.

Det er ikke lykkedes TjekDet at finde frem til et studie med den konklusion, som det tyske magasin Compact refererer til. Vi har spurgt Compact, om de kan henvise os til studiet, men Compact svarer, at de ikke har gemt studiet og ikke har mulighed for at vise os det.

Til gengæld har Pablo Toral, der blandt andet forsker i spiselige insekter ved det Veterinærmedicinske Institut på universitetet i León, et bud på, hvad Compact henviser til.

Der er dog slet ikke tale om et videnskabeligt studie, men et indlæg i videnskabsmediet The Conversation, hvor fire af hans kolleger har fået bragt en artikel med overskriften:

“Indtag af insekter udgør også en sundhedsrisiko: Der er brug for mere forskning”

Pablo Toral siger til TjekDet, at forskerne i teksten gør opmærksom på, at for eksempel allergier over for insekter er underbelyst. 

Tjekdet
Græshopper, melorme og fårekyllinger er alle insekter, der er godkendt og bliver spist i Europa. På billedet er de snacks på et thailandsk marked. Foto: Ben Petcharapiracht / Shutterstock

Insekter i EU

Det er ikke første gang, de små spiselige kryb bliver mødt med falske påstande. TjekDet har tidligere undersøgt et rygte, som påstod, at det ikke er et krav at oplyse, om insekter er en del af fødevaren på varedeklarationen.

Men det er ikke sandt. Hvis insekter indgår i ingredienslisten, skal det stå på pakken. 

Bekymringen gik blandt andet på, om insektet ved navn husfårekylling er sikker at spise. 

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) undersøgte sagen og konkluderede, at ingrediensen kan fremkalde allergiske reaktioner hos folk med andre bestemte allergier som allergier over for krebsdyr, bløddyr og støvmider.

Derfor kræver EFSA, at producenter skal skrive på pakken, hvis produktet indeholder husfårekylling. Ligesom det altid skal fremgå, hvad produktet indeholder.

EFSA konkluderer også, at det er sikkert at tilsætte husfårekyllinger i fødevarer, hvis de foreslåede grænseværdier overholdes.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 3. apr 2024