Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svenske aktiekonti har givet flere penge i private lommer, men ikke mere aktiehandel

Artikel 18. sep 2017  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Mads Due Hansen

En såkaldt investeringssparekonto skal få danskerne til at interessere sig for erhvervslivet og investere i aktier. Sådan lyder det i regeringens erhvervs- og iværksætterudspil. Det vil gavne vækstlaget i dansk erhvervsliv og øge aktiehandlen. Sådan er det gået i Sverige, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nyhedsprogrammet Deadline på DR2.

Ifølge regeringen har det svenske initiativ med en særlig aktiekonto sat gang i handlen med svenske aktier.

"Det kan skyldes, at Sverige har formået at udvikle en aktiekultur, hvor flere husholdninger vælger at placere deres opsparing i aktier, bl.a. gennem den såkaldte "investeringssparkonto", der blev introduceret i 2012," skriver regeringen i udspillet.

DR's faktatjekprogram Detektor har set nærmere på, hvordan det er gået den svenske ordning.

Svenske eksperter, som faktatjekprogrammet har talt med, ser ikke den udvikling, regeringen henviser til. Der sker en større aktiehandel i disse år, men det kan ikke tilskrives aktiekontoen, mener eksperterne.

Flere penge i investorens lomme

Detektor har blandt andet talt med Claus Hemberg, som er rådgiver i investeringsbanken Avanza, der administrerer knap 40% af de svenske aktiesparekonti.

"Folk investerer mere og mere i aktier og investeringsforeninger, men aktiesparekonti får ikke folk til at investere mere eller mindre. Det er bare en anden måde at betale skat på. Det giver flere penge i investorens lomme, men det giver ikke mere aktiehandel," siger Claus Hemberg til Detektor.

I den svenske universitetsverden undrer man sig også over den danske regerings brug af Sverige som eksempel. Detektor har talt med Paolo Sodini, professor på School of Economics i Stockholm, og han kan ikke genkende de erfaringer, som Brian Mikkelsen (K) fremhæver.

"Jeg kender slet ikke til statistik, der kan bekræfte den påstand," siger han.

Detektor tilbudt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at kommentere de svenske eksperters tilbagevisninger. Men ministeren oplyser til DR, at han ikke har tid til at stille op.

Se hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 3. dec 2021