Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Finans Danmark advarede om investeringssvindel. Nu bliver de selv misbrugt

Fup og spam 21. mar 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Finans Danmark
  • En smart AI-app kan nu investere og tjene penge for dig, lover flere annoncer på Facebook.

  • Annoncerne fører til en artikel, der tilsyneladende er skrevet af Finans Danmark.

  • Men artiklen og annoncerne er svindel, og Finans Danmark står ikke bag.

  • “Dybt problematisk” siger Finans Danmark til TjekDet.

“En ny pengeskabende AI-app ryster op i Danmark! Hvordan er Elon Musk involveret i dette?” og “Ny AI-app, der tjener penge på handel, tager Danmark med storm. Vi prøvede det”. 

 

Sådan lyder det i flere annoncer og opslag på Facebook (arkiveret her), der for nylig har cirkuleret blandt danske Facebook-brugere. Annoncerne varierer i udtryk, men leder samme sted hen. I en version ser man et billede, hvor Elon Musks ansigt og en robot er rettet mod hinanden på en baggrund af Dannebrog og forskellige danske pengesedler, og i en anden version er det en robot på en baggrund af pengesedler.  

 

Annoncerne indeholder et link (arkiveret her), der med overskriften “Gennembrud: AI-app kan nu tjene penge på handel” fører til en hjemmeside, der tilsyneladende tilhører bankernes interesseorganisation Finans Danmark. På hjemmesiden er en artikel med overskriften “En app, der bruger kunstig intelligens til at tjene penge, er blevet frigivet til offentligheden”. 

 

Men det er ikke Finans Danmarks rigtige hjemmeside, man er inde på, men en falsk hjemmeside, der udgiver sig for at være de danske bankers interesseorganisation. Derfra bliver man ledt over på en investeringsplatform, som svindlerne står bag, og som kun har ét formål: nemlig at franarre dig dine penge. 

 

Null

Annoncerne for den falske investeringsplatform ser ud på flere forskellige måder. I en af dem ses rigmanden Elon Musk sammen med, hvad der ligner en robot (Foto: Skærmbillede).

 

Finans Danmark har intet med hverken annoncerne, hjemmesiden eller investeringsplatformen at gøre - og det har Elon Musk for den sags skyld heller ikke. Faktisk indgår han slet ikke i artiklen. 

 

Digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen fra Finans Danmark understreger overfor TjekDet, at de ikke står bag annoncerne, hjemmesiden med fupartiklen eller investeringsplatformen, og de har også selv i starten af marts anmeldt annoncer på Facebook.

“Det er uforståeligt, at Facebook har så svært ved at fjerne indhold, når man anmelder det, eller at de ikke reagerer på det. Annoncerne er stadigvæk et problem, selvom de har eksisteret i efterhånden mange år.”    

Finans Danmark har netop udgivet nye tal, der viser, at der er sket en fordobling i investeringssvindlen fra 2023 til 2024. Det kan du læse mere om her. Næsten tragikomisk er de altså nu på vej til at indgå i selvsamme kedelige fænomen, som de advarer imod.

Investeringssvindel pyntet med kunstig intelligens

Investeringssvindel er et velkendt problem, som TjekDet tidligere har sat fokus på, og som ofte udnytter kendte danskeres ansigter og navne til at understøtte svindlen. Andre gange udskifter (eller kombinerer) svindlerne kendte personer med anerkendte medier, firmaer, organisationer eller myndigheder, der også bliver brugt i lignende forsøg på at skabe troværdighed hos tillidsfulde danskere.

 

I dette tilfælde er det altså Finans Danmark, der ufrivilligt agerer fundament for svindlen. På hjemmesiden, som annoncerne fører til, har svindlerne fået det til at ligne, at Finans Danmark har udgivet en artikel, der er en form for test af en ny AI-app til investering, og samtidig er det skruet sådan sammen, at kun danske ip-adresser møder fupartiklen. Altså vil siden fremstå anderledes, hvis man tilgår den fra et andet land eller via VPN. Appen hedder “Maximum AI”. I artiklen fremgår det, at investorer med en ny teknologi let kan tjene mange penge på en lille investering uden “teknisk viden og erfaring”. 

 

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

 

Hjemmesiden prydes af Finans Danmarks navn og logo, og svindelnummeret fremstilles som et særligt tilbud til deres læsere. Selv har Finans Danmark ifølge fupartiklen opnået en fortjeneste på 8785 euro - ca. 65500 kr. - på 30 dage i deres “test” af appen. Under artiklen er der tilsyneladende flere tusinde kommentarer fra glade og nysgerrige brugere, der hylder appen eller søger råd. Kommentarerne er dog falske, og de lader til at være oversat direkte til dansk. 

 

Er man blevet fristet af udsigten til penge, der tjener sig selv, og gerne vil deltage i festen, skal man oprette sig hos Maximum AI. Da TjekDet forsøger det, ender vi dog på en anden hjemmeside, og nu hedder investeringsplatformen pludselig “Quantum AI” (arkiveret her). På siden skal man blot indtaste navn, email og telefonnummer for at oprette en bruger, hvorefter man vil blive ringet op af en “kontoadministrator”. Det er en kendt fremgangsmåde, og det er typisk her, den egentlige svindel finder sted og bliver målrettet det offer, der tror, de skal til at investere i et rigtigt foretagende, men i virkeligheden sender penge direkte i lommen på svindlerne.

Null

På den falske platform bedes du angive personlige oplysninger. Dem bruger svindlerne til efterfølgende at kontakte dig góg lokke dig til at investere (Foto: Skærmbillede).

Forskellige annoncer, samme svindel

Svindlerne er dygtige til at eksponere danskerne for deres svindel, og til det formål bruger de især annoncering på Facebook. TjekDet har identificeret mindst 12 annoncer i Facebooks annoncebibliotek, der alle fører til den falske hjemmeside, der udgiver sig for Finans Danmark - og det er bare i perioden 12.-19. marts og udelukkende annoncer, der ikke er blevet fjernet. Annoncerne findes i forskellige varianter, men minder om hinanden. En hurtig gennemgang af annoncerne viser, at de estimeret er nået ud til minimum 32000 danskere. Antallet af annoncer og deres rækkevidde er sandsynligvis højere.

Annoncerne stammer fra flere forskellige Facebook-sider, der har det tilfælles, at de er oprettet for nylig, og de administreres ifølge oplysninger på Facebook af folk fra blandt andet Rumænien og Israel. Mindst én af siderne har lavet lignende annoncer på andre sprog, så det tyder altså på, at Facebook-brugere i andre lande bliver forsøgt svindlet på samme udspekulerede vis, som danskerne nu og ofte bliver udsat for. 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.    

Opdateret 25. mar 2025

Vil du vide mere?