Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Forstyrrer skærmtid vores nattesøvn? Nej, siger flertallet af danskerne i ny undersøgelse

Indsigt 17. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
62 procent af danskerne svarer i en ny undersøgelse fra Tænketanken Mandag Morgen, at de enten er uenige eller meget uenige i, at de ofte har svært ved at finde ro eller falde i søvn, efter de har kigget på deres telefon eller computer i lang tid. Foto: Shutterstock
  • Tænketanken Mandag Morgen udgiver mandag en ny undersøgelse af, hvordan danskerne oplever brugen af internettet og de sociale medier i deres hverdag

  • Undersøgelsen viser blandt andet, at langt størstedelen af danskerne ikke føler, at skærmtid inden sengetid påvirker deres nattesøvn

  • Undersøgelsen viser også, at flertallet af danskerne mener, at internettet og sociale medier forbedrer deres sociale relationer

Internettet og de sociale medier er ikke længere væk end et greb i lommen, men hvordan opfatter danskerne egentlig selv, at deres hverdagsliv er integreret med de digitale muligheder i dag?

Det har Tænketanken Mandag Morgen, som en del af projektet Algoritmer, Data & Demokrati, forkortet ADD, foretaget en undersøgelse af, som udkommer i dag.

ADD er en institution, som arbejder for, at demokratiet styrkes af den digitale udvikling gennem forskning, øget teknologiforståelse, digital dannelse og dialog.

Undersøgelsen består af besvarelser fra en online spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 1.206 repræsentativt udvalgte danskere fra 18 år og op.

I undersøgelsen kan man blandt andet læse, at 35 procent af unge danskere mellem 18 og 29 år, svarer, at de ofte tjekker deres telefon uden at tænke over det.

Tallet står i kontrast til, at kun 14 procent af danskere over 30 år svarer, at de ofte tjekker deres telefon ubevidst.

Undersøgelsen viser også, at 39 procent af danskerne oplever, at deres opmærksomhed bliver fanget af deres telefon. Samtidig stiller 67 procent af danskerne sig kritiske over for måden, hvordan nogle spilfunktioner og funktioner på sociale medier som Facebook, YouTube, Instagram og Snapchat er designet til at fastholde brugeren i længere tid. 

Og det er nogle af de mest markante tal, som undersøgelsen viser, forklarer analysechef ved Mandag Morgen, Nana Holstein, til Tjek Det.

"Vores befolkningsundersøgelse viser helt overordnet, at danskerne i høj grad oplever, at hverdagens digitale teknologier har et godt greb om deres opmærksomhed – også uden de egentlig tænker over det. Men at flertallet af danskerne faktisk er grundlæggende imod, at teknologierne er designet til at fastholde os og vores opmærksomhed i længere tid, uddyber Nana Holstein.

Føler ikke at skærmen påvirker nattesøvnen

Et andet markant tal fra undersøgelsen handler om, hvordan danskerne oplever, at skærmtid før sengetid påvirker deres nattesøvn.

Her har forskere i mange år peget på, at skærmtid kan have en meget negativ indvirkning på nattesøvnen, men spørger man størstedelen af danskerne, så mærker de ikke selv, at det er tilfældet.

I hvert fald svarer 62 procent af danskerne, at de enten er uenige eller meget uenige i, at de ofte har svært ved at finde ro eller falde i søvn, efter de har kigget på deres telefon eller computer i lang tid.

Der er dog stor forskel på svarene inden for de forskellige aldersgrupper.

Særligt unge mellem 18 og 29 år oplever i højere grad, at deres søvn bliver påvirket af deres skærmtid. 

35 procent af de 18 til 29-årige er enige eller meget enige i, at de ofte har svært ved at finde ro eller falde i søvn efter at have kigget på deres telefon eller computer i lang tid. Ser man på tallet blandt danskere over 30 år er det blot 14 procent.

Er med til at forbedre sociale relationer

Selvom undersøgelsens tal peger på flere negative påvirkninger af danskernes hverdagsliv, så viser den samtidig, at digitale medier kan have positiv betydning for sociale relationer.

42 procent af danskerne oplever, at deres sociale relationer i nogen grad forbedres af internettet og sociale medier. 

Samtidig mener 21 procent af danskerne, at sociale medier og internettet i høj grad er med til at forbedre sociale relationer mellem venner, familie, kollegaer eller andre bekendte. 

“Det peger på, at størstedelen af danskere (63 procent), som minimum oplever, at de online kontaktmuligheder fungerer som et godt supplement, der understøtter relationer, men ikke nødvendigvis som erstatning for offline kontakt”, påpeger undersøgelsen.

Over for det står, at 32 procent svarer, at de kun i lav grad oplever, at sociale medier medvirker til at forbedre deres sociale relationer.

Dykker man ned i, hvilken aldersgruppe der i højest grad oplever en forbedring af de sociale relationer, så svarer 39 procent af de 18-29-årige, at de i høj eller meget høj grad er enige i, at internettet og sociale medier forbedrer deres sociale relationer.

Læs hele undersøgelsen her.

Opdateret 24. apr 2024