Fejl og fakta
Faktatjek-journalistikken er TjekDets kerneopgave. Vi skal give danskerne information, der kan hjælpe med at navigere i et demokrati.
Vi tilstræber os altid at indsamle og formidle faktuel korrekt viden. Vi skal være nuancerende, præcise og undgå fejl og misforståelser.
Vi følger reglerne i Medieansvarsloven og er tilmeldt Pressenævnet, hvorfor vi blandt andet følger nævnets vedledning om god presseskik om berigtigelsespolitik.
Desuden er TjekDet certificeret medlem af både det internationale faktatjeknetværk IFCN og den europæiske forening European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Dette indebærer, at TjekDet også skal overholde en række supplerende retningslinjer om berigtigelser, som de beskrevet i henholdsvis IFCN's kodeks og EFCSN's tilsvarende standarder.
Proces og politik
Opdager vi selv en fejl, så retter vi den på eget initiativ.
Vi forholder os altid til henvendelser om fejl eller krav om berigtigelser. Er der tale om væsentlige klager, der baserer sig på faktuelle forhold i et faktatjek, vil redaktionen, hvor det er nødvendigt, bruge den nødvendige tid til at efterprøve det eventuelle faktuelle grundlag, som en henvendelse hviler på.
Vi tilføjer artiklerne en oplysning om, hvad og hvor der er foretaget rettelser eller tilføjelser i de pågældende artikler, ligesom der gives en forklaring på omstændighederne for fejlens opståen. Desuden tilføjes disse rettelser og tilføjelser til en generel oversigt over artikler, hvor sådanne er foretaget. Listen finder du nedenfor på denne side.
Er en fejl væsentlig, så ændrer vi konklusionen på vores faktatjek, og berigtigelser af væsentlig karakter skal bringes på alle vores udgivelsesplatforme - uanset om det er på vores hjemmeside eller sider på sociale medier.
Korrektioner og rettelser, der har karakter af ændring af sproglige fejl eller formuleringer, der ikke umiddelbart ændrer artiklens budskab væsentligt, foretages, uden at der oplyses herom i artiklerne.
Almindelige kritiske kommentarer om eller generelle øvrige holdningstilkendegivelser til en artikel betragtes ikke som en klagesag, der falder ind under ovenstående retningslinjer.
Generelle krav til genmæle
TjekDet følger kravene til genmæle, som foreskrevet i Medieansvarslovens kapitel 6.
Loven foreskriver blandt andet, at de påklagede oplysninger skal vedrøre dig selv som person, virksomhed, forening, organisation, eller lignende. Man har ikke krav på genmæle, hvis de oplysninger, der er bragt, vedrører andre eller vedrører en ubestemt gruppe.
De bragte oplysninger skal være forkerte. Oplysningerne skal være af faktisk karakter.
Du kan læse mere om kravene til genmæle her.
Sådan kontakter du redaktionen
Har du opdaget eller ønsker at påpege en fejl, misforståelse eller manglende nuance, hører vi meget gerne fra dig. Du kan skrive til emailadressen kontakt@tjekdet.dk, eller du kan skrive til journalisterne bag artiklen. Navnet står anført øverst i artiklen. Klikker du på hans eller hendes navn kommer du videre til en biografi, hvor du finder kontaktinformationer.
Du er også velkommen til at skrive til TjekDets chefredaktør Thomas Hedin på emailadressen th@tjekdet.dk.
TjekDet er omfattet af Pressenævnets kompetence, hvorfor en klage kan indbringes for Pressenævnet, i fald du ikke er tilfreds med vores svar på din henvendelse.
Er du af den opfattelse, at TjekDet ikke overholder IFCN-retningslinjerne, kan du kontakte netværket her.
Er du af den opfattelse, at TjekDet ikke overholder EFCSN-standarderne, kan du kontakte organisationen her.
Du kan læse mere om vores formål, etiske og redaktionelle regelsæt samt arbejdsprocesser ved at klikke her.
I løbet af de seneste 12 måneder har redaktionen foretaget tilføjelser og korrektioner til følgende artikler:
Tusindvis af danskere er udelukket fra at få nyheder på Google
Udgivet: 5. december 2024. Opdateret: 5. december 2024
I artiklen er tilføjet en kommentar fra DR til spørgsmålet om, hvorvidt DR ikke er angivet som presseudgivere under EU's ophavsretsdirektiv, som Google fremfører i artiklen. Til det svarer DR i en mail til TjekDet, at mediet er omfattet af beskyttelsen i ophavsretslovens paragraf 69 a som udgiver af pressepublikationer ved publicering af artikler på internettet.
Ungarsk selskab står bag omfattende svindel med falske sundhedstjek
Udgivet: 28. november 2024. Opdateret: 29. november 2024
Oprindelig fremgik det i artiklen, at John Egtved ikke modtog en sundhedsvurdering, men det gjorde han i samme mail som fakturaen. "Men John Egtved modtog aldrig et sundhedstjek. I stedet fik han tilsendt en dyr regning og trusler om inkasso, hvis ikke han betalte" er derfor rettet til "John Egtved modtog kun et generelt formuleret sundhedstjek. Oveni fik han tilsendt en dyr regning og trusler om inkasso, hvis ikke han betalte."
Påstande om befolkningsudskiftning afvises af forskere og de nyeste tal
Udgivet: 11. november 2024. Opdateret: 12. november 2024
Oprindelig fremgik det i artiklen, at Anders Vistisen ser ind i en fremtid “hvor den oprindelige danske befolkning kommer i undertal i eget land”. Anders Vistisen har protesteret mod denne formulering, som i stedet er rettet til, at Anders Vistisen “ser ind i en fremtid, hvor den danske befolkning bliver udskiftet med indvandrere fra muslimske lande”.
Redder det liv at forbyde benzin- og dieselbiler i København?
Udgivet: 7. september 2024. Opdateret: 23. september 2024
Artiklen er opdateret med et afsluttende citat fra Steffen Loft, der er professor i folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.
Påstand om, at mælkebøtter kan helbrede kræft, spreder sig på sociale medier
Udgivet: 19. april 2024. Opdateret: 27. april 2024
En udokumenteret påstand fra afsenderen af opslaget, der faktatjekkes, er slettet for at undgå fejltolkninger af den nye påstand.
De mest brugte fedmeforskere har alle økonomiske forbindelser til Novo Nordisk
Udgivet: 2. april 2024. Opdateret: 18. april 2024
Det fremgik tidligere af en grafik i artiklen, at Signe Sørensen Torekov er ansat på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, men hun har ikke været tilknyttet centret siden 2019. I dag er hun professor på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet. Af skemaet fremgik det også tidligere, at hun ikke har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden efter 1/3 2022. Det er rettet, da vi er blevet opmærksomme på en bevilling i 2023 fra fonden til Signe Sørensen Torekov på 2.993.000 kroner.
Nej, der er ikke identificeret 1.000-1.500 kriminelle i Gellerupparken
Udgivet: 18. marts 2024. Opdateret: 20. marts 2024
Artiklen er opdateret med svar fra TV 2 Østjyllands redaktionschef.
Israelsk video om nødhjælp i Gaza er vildledende
Udgivet: 13. februar 2024. Opdateret: 13. februar 2024
Artiklen er efter udgivelse opdateret med israelske myndigheders svar på kritikken på X.
Monarkiets popularitet falder støt, siger Ekstra Bladets kongehusekspert. Men tallene fortæller en anden historie
Udgivet: 19. januar 2024. Opdateret: 22. januar 2024
Det fremgik tidligere af artiklen, at flere hundrede tusinde var mødt op foran Christiansborg for at overvære tronskiftet. Tallet var baseret på telefondata i indre by i København. Siden har en forsker fra Danmarks Tekniske Universitet vurderet, at der var omkring 75.000 fremmødte ved Christiansborg, der kunne se Frederik på slotsbalkonen, hvorfor der er tvivl om det eksakte tal.
Injuriesag, regeringskollaps og sygdom: Her er de ti ministre med kortest tid på posten
Udgivet: 7. december 2023. Opdateret: 18. december 2023
Det fremgik tidligere af artiklen, at Svend Jakobsen var bolig- og miljøminister i Anker Jørgensens anden regeringsperiode. Det var retteligt i Anker Jørgensens første regeringsperiode, og fejlen er derfor rettet. Desuden er Holger K. Nielsen blevet føjet til listen. TjekDet beklager fejlene.
Nyt kædebrev er et miskmask af gamle kædebreve: Nej, Facebook kommer ikke om lidt og hæver 99 kroner på din bankkonto
Udgivet: 17. november 2023. Opdateret: 20. november 2023
Artiklen er opdateret med svar fra Metas politiske chef i Norden, Martin Ruby.