“Dybt usmageligt”: Kriminelle bruger kræftramt barn til at lokke penge ud af medfølende danskere

-
Medfølende danskere donerer i disse dage tusindvis af kroner til en kræftssyg dreng, der ikke kan behandles i Danmark.
-
Drengen beskrives i opslag på sociale medier, hvor man ser den kræftsyge dreng i en hospitalsseng.
-
Men der er tale om et svindelnummer. Drengen eksisterer ikke i virkeligheden.
Doner, hvad du kan, og hjælp med at redde leukæmiramte Niklas på kun fem år. Han har akut brug for livreddende kræftbehandling.
Sådan bønfalder Niklas’ far Andreas danske facebookbrugere i en række opslag, der lige nu cirkulerer på platformen. I opslagene ser man den kræftramte og tydeligvis syge dreng i en hospitalsseng.
Den hjerteskærende historie lyder, at den lille dreng Niklas lider af akut lymfatisk leukæmi, og danske læger kan intet stille op. Det kan de kun i Boston, hvor der findes en meget dyr behandling, som familien ikke har råd til, og som de derfor samler ind til på nettet.
I skrivende stund er der ifølge indsamlingen doneret mere end 150.000 kroner ind til Niklas.
Men det er ikke Niklas’ far Andreas, der står bag indsamlingen, og pengene går ikke til at behandle et barn, der er døden nær.
For kræftramte Niklas findes slet ikke i virkeligheden, og lige nu sender omsorgsfulde danskere tusindvis af kroner i lommerne på anonyme svindlere.
En af de omsorgsfulde danskere er butiksejer fra København Christiane Wilton, der torsdag var overbevist om, at hun donerede 30 euro til Niklas’ behandling.
“Det er dybt usmageligt. Der er svindlere overalt på nettet. Jeg ender med ikke at stole på noget og derfor ikke at donere, når det virkelig gælder,” siger hun til TjekDet, da vi kan fortælle hende, at hun er offer for et svindelnummer.
Svindlerne har oprettet en facebookside med billeder af den kræftramte dreng for at lokke godhjertede danskere ind til indsamlingen.
International svindel
Akkurat samme historie med den kræftramte dreng har de seneste uger kørt i både Finland og Estland. Billederne og videoen er helt identiske. Men her hedder drengen bare Nikolai eller Nikolauk.
Kører man billeder og videoer med Niklas igennem værktøjer, der kan detektere billedredigering, viser det sig, at Niklas er kraftigt redigeret.
Der er tydeligvis tale om økonomisk svindel, siger cybersikkerhedsekspert Peter Kruse, der i mange år har undersøgt svindel på nettet. Her er der tale om en særligt grov slags, mener han:
“Det er noget modbydeligt svineri. Det er et nyt lavpunkt af usselhed blandt svindlere. Jeg har aldrig nogensinde set noget så usselt,” siger han.
Den falske indsamling foregår på en hjemmeside, der lader til at tilhøre en organisation med navnet Life’s Hope, der holder til i den amerikanske delstat New York. Men klikker man ind på beskrivelsen af organisationen, viser det sig, at hele ledelsen består af AI-genererede personer. Hjemmesiden er derudover oprettet for få uger siden, lige inden svindlen er gået i luften.
På facebooksiden er der flere billeder af 'Niklas'. Derfor har TjekDet sløret drengens ansigt.
Hjemmesiden og indsamlingen er gennemført og godt lavet, siger Peter Kruse.
“Den her svindel er veludført og professionelt afviklet. De kriminelle lukrerer på, at vi i Danmark har åbne hjerter for folk, og vi kan se, det virker. Der er virkelig mange penge i det her,” siger han.
TjekDet har henvendt sig til den organisation, der foregiver at stå bag indsamlingen, og i en mail hævder en repræsentant for organisationen, at indsamlingen til Niklas ikke er svindel. De skulle angiveligt have dokumenter, der beviser Niklas' sygdomsforløb, men kan ikke sende dem, før en advokat har kigget på dem.
Repræsentanten svarer ikke på, hvorfor indsamlingen kører i forskellige lande under forskellige drengenavne.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.
ARTIKLEN ER OPDATERET
28-03-2025 | KL. 09:31
Artiklen er opdateret med svar fra Life's Hope, som er organisationen, der angiveligt står for den falske indsamling.
ARTIKLEN ER OPDATERET
28-03-2025 | KL. 14:48
Det fremgik tidligere af artiklen, at billederne af Niklas er skabt eller redigeret med kunstig intelligens. Men det kan TjekDet ikke sige med sikkerhed. Billederne af Niklas er redigerede, men i hvilket omfang det er foregået med kunstig intelligens eller med andre billedredigeringværktøjer, er uklart.