Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

It’s coming home… til Indien? Videoer med hujende fodboldfans i Qatar fjerner fokus fra migrantarbejdernes kummerlige forhold

Indsigt 15. nov 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Argentinske fans fester i Dohas gader.  Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Videoer med festglade fodboldtilhængere i Qatar vækker undren på sociale medier

  • Selvom fansene bærer både brasilianske, spanske, engelske, tyske og tunesiske landsholdstrøjer, ser tilhængerne påfaldende ens ud

  • Hvordan festlighederne er kommet i stand, er ikke til at sige

  • Men Qatar har en klar interesse i, at VM-slutrunden kommer til at fremstå som en succes

Med under en uge til fodbold-VM i Qatar skydes i gang, har festlighederne tilsyneladende ramt ørkenstaten. 

Siden fredag har der floreret videoer på sociale medier af feststemte fodboldfans i alverdens landsholdstrøjer i gaderne i Qatars hovedstad, Doha. 

Både Brasilien, Argentina, Ghana, Cameroun, England, Portugal, Marokko, Tunesien, Mexico, Spanien og Tyskland er repræsenteret ved festlighederne. 

Men på sociale medier påpeger flere, at der er noget lorent ved videoerne. Tilhængerne af de forskellige lande ser nemlig påfaldende ens ud.


Billedet udadtil

Mange af videoerne er lagt op på TikTok-profilen Qatarliving. Alene videoen med Brasilien-tilhængere har godt seks millioner visninger. 

Også det qatarske nyhedsmedie Doha News har bragt videoer af fodboldtilhængerne på deres Twitter-profil. 

Men der er næppe tale om, at fodboldfans verden over er valfartet til Doha, vurderer Jeanette Serritzlev, der forsker i propaganda og påvirkningskampagner ved Forsvarsakademiet. 

“Det er jo bemærkelsesværdigt, at alle fansene ligner hinanden, og at de ikke nødvendigvis ligner befolkningerne i de nationer, de angiveligt kommer fra,” siger hun og tilføjer, at det desuden ville være påfaldende, hvis så mange fans allerede var rejst til Qatar, fordi der, da videoerne blev optaget, endnu var over en uge, til kampene går i gang. 

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP er fansene i videoerne migrantarbejdere fra Indien, primært fra den indiske delstat Kerala. Fanmarchen er organiseret på sociale medier, skriver AFP.


“Det er folk, der arbejder her, og de repræsenterer de pågældende lande som fans”


Om de qatarske myndigheder har betalt eller på anden vis fået migrantarbejdere til at agere fodboldfans for at give indtryk af en fodboldfest, er ikke til at sige. 

Men Qatar har i hvert fald en klar interesse i, at slutrunden - en begivenhed, de har investeret rigtig mange penge i - kommer til at fremstå som en succes, siger Kirsten Frandsen, der er professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, hvor hun forsker i sport og medier.

“Qatar forsøger at bearbejde deres image, allerede inden turneringen begynder. Vi har gang i en fest, og vi har en stor fodboldbegivenhed. Det er budskabet, der bliver sendt i de her videoer,“ siger hun. 

Det samme påpeger Jeanette Serritzlev. Det kan blandt andet handle om at rette fokus væk fra de mange historier, der har været om de kummerlige forhold, migrantarbejderne i Qatar lever under. 

“Ved at udbrede de her videoer, kommer der en anden samtale på sociale medier. Og det er bedre for Qatar, at folk sidder og dissekerer videoer med fodboldfans og forsøger at finde fejl dér, end at de kommer med negative fortællinger,” siger hun.

 

Set før

Der er ikke noget nyt i, at lande bruger sportsbegivenheder til at fremstille sig i et positivt lys, påpeger Jeanette Serritzlev. Det så vi også herhjemme med Tour de France-starten i sommer. 

Og selv, hvis de festende i Dohas gader er blevet betalt for eller på anden vis tilskyndet til at lege heppekor, vil det heller ikke være første gang i verdenshistorien.  

“Vi har set det både i Kina og Rusland, for eksempel da Vladimir Putin tidligere i år holdt et stort show i Moskva på otteårsdagen for annekteringen af Krim, var der megen diskussion om, at deltagerne enten havde fået en fridag eller betaling for at deltage, eller var blevet truet med straf, hvis de ikke mødte frem,” siger Jeanette Serritzlev. 

Fangrupper bag

TV 2 har talt med Mohamed Noorudeen, der er marketing- og pr-manager på bureauet Qatar Living, som altså står bag mange af videoerne. 

Han siger, at mændene i videoerne er indere, pakistanere, arabere og afrikanere. 

”Det er folk, der arbejder her, og de repræsenterer de pågældende lande som fans. De elsker eksempelvis Argentina, og så slutter de sig til fangruppen,” siger han.

Så vidt han ved, er optoget ikke arrangeret af Qatar, men af enkelte fangrupperinger, for eksempel en gruppe af Argentina-fans bosat i Qatar. 

”Jeg kender nogle af fankoordinatorerne, og de organiserer sig selvstændigt. Alt er internt organiseret i de mindre grupper,” siger han til TV 2.

TjekDet har ikke kunnet fastslå, om der findes store grupper af tilhængere af det argentinske, brasilianske, spanske eller engelske landshold i Qatar. 

På Facebook og Instagram kan man finde grupper med navne som Argentina Fans Qatar, Brazil Fans Qatar og Portugal Fans Qatar, der alle har delt videoer af fredagens festligheder. 

De tre nævnte har alle over 10.000 følgere, mens lignende grupper for andre lande har færre. 

Alle grupperne er oprettet nogenlunde samtidig. Det første opslag fra Argentina Fans Qatar er således lavet 21. juni i år, mens Brazil Fans Qatar har lavet sit første opslag 1. juli i år. 

DBU har fået oplyst af FIFA, at der vil være omkring 6-800 danskere på stadion til hver af Danmarks tre gruppekampe. 

Opdateret 15. nov 2022