Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Stor nyhed misforstås: Nej, der skal ikke fyres 229 på to hospitaler i Nordjylland

Faktatjek 7. dec 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge Pia Olsen Dyhr skal 229 fyres på Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring, men der faktisk tale om 230 nedlagte stillinger - ikke deciderede fyringer. Her øver ambulancereddere ankomst med en akutpatient til Aalborg Universitetshospital under uddannelsesmessen Den Hvide Verden, som blev afholdt 31. januar 2023. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • 229 fyres i sundhedsvæsenet i Nordjylland

  • Sådan skrev blandt andre SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i kølvandet på nyheden om, at Region Nordjylland skal spare 280 millioner kroner på sundhedsområdet

  • Men der skal ikke samlet fyres 229 - eller retteligt 230 - på Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring, som er de to berørte hospitaler

  • I stedet skal der nedlægges 230 stillinger, og det vides endnu ikke, hvor mange der ender med at få stukket en fyreseddel i hånden

  • Pia Olsen Dyhr erkender, at det havde været mere korrekt at skrive nedlagte stillinger frem for deciderede fyringer

Region Nordjylland skal spare 280 millioner kroner på sundhedsområdet. Som direkte konsekvens har Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring varslet, at 230 stillinger skal nedlægges

Men det har flere - blandt andre SF’s formand, Pia Olsen Dyhr - tilsyneladende misforstået. For kort efter nyheden kom ud den 29. november, skrev partiformanden følgende på det sociale medie X

“229 fyres i sundhedsvæsenet i Nordjylland”. 

Men der er altså ikke tale om, at 229 personer - eller 230 som Region Nordjylland senere har meldt ud - mister deres job. 

230 stillinger er derimod blevet nedlagt, og heraf er langt størstedelen stillinger, som i forvejen ikke var besat.

Mere korrekt at skrive nedlagte stillinger

I opslaget henviser Pia Olsen Dyhr til en artikel fra TV 2. Her står der ikke, at 229 medarbejdere skal fyres, men at stillingerne skal nedlægges. 

Og her er det altså TV 2 og ikke Pia Olsen Dyhr, der har udlagt det korrekt, fortæller Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. 

“Hvis det havde været fyringer af 230 ansatte, så er det jo 230 personer, der her og nu forsvinder. Men her nedlægger man nogle stillinger, og det er ret få af de 230, der er nuværende personale, og som forsvinder fra de pågældende funktioner,” siger han. 

Det samme fortæller Jakob Kjellberg. Han er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

“Der er ikke 230 ansatte, der skal opsiges. Men der er 230 færre, der skal være på de to hospitaler, end der skulle have været, hvis man havde haft budget til det,” forklarer han.

Og da TjekDet rækker ud til Pia Olsen Dyhr og spørger, hvorfor hun har skrevet, at det er nedlæggelser og altså ikke fyringer, erkender hun da også, at “det havde været mere korrekt at skrive nedlagte stillinger.”

Tjekdet
Pia Olsen Dyhr, formand for SF, erkender over for TjekDet, at “det havde været mere korrekt at skrive nedlagte stillinger” frem for deciderede fyringer. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Få fyringer

Forskerne pointerer også, at størstedelen af de 230 nedlagte stillinger er stillinger, som er blevet slået op, men endnu ikke besat.

Siden den 1. september 2023 har de to hospitaler nemlig haft ansættelsesstop og stop for at benytte vikarer, og stillingerne har derfor været ledige lige siden. 

Region Nordjylland oplyser i en pressemeddelelse den 4. november, at 186 af de 230 nedlagte stillinger er ubesatte. Det efterlader 44 medarbejdere, som enten skal tilbydes en anden stilling i regionen eller afskediges. Hvor mange af de 44 medarbejdere, der i sidste ende bliver fyret, kan regionen ikke sige noget om endnu, står der i pressemeddelelsen.

“Så det er jo kun et fåtal af de her stillingsnedlæggelser, som medfører enten fyring af en medarbejder eller omplacering,” fortæller Jes Søgaard. 

165 af stillingerne bliver nedlagt på Aalborg Universitetshospital, mens de resterende 65 stillinger nedlægges på Regionshospitalet i Hjørring. Og omstillingsplanerne fra hospitalerne viser, at de fleste nedlæggelser sker inden for plejepersonalet - for eksempel sygeplejersker og sosu-assistenter.

 

Kan få konsekvenser, men ikke voldsomme

I dag er der samlet set ansat 10.124 medarbejdere på de to hospitaler, så det er ifølge forskerne en relativ lille nedgang i personalet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke får konsekvenser for patienter og personale.

“Man skal passe på med at sige, at personalereduktioner ikke betyder noget, også selvom de er ubesatte. For de var en del af en normering, og den normering er altså skåret vedvarende ned nu,” fortæller Jes Søgaard og tilføjer:

“Det kan få konsekvenser for patienterne i form af lidt længere ventetider. Og det kan også få konsekvenser for personalet i form af, at de i hvert fald ikke får mindre travlt. Så det vil kunne mærkes på en eller anden måde, men det er nok ikke voldsomt meget.”

Ifølge Jakob Kjellberg kan stillingsnedlæggelserne betyde, at serviceniveauet bliver forringet, og at den afvikling af ventelisterne, man gerne ville have lavet, ikke kan ske med samme hastighed.

“Men det er ikke sådan, at den her tilpasning betyder noget i morgen frem for i går. Det er en gradvis tilpasning. Man skal huske på, at vi vokser jo hele tiden i antallet af medarbejdere i sundhedsvæsenet, og det gør man også i Region Nordjylland, men der har man vokset mere, end budgettet er til, og så tilpasser man det.”

TjekDet har spurgt Pia Olsen Dyhr, om hun har tænkt sig at bringe en rettelse til sit opslag på X, men det har hun ikke svaret på.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 26. dec 2023